Turvapaikanhakijoiden auttaminen

SPR:n vapaaehtoinen vastaanottokeskuksessa

Vantaalle saapui syksyllä 2015 yli 1000 turvapaikanhakijaa, joille avattiin kolme vastaanottokeskusta. Nyt turvapaikanhakjoiden määrä on vähentynyt ja Vantaalla on enää yksi vastaanottokeskus, joka sijaitsee Aviapoliksen alueella Luona oy:n ylläpitämässä kiinteistössä. Lisäksi ala- ja täysikäisiä kuntapaikan saaneita ilman huoltajaa maahan tulleita nuoria asuu ympäri Vantaata soluasunnoissa sekä Simonkylässä sijaitsevassa tukiasumisyksikössä.

Vantaan vastaanottokeskuksissa asuu turvapaikanhakijoina yksin Suomeen saapuneita miehiä. Simonkylän asumisyksikössä asuu pääosin alle 18-vuotiaita nuoria. Perheitä ei tällä hetkellä asu Vantaalla keskusmajoitettuina lainkaan, mutta heitä asuu yksityismajoituksessa ympäri Vantaata.

Vantaalla sijaitsevissa vastaanottokeskuksissa toimii iso joukko vapaaehtoisia, jotka ohjaavat erilaisia toimintaryhmiä ja järjestävät monenlaista muuta vapaa-ajan ohjelmaa. Lisäksi vapaaehtoiset tukevat oleskeluluvan saaneita kuntalaiseksi siirtymisen prosessissa, ystävinä ja tukihenkilöinä. Ala- ja täysikäisille nuorille vapaaehtoiset perheet voivat ryhtyä kummiperheiksi.

Tule mukaan vapaaehtoiseksi

Vastaanottokeskuksissa tapahtuvan vapaaehtoistyön edellytyksenä on kolmen tunnin peruskoulutuksen käyminen ja salassapitovelvollisuuteen sitoutuminen allekirjoittamalla vapaaehtoissopimus. Koulutuksessa saat lisätietoja, kuinka voit toimia vastaanottokeskuksissa asuvien turvapaikanhakijoiden tukena ja vapaaehtoistoiminnan avulla edistää uusien tulijoiden terveyttä, hyvinvointia ja kotoutumista. Koulutuksessa käydään läpi toiminnan periaatteet ja yhteiset pelisäännöt. Koulutuksessa saat myös tietoa erilaisista ryhmistä, joiden toimintaan voit tulla mukaan heti. Samalla tapaat muita pidempään mukana olleita vapaaehtoisia.

Vapaaehtoiseksi ilmoittautuminen

Voit ilmoittautua vapaaehtoiseksi lähettämällä viestin vapaaehtoistoiminnan koordinaattorille (laura.altarriba@vantaa.fi), joka ottaa sinuun yhteyttä ja sopii perehdytyksestä kanssasi. Myös seurakunnan tai SPR:n sivulla voi ilmoittautua toimintaan. Jos edustamasi organisaatio tai yhteisö on kiinnostunut vapaaehtoistyöstä turvapaikanhakijoiden tukena, ota yhteyttä.

Vaate- ja tavaralahjoitukset

Vantaalla on jatkuva tarve ehjistä ja puhtaista, pienikokoisista (S–M) miesten vaatteista ja kengistä. Puutetta juuri nyt on mm. pipoista, kaulahuiveista, lapasista, rukkasista ja villasukista. Naisten ja lasten vaatteille ei tällä hetkellä ole tarvetta. Lisäksi erilaisia urheilu- ja harrastusvälineitä otetaan mieluusti vastaan. Jos haluat tehdä lahjoituksen, ota yhteyttä vapaaehtoistoiminnan koordinaatoriin, laura.altarriba@vantaa.fi.

Turvapaikanhakijoita infotilaisuudessa

Ilmoittaudu peruskoulutukseen

Ilmoittaudu tukihenkilötoiminnan koulutukseen. Koulutusten päivämäärät vahvistuvat myöhemmin.

Kenkiä lattialla

Kummiperheeksi nuorelle turvapaikahakijalle

Simonkylässä asuville, kuntapaikan saanelle uusille, nuorille vantaalaisille kaivataan kummiperheitä kotoutumisen tueksi. Kysy lisää elina.olki(at)marjaverkko.fi.

Vain asukkaille -kyltti ovessa

Yhteystietoja

Laura Altarriba, vapaaehtoistoiminnan koordinaattori
p. 043 827 0113
laura.altarriba@vantaa.fi

Ajankohtaista

Instagram

Twitter