Kausi-influenssa

Kausi-influenssa on eri tauti kuin flunssa tai nuhakuume. Kausi-influenssan oireita ovat nopeasti nouseva, korkea kuume, voimakkaat lihaskivut, vilunväristykset, väsymys, päänsärky, huonovointisuus ja kova yskä. Influenssa voi edetä keuhkokuumeeksi. Influenssavirukset myös vaurioittavat limakalvoja siten, että bakteerit pääsevät aiheuttamaan jälkitauteja mm. korvatulehdusta, keuhkoputkentulehdusta ja poskionteloiden tulehdusta. Vaikea kausi-influenssa on raju, se vie nopeasti huonoon kuntoon ja saattaa vaatia sairaalahoitoa.

Terveillä työikäisillä kausi-influenssa on yleensä kotihoidolla paraneva, vaikkakin korkeakuumeinen tauti. Osalla ihmisistä on kuitenkin lisääntynyt riski saada vaikea tauti. Tähän ryhmään kuuluvat muun muassa ikääntyneet henkilöt, henkilöt joilla on jokin pitkäaikaissairaus, sekä odottavat äidit.

Pikkulapsilla Influenssa on yleinen: joka viides alle kolmevuotias saa vuosittain influenssan. Influenssaan sairastuneista monet saavat vielä jälkitaudin, yleisimmin korvatulehduksen tai keuhkokuumeen. Pikkulapset myös tartuttavat virusta eteenpäin tehokkaasti.

Kuka hyvänsä voi sairastua influenssaan.Rokotus on paras tapa suojautua influenssalta ja sen jälkitaudeilta. Suoja muodostuu noin kahdessa viikossa. Kun ei sairastu, ei voi myöskään levittää tautia muihin ihmisiin. Suurin osa rokotteen ottaneista välttyy influenssalta. Jos influenssan kuitenkin saa, tauti on rokotetulla yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa.

Influenssavirukset muuntuvat jatkuvasti. Rokotuksen antama suoja kestää noin vuoden verran. Viime vuoden kausi-influenssarokote ei siksi välttämättä suojaa tulossa olevalta kausi-influenssalta. Tästä syystä rokotus tarvitaan joka vuosi.