Joukkoliikenne

Vantaalla on monipuolinen ja sujuva joukkoliikenne.

Joukkoliikenteen suunnittelusta, järjestämisestä ja matkustajainformaatiosta vastaa Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä HSL, jonka jäsenkuntia ovat Vantaan lisäksi Helsinki, Espoo, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi ja Sipoo.

Vantaan kaupunki tukee joukkoliikennettä maksamalla HSL:lle joukkoliikenteen kuntaosuuksia joukkoliikenteen suunnittelusta ja hoidosta. Vantaa valvoo kuntalaisten etuja antamalla vuosittain lausunnon alueiden palvelutasotavoitteista kokonaisuutena, Vantaan määrärahoista sekä joukkoliikenteen kehittämissuunnitelmista. Näistä kaikista suunnitelmista vastaa kuitenkin HSL. Myös lippulajeista, lipunhinnoista ja alennusryhmistä päättäminen kuuluu HSL:lle. Vantaan kaupunki antaa niistä lausunnon muiden kuntien tapaan.

Vantaan kaupunki huolehtii joukkoliikenteen reittikatujen, pysäkkien, bussiterminaalien ja kääntöpaikkojen kaavoituksesta, suunnittelusta, rakentamisesta ja kunnossapidosta lukuun ottamatta valtion teitä. Valtion teistä vastaa Uudenmaan ELY-keskus. Ratojen osalta ratojen rakenteista vastaa Liikennevirasto ja Vantaan kaupunki. Lisätietoa uusien pysäkkikatosten sijoittelusta usein kysytyistä kysymyksistä.

Kehärata avautui 2015

Kehärata avasi Vantaalla uuden aikakauden heinäkuussa 2015 , yhdistäen Tikkurilan ja Myyrmäen toisiinsa. Kehäradan avautumisen myötä Tikkurilasta tuli Suomen toiseksi vilkkain juna-asema.

Valmistunut rataosuus on kokonaisuudessaan 18 kilometriä pitkä, joista tunneleita on kahdeksan kilometrin matkalta. Kehäradan varteen nousee uusia asuinalueita, samalla kuin jo olemassa olevia keskustoja kehitetään. Vehkala, Kivistö, Aviapolis, Lentoasema ja Leinelä ovat uusia asemia Kehäradan varrella.

Kehäradan liittyessä vanhoihin ratoihin muodostuu sydän, jonka varrella, kilometrin päässä 24:sta asemasta asuu nykyään noin 140 000 asukasta. Tulevaisuudessa asukasmäärän odotetaan nousevan jopa 200 000:een. Suuri osa kasvusta tapahtuu Vantaan uusilla asuinalueilla, Kivistössä, Aviapoliksessa ja Leinelässä. Uusia asuinrakennuksia nousee myös Tikkurilaan, samalla kuin Myyrmäki ja Martinlaakso ovat kehittymässä monipuolisiksi kaupunkikeskuksiksi.

Vantaalaisille yrityksille Kehärata tarjoaa uusia mahdollisuuksia kasvavien markkinoiden sekä hyvien kulkuyhteyksien myötä. Radan varteen tulee 200 0000 uutta työpaikkaa, eli sama määrä kuin asukkaitakin. Aviapoliksen sekä Lentoaseman merkitys työpaikka-alueina kasvaa entisestään. Vehkalaan syntyy tulevaisuudessa kokonaan uusi työpaikka-alue.

Tee kierros kehäradalla

Hyppää kyytiin ja koe tunnelmat kehäradan asemilla.

Ajankohtaista

Twitter