Influenssarokotukset

Kausi-influenssa on hengitystietulehdus, joka voi aiheuttaa vakavia jälkitauteja ja johtaa sairaalahoitoihin. Rokote on paras suoja influenssaa vastaan. Rokottautumalla voi suojata itsensä lisäksi myös läheisiään.

Maksutonta kausi-influenssarokotusta suositellaan erityisesti influenssan riskiryhmiin kuuluville ja heidän lähipiirilleen. Syksyn 2016 rokotuskampanja järjestetään terveysasemilla viikoilla 46−48 ja neuvoloissa viikoilla 45, 50 ja sekä vuoden 2017 tammikuussa viikolla 3.

Voit halutessasi pistättää samalla kertaa influenssarokotuksen kanssa omakustanteisen pneumokokkirokotuksen. Pneumokokkirokotteeseen tarvitaan resepti, jota voit pyytää lääkäriltä omalta terveysasemaltasi. Jos lääkäri arvionsa perusteella määrää sinulle pneumokokkirokotteen, osta se apteekista ja ota mukaan, kun tulet influenssarokotukseen.

Vantaalainen voi ottaa ilmaisen kausi-influenssarokotuksen sekä omakustanteisen pneumokokkirokotuksen myös Tikkurilan Asema Apteekin Terveyspisteessä sairaanhoitajan vastaanotolla. Itse pneumokokkirokote maksaa alle 100 euroa, minkä lisäksi sen pistäminen maksaa Asema Apteekissa 10 euroa.

Tällä sivulla:
Rokotusajat syksyllä 2016
Kenelle influenssarokote?
Kenelle pneumokokkirokote?

Rokotusajat syksyllä 2016

Terveysasemien rokotusajat

Terveysasemien rokotuskampanja on tältä syksyltä ohi, mutta rokottamista jatketaan terveysasemilla normaalin toiminnan puitteissa.

Neuvoloiden rokotusajat

Neuvoloissa rokotetaan 6–35 kuukauden ikäisiä lapsia, raskaana olevia sekä edellä mainittujen perheenjäseniä.

Viikolla 45 (7.−11.11.2016) rokotetaan

 • kaikissa neuvoloissa ma–pe klo 7.30–10, ilman ajanvarausta
 • lisäksi Myyrmäen, Kartanonkosken, Tikkurilan, Koivukylän ja Hakunilan neuvoloissa ti, ke ja to (8.–10.11.) klo 15–18, ilman ajanvarausta.

Viikolla 50 (12.–16.12.2016) rokotetaan

 • kaikissa neuvoloissa ti 13.12. ja to 15.12. klo 7.30–10, ilman ajanvarausta
 • lisäksi Myyrmäen, Kartanonkosken, Tikkurilan, Koivukylän ja Hakunilan neuvoloissa ti 13.12. klo 15–18, ilman ajanvarausta.

Viikolla 3 (tammikuussa 2017)

Seuraavissa neuvoloissa rokotetaan klo 7.30–10, ilman ajanvarausta

 • maanantai 16.1.: Kartanonkosken ja Korson neuvoloissa
 • tiistai 17.1.: Myyrmäen ja Hakunilan neuvoloissa
 • keskiviikko 18.1.: Tikkurilan, Martinlaakson ja Mikkolan neuvoloissa
 • torstai 19.1.: Kivistön neuvolassa
 • perjantai 20.1.: Koivukylän, Rajakylän ja Pähkinärinteen neuvoloissa.

Koululaisten ja opiskelijoiden rokotukset

Lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat peruskoululaiset saavat rokotuksen oman koulunsa terveydenhoitajalta.

Opiskeluterveydenhuollossa rokotetaan sosiaali- ja terveydenhuollon opiskelijoiden lisäksi myös lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat sekä vakavalle influenssalle alttiiden lähipiiriin kuuluvat opiskelijat.

 • Aika varataan opiskeluterveydenhoitajalle sähköisesti tai ottamalla yhteyttä opiskeluterveydenhoitajaan.
 • Myös varusmiespalvelukseen astuvat, jotka opiskelevat lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa tai ammattikorkeakouluissa, rokotetaan opiskeluterveydenhuollossa.

