Tervetuloa töihin!

Uusi kaupunginjohtaja on kulkenut asukkaana Vantaan katuja kolme vuosikymmentä. Nyt hän katselee kaupunkia myös johtajan linssien takaa.

Valtuusto äänesti Ritva Viljasen Vantaan uudeksi kaupunginjohtajaksi marraskuisena iltapäivänä. Tuosta iltapäivästä lähtien Vantaa on vetänyt Viljasta vahvasti puoleensa.

− Olen iloinen, innostunut ja utelias tässä juuri alkaneessa pestissäni. Vaikka olen asunut täällä 35 vuotta, olen jo ensimmäisten työpäivieni aikana oppinut Vantaasta monta uutta asiaa.

Perehtyminen uuteen tehtävään on alkanut paikkoja kierrellen, ihmisten kanssa keskustellen ja toiveita kuunnellen. Toiveita Viljaselle onkin esitetty. Asukkaat listasivat marraskuisessa gallupissa hyvän kaupunginjohtajan olevan muun muassa avoin, rehellinen, ahkera, kokenut, maanläheinen, päätöksissään ihmiset huomioiva ja taitava talouden hallinnoija.

− Löydän itseni tuosta kuvauksesta. Uskon, että vantaalaiset saavat minusta yhteistyökykyisen, kehittämisestä innostuneen ja helposti lähestyttävän johtajan. Mielestäni hyvä johtaja osaa kohdata ihmisiä ja katsoa tulevaisuuteen, Viljanen pohtii.

Kiillotetaan Vantaan helmiä

Kotiseuturakkaan Viljasen mielestä Vantaan todellisia helmiä ovat Helsingin pitäjän kirkonkylä, Tikkurilan jokiranta, Hakunilan ulkoilualue sekä värikäs lähiötaide.

− Ja tärkeimpänä tietysti oma kotipiha Rajakylässä. Omassa viihtyisässä lähiympäristössä elpyy raskaankin viikon jälkeen.

− Vantaa on tänä päivänä moderni iso kaupunki. Sillä on kuitenkin juuret keskiajalle eli meillä on myös paljon historiaa ja vanhaa kulttuuria aivan käden ulottuvilla. Tätä puolta voisi hyvin nostaa enemmänkin esille, Viljanen jatkaa.

Yksi ehdoton helmi on Vantaan reilu ja rento henki. Suomen suurimpien joukkoon lukeutuvasta kaupungista löytyy nimittäin sopivasti kylämäisyyttä ja vahvoja alueellisia identiteettejä – omasta alueesta ollaan selkeästi ylpeitä ja se sanotaan ääneen.

− Vantaalle tullaan viipymään ja viihtymään. Täältä jokainen voi löytää paikan asua, Viljanen kuvailee.

Alueiden kehittäminen on ollut tapetilla viime vuodet. Työhön laitetaan paukkuja myös jatkossa, jotta alueet kehittyvät mahdollisimman tasapuolisesti ja monipuolisesti. Ratkaisuja etsitään muun muassa yhteistyössä kulttuuritoimijoiden ja elinkeinoelämän kanssa.

− Uudet tapahtumat ja kohtaamispaikat toisivat mukavasti vireyttä vapaa-aikaan. Yritysalueillemme esimerkiksi Aviapolikseen ja Vehkalaan mahtuisi mainiosti uusia innovaatioalan yrityksiä.

Kannustaen kohti yhteisiä tavoitteita

Kaikki lähivuosien kehittäminen pohjautuu vahvasti valtuustokauden strategiaan, joka keskittyy asukkaiden hyvinvointiin ja kaupungin kilpailukyvyn parantamiseen.

− Talouden tasapainottaminen on tietysti edelleen avainasemassa, jotta voimme kehittyä ja mahdollistaa niin sujuvat palvelut, ettei asukkaan huomio edes kiinnity niiden tuottajaan, vaikka näköpiirissä on sosiaali- ja terveyspalvelujen siirtyminen maakunnalle.

Uudistuva ja osallistuva johtaminen on Viljasen mukaan yksi keskeinen työkalu, jolla tavoitteisiin päästään. Tätä johtamistyötä ohjaavat kaupungin arvot avoimuus, rohkeus, vastuullisuus ja yhteisöllisyys. Näitä kaikkia tarvitaan asukkaiden luottamuksen saamiseen – ja näkyvään uudistumiseen.

− En ole tullut jarruttelemaan vaan viemään hyvää kehitystä eteenpäin. Johtajana tehtäväni on innostaa ja kannustaa kurkottamaan kohti yhteisiä tavoitteita. On tärkeää luoda ilmapiiri, jossa jokainen kokee itsensä osaksi joukkuetta ja uskaltaa avata suunsa.

Viiden vuoden visio

Elinvoimainen kunta, jossa on erinomaiset perheiden palvelut, ja jossa kaikki ihmiset otetaan huomioon. Kaupunki, jossa yritystoiminta kukoistaa. Kaupunki, jossa on omaleimaista kaupunkikulttuuria ja hyvät palvelut. Sellainen Vantaa on viiden vuoden päästä Viljasen visioissa.

− Meillä on yhä aktiivisempia asukkaita, jotka haluavat vaikuttaa tässä ja nyt. Tulevaisuudessa vantaalaisten hyvä osaaminen ja kehittämisideat voisivat olla vieläkin isommassa roolissa.

Työ uuden työyhteisön ja vantaalaisten kanssa on nyt alkanut. Toiveita on esitetty ja terveisiä lähetetty puolin ja toisin. Asukkaiden kanssa Viljanen aloittaa yhteistyön seuraavan toivotuksen siivittämänä:

− Toivon, että jokainen kokee Vantaan omaksi kodikseen ja saa iloa arkeen!

Vantaa-kanava haastoi Viljasen kuvanselityspeliin. Katso video!

Tarinoita Vantaalta – kiinnostavia urapolkuja, rohkeita oman tiensä kulkijoita sekä monenlaisia kutkuttavia kertomuksia Suomen neljänneksi suurimmasta kaupungista.

Julkaistu: 14.3.2018 
(muokattu: )

Kaupungin kasvot

Ihmiset ja tarinat

Ajankohtaista

Twitter