Joukkoliikenteen alennusliput

HSL:n alennusliput eläkeläisille

Henkilökohtaista matkakorttia käyttävät eläkeläiset voivat tietyin edellytyksin matkustaa alennushintaan. Alennuksen voi saada matkakortin kausi- ja arvolipuista.

Alennukseen ovat oikeutettuja:

  • Kelan maksamaa kansaneläkettä saavat henkilöt, jotka eivät saa takuueläkettä. Alennuksen suuruus on 25 % (alennusryhmä 1).
  • Kelan maksamaa täyttä tai osittaista takuueläkettä saavat henkilöt. Alennuksen suuruus on 50 % (alennusryhmä 2).

Alennusoikeus talletetaan matkakorttiin palvelupisteessä, Vantaalla Vantaa-infossa.

Oikeuden saaminen edellyttää asiointia Vantaa-infossa, henkilökohtaista matkakorttia ja henkilöllisyyden todentamista kuvallisella henkilöllisyystodistuksella. Asioinnin yhteydessä hakijan tulee myös todistaa oikeutensa kansaneläkkeeseen Kela:n allekirjoittamalla todistuksella, joka sisältää sanallisesti määritelmän siitä, että hakija saa "kansaneläkettä vähennettynä" tai "kansaneläkkeen täytenä". Vantaa-infosta saa tarvittaessa valmiin asiakirjapohjan Kelassa asiointia varten.

Eläkeläisalennus myönnetään matkakortille kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Asiakkaan tulee itse muistaa huolehtia siitä, että alennusoikeus päivitetään voimassaoloajan kuluessa uudelleen. Muussa tapauksessa veloitus vaihtuu automaattisesti normaaliksi ajanjakson päätyttyä. Päivitysten yhteydessä asiakkaiden tulee esittää vastaavat asiakirjat ja dokumentit kuin ensimmäisellä asiointikerralla.

Matkakorteista ja niiden lunastamiseen tarvittavista lomakkeista ja todistuksista saa lisätietoa Vantaa-infoista.

Palvelulinjat

Palvelulinjoilla ovat käytössä kaikki seutuliikenteen liput sekä Vantaan sisäiset liput Vantaan alueella.

Linjojen suunnittelussa on huomioitu erityisryhmien tarpeet, mutta niitä voivat käyttää kaikki matkustajat. Autoina käytetään pikkubusseja, joiden lattia on matalalla. Aikataulu on rauhallisen hidas ja kuljettaja auttaa tarvittaessa matkustajia tavaroineen kyytiin ja kyydistä pois.

Palvelulinjat vievät kodin läheltä oman alueen palveluihin. Palvelulinjojen reiteille on merkitty niiden pysäkit, mutta tarvittaessa kyytiin voi nousta ja siitä poistua muuallakin reitin varrella. Aikatauluihin voi sisältyä pieniä poikkeamia reitiltä.

Palvelulinjat liikennöivät arkipäivisin ja tietyllä reitillä ajetaan tavallisesti vain joinakin tiettyinä aikatauluissa ilmoitettuina viikonpäivinä.

Kaukojuna- ja bussiliikenne

Ikäihmiset saavat alennusta VR:n junalipuista. Kaukoliikenteen junissa yli 65-vuotiaat sekä alle 65-vuotiaat eläkeläiset saavat 20% alennusta peruslipun hinnasta.

VR:n eläkeläiskortin haltijalla tulee aina olla mukana poliisiviranomaisen myöntämä kuvallinen todistus henkilöllisyydestä. Todistuksena kelpaa henkilökortti, passi tai ajokortti.

Matkahuolto myöntää 30 prosentin alennuksia eläkeläisille bussiliikenteen lipuista. Alennuksen saa Matkahuollon eläkeläiskortilla, kuvallisella Kela-kortilla, joka on varustettu Matkahuollon, VR:n tai Finnairin liikemerkillä, pahvisella Kelan eläkkeensaajakortilla sekä työeläkeyhtiöiden myöntämällä työeläkekortilla. Kuvattoman kortin kanssa on esitettävä henkilötodistus: ajokortti, passi tai poliisin myöntämä henkilökortti. 65 vuotta täyttäneet saavat alennuksen esittämällä henkilötodistuksen: ajokortti, passi tai poliisin myöntämä henkilökortti.

Ajankohtaista

Twitter