Turvapaikanhakijoiden auttaminen

SPR:n vapaaehtoinen vastaanottokeskuksessa

Vantaalle saapui syksyllä 2015 yli 1000 turvapaikanhakijaa. Turvapaikanhakijat asuvat vastaanottokeskuksissa, jotka sijaitsevat Aviapoliksen alueella Luona oy:n sekä Punaisen Ristin ylläpitämissä kiinteistöissä. Alaikäisten turvapaikanhakijoiden tukiasumisyksikkö sijaitsee Kivistössä.

Vantaan vastaanottokeskuksissa asuu turvapaikanhakijoina yksin Suomeen saapuneita miehiä. Kivistön tukiasumisyksikössä asuu alle 18-vuotiaita nuoria, jotka ovat saapuneet Suomeen ilman huoltajaa. Perheitä ei tällä hetkellä asu Vantaalla lainkaan.

Vantaalla sijaitsevissa vastaanottokeskuksissa toimii iso joukko vapaaehtoisia, jotka ohjaavat erilaisia toimintaryhmiä ja järjestävät monenlaista muuta vapaa-ajan ohjelmaa. Lisäksi vapaaehtoiset tukevat oleskeluluvan saaneita kuntalaiseksi siirtymisen prosessissa, ystävinä ja tukihenkilöinä.

Tule mukaan vapaaehtoiseksi

Vastaanottokeskuksissa tapahtuvan vapaaehtoistyön edellytyksenä on kolmen tunnin peruskoulutuksen käyminen ja salassapitovelvollisuuteen sitoutumista allekirjoittamalla vapaaehtoissopimus. Koulutuksessa saat lisätietoja, kuinka voit toimia vastaanottokeskuksissa asuvien turvapaikanhakijoiden tukena ja vapaaehtoistoiminnan avulla edistää uusien tulijoiden terveyttä, hyvinvointia ja kotoutumista. Koulutuksessa käydään läpi toiminnan periaatteet ja yhteiset pelisäännöt. Koulutuksessa saat myös tietoa erilaisista ryhmistä, joiden toimintaan voit tulla mukaan heti. Samalla tapaat muita pidempään mukana olleita vapaaehtoisia.

Seuraava peruskoulutus 19.4. Tikkurilassa.

Vapaaehtoiseksi ilmoittautuminen

Voit ilmoittautua vapaaehtoiseksi seurakunnan tai SPR:n sivulla. Jos edustamasi organisaatio tai yhteisö on kiinnostunut vapaaehtoistyöstä turvapaikanhakijoiden tukena, ota yhteys vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Milla Mäkilään, p. 043 8270113, milla.makila@vantaa.fi.

Vaate- ja tavaralahjoitukset

Vantaalla on jatkuva tarve ehjistä ja puhtaista, pienikokoisista (S–M) miesten vaatteista ja kengistä. Naisten ja lasten vaatteille ei tällä hetkellä ole tarvetta. Lisäksi erilaisia urheilu- ja harrastusvälineitä otetaan mieluusti vastaan. Jos haluat tehdä lahjoituksen, ota yhteys vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Milla Mäkilään, p. 043 8270113, milla.makila@vantaa.fi.

Turvapaikanhakijoita infotilaisuudessa

Vapaaehtoisten koulutukset

Seuraava peruskurssi 19.4. ja lisäkoulutukset 12.4. (turvapaikanhakijasta kuntalaiseksi), 20.4. (perehdytys tukihenkilötoimintaan) ja 18.5. (kokemusasiantuntijat äänessä: Suomi uuden tulijan silmin).

Kenkiä lattialla

Kummiperheeksi nuorelle turvapaikahakijalle

Kivistössä sijaitsevassa alaikäisten, yksin saapuneiden turvapaikanhakijoiden yksikössä on vielä nuoria, jotka toivovat kovasti omaa kummiperhettä.

Biljardia vastaanottokeskuksessa

Tietoa vapaaehtoistoiminnasta

Vain asukkaille -kyltti ovessa

Yhteystietoja

Milla Mäkilä, Vantaan kaupunki
043 827 0113
milla.makila@vantaa.fi

Katri Korolainen, Vantaan seurakunnat
044 422 0363
katri.korolainen@evl.fi