Synnytyksen jälkeen

Raskauden ehkäisy

Ehkäisystä on huolehdittava heti seksin alettua synnytyksen jälkeen, ellei toivota saman tien uutta raskautta.

Imetys ei ole toimiva menetelmä raskauden ehkäisyyn. Vaikka kuukautiset eivät olisi tulleet, on raskaaksi tulemisen mahdollisuus silti olemassa. Myöskään aikaisempi raskaaksi tulemisen ongelma ei toimi ehkäisymenetelmänä.

Ehkäisymenetelmät

 • Kondomi on huolellisesti käytettynä luotettava menetelmä. Pidempiaikaiseen ehkäisyyn kannattaa miettiä helpompia vaihtoehtoja. Hinta n. 0.50 €/kpl.
 • Jälkiehkäisy on tarpeellinen ehkäisyn unohduttua tai kondomin käytön epäonnistuttua. Jälkiehkäisypillerit saa apteekista ilman reseptiä ja ne otetaan 12–72 tuntia yhdynnän jälkeen. Lääkkeen oton jälkeen on pidettävä 6 tunnin tauko imetyksessä. Hinta on n. 16 €.
 • Minipilleri sopii imetyksen aikana ja on vauvan kannalta turvallinen. Sivuvaikutuksena voi olla tiputtelu kuukautisten välillä tai epäsäännölliset kuukautiset. Pilleri on muistettava ottaa joka päivä samaan aikaan. Hinta on noin 9 €/kk.
 • Kierukka voidaan asentaa yleensä aikaisintaan 12 viikon kuluttua synnytyksestä. Kierukka ehkäisee raskauden 5 vuoden ajan ja se tulee poistattaa lääkärillä ennen raskauden yrittämistä.
 • Kuparikierukka voi lisätä kuukautisvuodon määrää. Ensimmäinen kuparikierukka on ilmainen, muutoin hinta on 100-120 €.
 • Hormonikierukka sopii myös imetyksen aikana ja se on luotettavin ehkäisymenetelmä. Alussa kierukka voi aiheuttaa tiputtelevaa vuotoa ja jatkossa kuukautiset voivat jäädä kokonaan pois. Hinta n. 150 €.
 • Ehkäisykapseli asennetaan olkavarteen ihon alle. Se sopii myös imetyksen aikana. Tiputtelevaa vuotoa voi esiintyä ja kuukautiset voivat jäädä pois tai tulla epäsäännöllisiksi. Kapseleiden käyttöikä on 3 tai 5 vuotta ja hinta 170–190 €.

Yhdistelmäehkäisyvalmisteet

 • E-pilleri, ehkäisylaastari ja ehkäisyrengas. Niiden käyttö voidaan aloittaa, kun kuukautiset ovat alkaneet ja imetys loppunut, tai kun vauva on vähintään 6 kk ja saa lisäruokaa. Valmisteita käytettäessä pidetään viikon väli kolmen viikon käytön jälkeen. Valmisteilla on helppo siirtää kuukautisia tarvittaessa.
 • E-pilleri otetaan päivittäin ja sen ehkäisyteho säilyy taukoviikon ajan.
 • Ehkäisylaastari vaihdetaan viikoittain.
 • Ehkäisyrengas saa olla koko kolmen viikon jakson paikallaan.
 • Ehkäisyn hinta 8-14 € kk.

Spermisidit kondomin kanssa käytettynä parantavat ehkäisytehoa, mutta ovat ainoana ehkäisynä melko epäluotettavia.
Injektioina annettavan ehkäisyn ongelmana ovat runsaat sivuvaikutukset.
Lisätietoa ehkäisystä saat omalta terveydenhoitajalta sekä ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolasta.

Baby blues ja synnytyksen jälkeinen masennus

Synnytyksen jälkeen suurin osa, jopa 80 %, äideistä kokee voimakkaita mielialan vaihteluita ja alakuloa. Äiti voi olla kovin itkuinen ja herkkä. Varsinkin ensisynnyttäjä voi pohtia suhdettaan vauvaan ja puolisoon. Ahdistusta voidaan purkaa touhuamalla ja siivoamalla.

Tuntemukset johtuvat pääasiassa hormonitoiminnan muutoksista. Myös uusi elämäntilanne ja huoli perheestä ja vauvasta lisää vaikuttaa. Tunteet ja alakuloisuus ovat kuitenkin täysin luonnollisia asioita, ja ne voivat kestää parikin viikkoa synnytyksestä. Mitään hoitoa baby bluesiin ei tarvita, vaan siihen riittää puolison ja ympäristön antama tuki. On myös hyvä tiedostaa omat tunteet ja muuttunut elämäntilanne.

Jos tilanne ei normalisoidu parissa viikossa, on asiasta syytä keskustella läheisten tai neuvolan terveydenhoitajan kanssa. Joskus baby blues voi laukaista myös masennuksen, jonka hoito on tärkeää aloittaa mahdollisimman nopeasti.

Postpartum Depression a guide for front-line health and social service providers, Lori E.Ross PhD, Cindy Lee Dennis PhD, etc.
www.aima.fi

Ajankohtaista

RSS

Twitter