Kaupunginmuseo

Vantaan kaupunginmuseo on Vantaan historian, kulttuuriperinnön ja kulttuuriympäristön asiantuntija sekä oppimisympäristö kaikenikäisille.

Esittely

Asiasanat

KulttuuriMatkailuTieto- ja hallintopalvelut
Vantaan kaupunginmuseolla on kolme toimipistettä. Tikkurilan vanhalla asemalla sijaitsevat näyttelytilat sekä museon toimisto. Museon kokoelmapalvelut ovat Hiekkaharjussa. Lisäksi museo järjestää näyttelyitä ja tapahtumia Håkansbölen kartanolla.

Näyttelytoiminta on vain yksi museon tehtävistä. Museo myös kerää, säilyttää, hoitaa ja tutkii Vantaan alueen kulttuuriperintöä. Museo onkin Vantaan historian, kulttuuriperinnön ja kulttuuriympäristön asiantuntija sekä oppimisympäristö kaikenikäisille.

Vantaan pitkä historia lyhyesti

  • Ensimmäiset asukkaat tulivat alueelle kivikaudella lähes 10 000 vuotta sitten. Meren pinta oli silloin korkeammalla kuin nyt, joten alue sijaitsi muinaisen meren rannalla. 
  • Jo kivikaudella asutus keskittyi Myyrmäen ja Tikkurilan seuduille. Kivikautisia asuinpaikkoja Myyrmäen keskustassa ja Jokiniemessä on tutkittu laajoilla arkeologisilla kaivauksilla. 
  • Keskiajalla alueelle muutti väestöä Ruotsista. He toivat mukanaan muun muassa ruotsin kielen ja yhteiskuntarakenteen. Alue sai nimen Helsinga eli Helsingin pitäjä.  
  • Ensimmäisen kerran alue mainitaan kirjallisissa lähteissä 14.9.1331. Asiakirja koskee piispankymmenysten suorittamista. Toinen vanha maininta on vuodelta 1351, jolloin Ruotsin kuningas Maunu Eerikinpoika myönsi virolaiselle Padisen luostarille lohenkalastusoikeudet Vantaanjokeen.  
  • Vantaan ja koko pääkaupunkiseudun vanhimmat rakennukset ovat Pyhän Laurin kirkko ja sen kellotapuli Helsingin pitäjän kirkonkylässä. Kellotapuli on ajoitettu 1350-luvulle ja kirkko on peräisin 1450-luvulta.
  • Suomen ensimmäinen rautatie rakennettiin pitäjän läpi 1862. Tikkurilan vanha asema on ainoa, joka pääteasemien lisäksi rakennettiin tiilestä. Asemarakennuksessa on nykyään Vantaan kaupunginmuseo. 
  • Helsingin pitäjästä tuli hallintouudistuksessa Helsingin maalaiskunta vuonna 1865.  
  • Maalaiskunta oli pääosin ruotsinkielinen 1900-luvun alkuun saakka.  
  • Maalaiskunnasta tuli Vantaan kauppala 1972 ja Vantaan kaupunki 1974. 
  • Vantaa on Suomen 4. suurin kaupunki (vuonna 2022) ja Suomen monikulttuurisin kunta. 

Museon julkaisut

V‍antaan kaupunginmuseon julkaisusarjassa ilmestyy säännöllisesti alueen historiaan liittyviä julkaisuja. Niitä voi käydä lukemassa museon käsikirjastossa. Uusimmat julkaisut voi hankkia myös Pienestä museopuodista.

UKK - usein kysytyt kysymykset kaupunginmuseosta

Museo ja museorakennus

Näyttelyt, opastukset, palvelut

Esineet, valokuvat, arkistoaineisto

Rakennukset, kulttuuriympäristö, arkeologia, suojelukohteet, muinaisjäännökset

Lisätietoja

Kuva-arkisto

Vantaan kaupunginmuseo kuva-arkisto@vantaa.fi

Kulttuuriympäristötyö

Vantaan kaupunginmuseo
kulttuuriymparisto@vantaa.fi

Vantaan kaupunginmuseo

kaupunginmuseo@vantaa.fi

Avainsanat

Museot

Asiointipalvelut

Tietopalvelu

Kysy museolta

Kaupunginmuseon tutkijat vastaavat mielellään kysymyksiin Vantaan historiasta.

Lisätietoja asiointipalvelusta

Museossa tutkitaan Vantaan historiaa eri näkökulmista, esihistoriasta nykypäivään. Museon ajankohtaisissa tutkimushankkeissa syvennytään valittuihin aiheisiin tarkemmin. Tutkimushankkeiden tuloksista toteutetaan näyttelyitä, julkaisuja ja raportteja.

Palvelukanavat

Toimipisteet

Palvelu saatavilla yhteensä 3 toimipisteessä