Muut rokotukset

Vesirokkoa vastaan voidaan antaa rokote kaikille 1-12 vuotiaille lapsille. Rokotusohjelmaan kuuluu yksi rokote, joka laitetaan ihon alle. Rokote voidaan antaa samanaikaisesti yleisen rokotusohjelman rokotteiden kanssa, mutta ei samaan kohtaan. Jos lapsi on sairastanut vesirokon, ei rokotusta voi antaa. Sairastettu vesirokko antaa myös paremman suojan tautia vastaan. Rokotus ei anna täyttä suojaa vesirokkoa vastaan, mutta ehkäisee vaikean vesirokon. Kahdella rokotus annoksella 3kk välein saadaan parempi suoja tautia vastaan. Rokotteen tehosta vyöruusua vastaan ei ole olemassa näyttöä. Rokotteen haittavaikutukset ovat pienet, osalle rokotetuista voi tulla joitain vesirokkoa muistuttavia näppylöitä.

Vanhemmat hankkivat itse rokotteen apteekista lääkärin kirjoittamalla respetillä. Neuvolan terveydenhoitaja laittaa rokotteen tarkastuksen yhteydessä. Yhden rokotteen hinta on tällä hetkellä noin 70 euroa.

Jos lapsen vanhemmilla on hepatiitti, rokotetaan syntynyt lapsi erillisen ohjeen mukaan. Rokotuksesta huolehtii neuvolan terveydenhoitaja ja rokotteet ovat perheelle ilmaisia. Hepatiitti A tarttuu saastuneen ravinnon tai juomaveden välityksellä, kun taas muut hepatiitit tarttuvat veriteitse ja sukupuolisuhteissa.

Ajankohtaista

RSS

Twitter