Rokotukset

Rokotukset antavat tartuntatauteja vastaan immuniteetin, joka yleensä kestää pitkään, usein koko loppuelämän. Suoja myöhempiä tartuntoja vastaan saadaan sairastettuun tautiin verrattuna selvästi vähemmin oirein. Suurimmalla osalla rokotetuista taudin oireita ei ilmene lainkaan tai ne ovat vähäisiä ja menevät ohi itsestään.

Varsinainen tauti sen sijaan on usein vakava. Se saattaa aiheuttaa pitkällisiä ja pysyviä jälkiseurauksia tai ainakin useita päiviä kestävän sairauden ja poissaolon työstä, koulusta tai päivähoidosta. Rokottaminen on paitsi luonnollinen, myös edullinen keino estää tartuntatauteja ja niiden leviämistä.

Suomessa rokotuksen saa hieman yli 90 prosenttia kaikista lapsista. Kattavuus on kuitenkin laskussa, jonka syyksi epäillään sitä, ettei vanhemmilla ole omakohtaisia kokemuksia tautien vaaroista ja sen vuoksi rokotukset koetaan tarpeettomiksi.

Suomessa lapset rokotetaan rotavirusripulia, hinkuyskää, jäykkäkouristusta, poliota, kurkkumätää ja Haemophilus influenzae tyyppi b- ja pneumokokki -bakteerien aiheuttamia vakavia tauteja vastaan. 6–35 kk ikäiset lapset saavat influensarokotuksen vuosittain. Terveiden vastasyntyneiden rokottaminen tuberkuloosia vastaan on lopetettu Suomessa 2006 alkaen.

Rokottamisen suunnittelu, ohjaus ja valvonta kuuluvat sosiaali- ja terveysministeriölle, jonka asiantuntijana toimii Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Rokotusten toteutus on kuntien vastuulla.

Rokotusten turvallisuus

Suomessa annettavien rokotusten turvallisuutta seuraa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Kaikista rokotusten haittavaikutuksista raportoidaan ja sen myötä rokotteista kehitetään yhä turvallisempia. Suomessa on siirrytty yhdistelmärokotteisiin, joiden myötä pistosten määrä rokotusohjelmassa on vähentynyt.

Rokotteissa taudinaiheuttajat ovat sellaisessa muodossa, että ne eivät kykene aiheuttamaan itse tautia jota vastaan rokotetaan. Niiden teho perustuukin siihen, että rokotteessa on sellaisia viruksen tai bakteerin osia, joita vastaan elimistö alkaa muodostaa vasta-ainetta. Yleisimmät oireet rokotuksesta ovat ihoalueen punoitus ja lievä kuume, jotka kestävät 1–2 päivää. Näitä oireita saa vain alle 1% kaikista rokotetuista.

Rokotteiden turvallisuutta seurataan koko ajan. Rokotteesta tulevien haittojen ylittäessä siitä saatavat hyödyt, on rokotuksista syytä luopua. Näin ollen Suomessa on luovuttu terveiden vastasyntyneiden rokottamisesta tuberkuloosia vastaan. Käytössä ollut uusi rokote aiheutti mm. imusolmukkeiden turpoamista. Nyt Suomessa rokotetaan vain sellaiset vastasyntyneet, joiden toinen vanhempi on syntynyt maassa missä on tuberkuloosia, tai sairastaa tuberkuloosia.

Lastenneuvolaopas, sosiaali- ja terveysministeriön oppaita 2004:14

Ajankohtaista

RSS

Twitter