Kirjastopuisto on Tikkurilan vihreä olohuone

Kaupungintalon ja Tikkurilan kirjaston väliselle alueelle on rakentunut uuteen Tikkurilantoriin liittyvä keskustapuisto, Kirjastopuisto.

Puiston rakennustyöt käynnistyivät toukokuun 2016 lopulla ja puisto saatiin käyttöön elokuussa 2017.

Kirjastopuisto on toiminnallinen puistoalue, jossa on muun muassa lasten leikkialue ja pieni skeittipaikka. Läntinen osa puistosta on avoimempaa nurmea oleskelua ja auringonottoa varten, ja sinne sijoittuu myös esiintymisalue pienille konserteille ja tapahtumille.

Tavoitteena on ollut luoda puistosta ja torista olohuone, osa korkeatasoista elävää kaupunkikeskustaa. Suunnittelussa on otettu huomioon eri ikäryhmät ja erityisesti esteettömyys.

Puiston selkärankana toimivat puistokäytävät ohjaavat liikkumista Ratakujalle, kirjastolle, Lummetielle, kaupungintalolle ja torille, tulevalle Asematien kävelykadulle sekä Männistönpolun kautta uudelle asemakeskukselle.

Kirjastopuiston ja Tikkurilantorin ympäristössä taide on oleellinen osa kokonaisuutta. Puiston välittömässä läheisyydessä sijaitsee kuusimetrinen Merja Rankin Tarinapuu, ja Tikkuparkin sisäänkäynnistä voi löytää Jaana Brinckin Rangalla-teoksen pronssiaiheiset mäntykiekot katupinnassa sekä printatut mäntykuvioinnit lasiseinissä. Alueen suunnitelma perustuu vuonna 2006 pidettyyn Tikkurilan keskustan maisema-arkkitehtuurikilpailuun, jonka voitti Maisemasuunnittelu Hemgård ehdotuksellaan Tik´kuja. Kaupungin taidemuseo kuratoi suunnitteluun mukaan taiteilijaryhmä ART4:n. Taiteen teemana on 1950-luku ja koti – oman paikan etsiminen ja löytyminen kaupungissa ja yhteiskunnassa.