Turvapaikanhakijoiden auttaminen

SPR:n vapaaehtoinen vastaanottokeskuksessa

Vantaalla sijaitsevissa vastaanottokeskuksissa toteutetussa vapaaehtoistoiminnassa, ns. Vantaa-mallissa, noin 350 koulutettua vapaaehtoista veti viime vuoden aikana vastaanottokeskuksissa lähes neljääkymmentä viikoittaista toimintaryhmää sekä monelaista muuta toimintaa. Vantaan vapaaehtoiset ovat tyytyväisiä yhteistyöhön vastaanottokeskusten kanssa ja hyvin sitoutuneita toimintaan.

Vantaalle saapui syksyllä 2015 yli 1000 turvapaikanhakijaa. Vantaan vastaanottokeskukset sijaitsevat Aviapoliksen alueella; Luona Oy:n sekä SPR:n ylläpitämissä kiinteistöissä. Alaikäisten turvapaikanhakijoiden tukiasumisyksikkö sijaitsee Kivistössä. Suurin osa Vantaalle saapuneista turvapaikanhakijoista on irakilaistaustaisia nuoria miehiä, perheitä Vantaalla on vain muutama.

Vastuu maahanmuuttaja-asioissa on sisäministeriöllä ja Maahanmuuttovirastolla, joka myös vastaa kustannuksista. Kaupunki on perustanut turvapaikka-asioiden työryhmän, jossa on edustajat kaupungin eri toimialoilta, SPR:stä, Luona Oy:stä, poliisista, seurakuntayhtymästä sekä tarvittaessa muilta tahoilta. Kotouttamistoimista on tullut ohjeistus sisäministeriöltä.

Vantaan vapaaehtoistyön mallin rakenne on suunniteltu niin, että kaupungin ohjausryhmä määrittelee toiminnan ja resurssit, järjestöklusteri suunnittelee toiminnan, jonka järjestöt ja vapaaehtoiset toteuttavat. Toiminta organisoidaan niin, että jokaiselle vapaaehtoiselle löytyy oikea tapa auttaa ja että hän saa oikein suunniteltujen tehtävien lisäksi koulutuksen ja tuen.

Vapaaehtoiseksi

Vastaanottokeskuksissa tapahtuvan vapaaehtoistyön edellytyksenä on starttikoulutuksen käyminen ja vapaaehtoissopimuksen tekeminen. Vapaaehtoisen on tärkeä muistaa ottaa aina mukaan henkilöllisyystodistus ja huolehtia, että rokotteet ovat ajan tasalla. Vastaanottokeskuksissa ei saa ottaa valokuvia ihmisistä eikä siellä jaeta henkilökohtaisia yhteystietoja. Muista myös vaitiolovelvollisuus, joka koskee vapaaehtoistoimintaa. Vapaaehtoisille tarjotaan ryhmämuotoista työnohjausta, jotta asioista voisi päästä puhumaan yhdessä ja luottamuksellisesti.

Vapaaehtoistyö vastaanottokeskuksissa tapahtuu pienryhmissä. Toimintaa on jaettu teemojen mukaisesti pienryhmiin (suomenkielen opetus, arjen käytännöt Vantaalla, lasten toiminta, harrastustoiminta, tulkkaus), joilla kaikilla on omat vastuuhenkilöt. Mieti, mikä on sinulle mieluista tekemistä.

Vapaaehtoiseksi voi ilmoittautua joko seurakunnan tai SPR:n kautta, tai laittamalla viestiä suoraan SPR:n Tikkurilan paikallisosastolle tai Korson paikallisosastolle.

Jos edustamasi organisaatio tai yhteisö on kiinnostunut vapaaehtoistyöstä pakolaisten hyväksi, ota yhteys Milla Mäkilään (043 8270113, milla.makila@vantaa.fi) ja kerro, millaista toimintaa haluaisitte järjestää.

Vaate- ja tavaralahjoitukset

SPR kerää yksityishenkilöiden tavara- ja vaatelahjoituksia Kontti-tavarataloissa niiden aukioloaikoina. Vantaan Kontti sijaitsee osoitteessa Valimotie 8. Yhdistykset, yritykset tms. voivat ilmoittaa keräämistään isommista lahjoituksista SPR:n nettisivuilla.

Uutisia aiheesta

Turvapaikanhakijoita infotilaisuudessa

Vapaaehtoisten koulutukset

Seuraava peruskurssi 6.3.2017 ja lisäperehdytys 15.2.2017

Kenkiä lattialla

Kummiperheeksi nuorelle turvapaikahakijalle

Kivistössä sijaitsevassa alaikäisten, yksin saapuneiden turvapaikanhakijoiden yksikössä on vielä nuoria, jotka toivovat kovasti omaa kummiperhettä.

Biljardia vastaanottokeskuksessa

Tietoa vapaaehtoistoiminnasta

Vain asukkaille -kyltti ovessa

Yhteystietoja

Milla Mäkilä, Vantaan kaupunki
043 827 0113
milla.makila@vantaa.fi

Katri Korolainen, Vantaan seurakunnat
044 422 0363
katri.korolainen@evl.fi

Ajankohtaista

Twitter