Lähisuhde- ja perheväkivalta

Jos sinua uhkaillaan, lyödään tai pahoinpidellään, älä jää yksin. Puhu ystävillesi ja ota yhteyttä auttajiin. Sinulla on oikeus väkivallattomaan elämään. Kun kerrot olevasi pahoinpitelyn uhri tai elät sen uhan alaisena, voit miettiä ammattilaisen kanssa, millaista apua tarvitset.

Myös henkinen painostus on perheväkivaltaa

Perheväkivalta voi olla ruumiillista pahoinpitelyä, mutta myös henkistä painostusta, pelottelua, uhkailua, vangitsemista omaan kotiin ilman ruokaa ja rahaa. Rikoslain mukaan henkinen väkivalta voidaan rinnastaa ruumiilliseen väkivaltaan.

Kenenkään ei tarvitse kärsiä väkivallasta. Mikään tunne tai tilanne, kuten mustasukkaisuus, menettämisen tai hylkäämisen pelko, avioeron tuska, uskottomuus tai seksuaalinen torjunta ei oikeuta käyttämään väkivaltaa.

Lapselle perheväkivallan näkeminen on yhtä tuhoisaa kuin sen kohteeksi joutuminen.

Perheväkivalta ei ole yksityisasia vaan rangaistava teko

Poliisi tutkii kaikki tapaukset, joista saa tiedon. Väkivallan kohteeksi joutuvan on haettava apua itselleen ja lähimmäisilleen, vaikka se olisi vaikeaa. Väkivalta ei lopu itsestään. Vaikka väkivaltaa ei tapahdu joka päivä, sen uhka ja pelko ovat jatkuvasti läsnä. Myös pahoinpitelijä tarvitsee apua.

Perheväkivaltaa harjoitetaan usein suljettujen ovien takana. Siksi ulkopuolisen on vaikea saada tietoa tilanteesta tai puuttua siihen.

Ajankohtaista

RSS

Twitter