Rokotukset kotihoidossa

 • Kotihoidon hoitajat rokottavat asiakkaansa.

Henkilökunnan rokotukset

 • Niissä työyksiköissä joissa se on mahdollista, voi henkilökunta rokottaa toisensa.
 • Työterveyshuolto informoi erikseen toiminnastaan henkilökunnan rokottamiseksi.

Kenelle influenssarokote?

Maksutonta kausi-influenssarokotusta suositellaan erityisesti influenssan riskiryhmiin kuuluville ja heidän lähipiirilleen. Influenssarokotteen saavat maksutta:

 • yli 65-vuotiaat
 • raskaana olevat
 • 6–35 kuukauden ikäiset lapset
 • sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
 • vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri
 • varusmiespalvelukseen astuvat
 • asiakaskontakteissa toimivat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon työntekijät.

Pitkäaikaissairaat, ikääntyneet ja alle 6 kuukauden ikäiset lapset saavat lisäsuojaa läheisten rokottamisesta. Tulevaa vauvaa voidaan suojata rokottamalla raskaana olevan lähipiiri.

Influenssa voi aiheuttaa vakavan taudin. Kausi-influenssavirukset muuntuvat jatkuvasti, eikä viime vuoden kausi-influenssarokote siksi suojaa tulossa olevalta kausi-influenssalta.

Kenelle pneumokokkirokote?

Yli 50-vuotiailla tai perussairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvilla on kohonnut riski sairastua vakavaan pneumokokkitautiin. Pneumokokkibakteerit voivat aiheuttaa mm. keuhkokuumetta, aivokalvontulehdusta ja verenmyrkytystä. Suomalaiset aikuiset sairastavat ainakin 30 000 pneumokokin aiheuttamaa tautitapausta vuosittain.

Vakavia pneumokokkitauteja voi ennaltaehkäistä rokottamalla. Rokottautumisen ohella riskiä sairastua pneumokokin aiheuttamiin tauteihin voi pienentää tupakoinnin lopettamisella, välttämällä liiallista alkoholinkäyttöä, huolehtimalla influenssarokotuksista, muistamalla käsihygienian sekä perussairauksien hyvällä hoidolla.

Pneumokokkirokote on omakustanteinen, hinta apteekissa on alle 100 euroa. Rokote vaatii reseptin. Lääkäri arvioi, tarvitsetko pneumokokkirokotusta. Jos olet saanut pneumokokkirokotuksen viimeisen 5 vuoden aikana, et tarvitse nyt uusintarokotusta. Vantaan kotihoidon, palvelutalojen ja Koisorannan palvelukeskuksen asiakkaat saavat pneumokokkirokotuksen maksutta.

Pyynnön lääkärille pneumokokkirokotustarpeen arvioimiseksi voit tehdä kolmella tavalla:

 1. Jos sinulla on käytössäsi sähköinen reseptijärjestelmä, voit pyytää lääkäriä arvioimaan rokotustarpeesi sähköisen reseptin uudistamispyynnön kautta. Kirjoita tässä tapauksessa uudistettavan lääkkeen kohtaan ”pneumokokkirokote”.
 2. Voit tulostaa ja täyttää lomakkeen, jolla pyydät lääkäriä arvioimaan rokotustarpeesi. Lomakkeita ja niiden palautuslaatikko löytyy jokaiselta terveysasemalta.
 3. Voit soittaa omalle terveysasemallesi ma–to klo 8–15:
  Tikkurila p. 09 8392 2202
  Länsimäki p. 09 8392 2202
  Hakunila p. 09 8392 2202
  Korso p. 09 8393 7480
  Koivukylä p. 09 8393 7480
  Myyrmäki p. 09 8393 5451
  Martinlaakso p. 09 8393 5451

Jos lääkäri arvionsa perusteella määrää sinulle pneumokokkirokotteen, nouda se apteekista ja ota mukaan, kun tulet influenssarokotukseen terveysasemallesi.

Ajankohtaista

Instagram

Twitter