Influenssarokotukset

Kausi-influenssa on hengitystietulehdus, joka voi aiheuttaa vakavia jälkitauteja ja johtaa sairaalahoitoihin. Rokote on paras suoja influenssaa vastaan. Rokottautumalla voi suojata itsensä lisäksi myös läheisiään.

Maksutonta kausi-influenssarokotusta suositellaan erityisesti influenssan riskiryhmiin kuuluville ja heidän lähipiirilleen.

Voit halutessasi pistättää samalla kertaa influenssarokotuksen kanssa omakustanteisen pneumokokkirokotuksen. Pneumokokkirokotteeseen tarvitaan resepti, jota voit pyytää lääkäriltä omalta terveysasemaltasi. Jos lääkäri arvionsa perusteella määrää sinulle pneumokokkirokotteen, osta se apteekista ja ota mukaan, kun tulet influenssarokotukseen.

Vantaalainen voi ottaa ilmaisen kausi-influenssarokotuksen sekä omakustanteisen pneumokokkirokotuksen myös Tikkurilan Asema Apteekin Terveyspisteessä sairaanhoitajan vastaanotolla. Itse pneumokokkirokote maksaa alle 100 euroa, minkä lisäksi sen pistäminen maksaa Asema Apteekissa 12 euroa.

Tällä sivulla:
Rokotusajat
Kenelle influenssarokote?
Kenelle pneumokokkirokote?

Rokotusajat

Terveysasemien rokotusajat

Influenssarokotuksia annetaan terveysasemien normaalin toiminnan puitteissa. Tarkista oman terveysasemasi rokotuskäytännöt.

Neuvoloiden rokotusajat

Neuvoloissa rokotetaan 6–35 kuukauden ikäisiä lapsia, raskaana olevia sekä edellä mainittujen perheenjäseniä. Kysy rokotuksista omasta neuvolastasi.

Koululaisten ja opiskelijoiden rokotukset

Lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat peruskoululaiset saavat rokotuksen oman koulunsa terveydenhoitajalta. Rokotuksia annetaan kaikille riskiryhmiin kuuluville peruskouluikäisille oppilaille, mukaan lukien 10. luokan oppilaat. Kouluterveydenhuollossa on mahdollista rokottaa vain edellä mainittuihin riskiryhmiin kuuluvia oppilaita, muita oppilaita tai heidän perheenjäseniään ei rokoteta.

Opiskeluterveydenhuollossa rokotetaan lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat ja vakavalle influenssalle alttiiden lähipiiriin kuuluvat opiskelijat sekä potilas- ja asiakashoitoon osallistuvat sosiaali- ja terveydenhuollon opiskelijat.

Myös varusmiespalvelukseen astuvat, jotka opiskelevat lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa tai ammattikorkeakouluissa, rokotetaan opiskeluterveydenhuollossa. Varusmiespalvelukseen astuvat saavat todistuksen saamastaan influenssarokotuksesta.

Aika varataan opiskeluterveydenhoitajalle sähköisesti tai ottamalla yhteyttä opiskeluterveydenhoitajaan.

Jos rokottaminen opiskeluterveydenhuollossa ei jostain syystä onnistu, saat rokotuksen terveysasemalta samoin kuin muut maksuttomaan rokotukseen oikeutetut henkilöt. Opiskeluterveydenhuollossa on mahdollista rokottaa vain kyseisessä oppilaitoksessa opiskelevat oppilaat.

Kenelle influenssarokote?

Maksutonta kausi-influenssarokotusta suositellaan erityisesti influenssan riskiryhmiin kuuluville ja heidän lähipiirilleen. Influenssarokotteen saavat maksutta:

 • yli 65-vuotiaat
 • raskaana olevat
 • 6–35 kuukauden ikäiset lapset
 • sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
 • vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri
 • varusmiespalvelukseen astuvat
 • asiakaskontakteissa toimivat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon työntekijät.

Pitkäaikaissairaat, ikääntyneet ja alle 6 kuukauden ikäiset lapset saavat lisäsuojaa läheisten rokottamisesta. Tulevaa vauvaa voidaan suojata rokottamalla raskaana olevan lähipiiri.

Influenssa voi aiheuttaa vakavan taudin. Kausi-influenssavirukset muuntuvat jatkuvasti, eikä viime vuoden kausi-influenssarokote siksi suojaa tulossa olevalta kausi-influenssalta.

Kenelle pneumokokkirokote?

Yli 50-vuotiailla tai perussairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvilla on kohonnut riski sairastua vakavaan pneumokokkitautiin. Pneumokokkibakteerit voivat aiheuttaa mm. keuhkokuumetta, aivokalvontulehdusta ja verenmyrkytystä. Suomalaiset aikuiset sairastavat ainakin 30 000 pneumokokin aiheuttamaa tautitapausta vuosittain.

Vakavia pneumokokkitauteja voi ennaltaehkäistä rokottamalla. Rokottautumisen ohella riskiä sairastua pneumokokin aiheuttamiin tauteihin voi pienentää tupakoinnin lopettamisella, välttämällä liiallista alkoholinkäyttöä, huolehtimalla influenssarokotuksista, muistamalla käsihygienian sekä perussairauksien hyvällä hoidolla.

Pneumokokkirokote on omakustanteinen, hinta apteekissa on alle 100 euroa. Rokote vaatii reseptin. Lääkäri arvioi, tarvitsetko pneumokokkirokotusta. Jos olet saanut pneumokokkirokotuksen viimeisen 5 vuoden aikana, et tarvitse nyt uusintarokotusta. Vantaan kotihoidon, palvelutalojen ja Koisorannan palvelukeskuksen asiakkaat saavat pneumokokkirokotuksen maksutta.

Pyynnön lääkärille pneumokokkirokotustarpeen arvioimiseksi voit tehdä kahdella tavalla:

 1. Voit tulostaa ja täyttää lomakkeen, jolla pyydät lääkäriä arvioimaan rokotustarpeesi. Lomakkeita ja niiden palautuslaatikko löytyy jokaiselta terveysasemalta.
 2. Voit soittaa omalle terveysasemallesi ma–to klo 8–15:
  Tikkurila p. 09 8392 2202
  Länsimäki p. 09 8392 2202
  Hakunila p. 09 8392 2202
  Korso p. 09 8393 7480
  Koivukylä p. 09 8393 7480
  Myyrmäki p. 09 8393 5451
  Martinlaakso p. 09 8393 5451

Jos lääkäri arvionsa perusteella määrää sinulle pneumokokkirokotteen, nouda se apteekista ja ota mukaan, kun tulet influenssarokotukseen terveysasemallesi.

Ajankohtaista

Instagram

Twitter