Ruokamyrkytykset ja vesiepidemiat

Elintarvikkeiden ja veden välityksellä leviävällä taudilla tarkoitetaan tartuntaa tai myrkytystä, joka on saatu ruoan, talousveden tai uimaveden välityksellä.

Milloin on kyse epidemiasta

Kun vähintään kaksi henkilöä on sairastunut nautittuaan samaa alkuperää olevaa elintarviketta tai vettä, kyseessä on epidemiaepäily ja sitä lähdetään selvittämään. Sama periaate koskee myös uimavesiä eli yleisiä uimarantoja ja uima-altaita.

Ilmoita nopeasti

Jos epäilet sairastuneesi elintarvikkeesta, juoma- tai uimavedestä, ilmoita siitä ympäristökeskukseen mahdollisimman nopeasti. Mitä nopeammin epäilystä ilmoitetaan, sitä paremmin tapaus saadaan selvitettyä.

Milloin lääkäriin

Tavallisesti ruokamyrkytykseen liittyvät oireet menevät ohi muutamassa vuorokaudessa. Jos tauti pitkittyy, tai kuulut riskiryhmään, ota tarvittaessa yhteyttä lääkäriin.
Riskiryhmiä ovat esim.

  • vastasyntyneet
  • lapset
  • raskaana olevat
  • vanhukset
  • henkilöt, joilla on jokin perussairaus

Ensiapu ja päivystys Vantaalla

Yhteystiedot

Ympäristökeskuksen toimisto

p. 09 8392 3126
(arkisin klo 8.15 -16.00)

Vesiepidemiat

Talous- ja uimarantavedet:
Saara Horn
p. 09 8392 3106

Uima-allasvedet:
Tuija Tättäläinen
p. 09 8392 3104

Myrkytystietokeskus

p. 09 471 977
tai 09 4711 (vaihde)
avoinna 24 t / vrk

Myrkytystietokeskus vastaa puhelimessa ympäri vuorokauden äkillisten myrkytysten ehkäisyyn ja hoitoon liittyviin kysymyksiin. Keskus palvelee koko maata.

Ympäristökeskus

Pakkalankuja 5, 01510 Vantaa