Vantaalla saa nyt mielenterveys- ja päihdepalveluja vuoronumerolla

Mielenterveys- ja päihdepalvelupisteiltä saat helposti apua ilman ajanvarausta, Martinlaaksossa 1.9. ja Tikkurilassa 12.9. alkaen.

Uusista mielenterveys- ja päihdepalvelupisteistä saa helposti apua silloin, kun mielenterveys tai päihteet askarruttavat. Vantaan kaupungin ja HYKS Psykiatrian toteuttama palvelu toimii walk-in-periaatteella ilman ajanvarausta Tikkurilan ja Martinlaakson terveysasemilla, ja se on tarkoitettu kaikille täysi-ikäisille vantaalaisille.

– Päihde- ja mielenterveysongelmiin liittyy edelleen häpeäleima. Haluamme tehdä avun hakemisen mahdollisimman helpoksi, jotta apua tarvitseva rohkaistuisi kysymään sitä jo varhaisessa vaiheessa. Näin voidaan ennaltaehkäistä ongelmien pitkittyminen ja muuttuminen hankalammiksi, sanoo yhteistyökoordinaattori Lauri Kuosmanen.

Palvelu avataan Martinlaakson terveysasemalla 1.9. (Laajaniityntie 3, 5. kerros) ja Tikkurilan terveysasemalla 12.9., Vantaan Hyvinvointiviikon yhteydessä (Kielotie 11 A, 3. kerros).

Apua mielenterveys- ja päihdeongelmiin samasta paikasta

– Päihde- ja mielenterveysongelmat kulkevat usein käsi kädessä ja niitä voi olla vaikea erotella. Siksi on tärkeää, että samasta paikasta saa monipuolista tukea, Kuosmanen kertoo.

Uudesta palvelusta saakin samasta paikasta terveysaseman, päihdehuollon sekä erikoissairaanhoidon palveluja. Asiakkaan ei tarvitse tietää tarkemmin ongelmansa laadusta eikä hänellä tarvitse olla diagnosoitua mielenterveys- tai päihdeongelmaa. Oma kokemus avun tarpeesta riittää.

– Palvelupisteeseen voi tulla jokainen, joka kaipaa apua mielenterveyteen ja päihteisiin liittyvissä asioissa. Ei kannata miettiä, onko oma ongelma ”tarpeeksi” iso tai että avun pyytämisessä olisi jotain hävettävää. Jokainen meistä tarvitsee joskus auttavaa kättä, Kuosmanen muistuttaa.

Uusilla palvelupisteillä halutaan madaltaa kynnystä hakea apua ja tavoittaa erityisesti uusia asiakkaita, jotka eivät ole vielä palvelujen piirissä. Terveysasemien vastaanotoilla, A-klinikoilla ja psykiatrisen sairaanhoitajan vastaanotoilla hoidetaan mielenterveys- ja päihdeongelmaisia myös edelleen kuten tähänkin asti. Nuorten mielenterveys- ja päihdeasioissa auttaa lisäksi nuortenkeskus Nuppi (Vernissakatu 6, 5. krs, p. 09 8392 6063).

Yhteistyötä yli organisaatiorajojen

Palvelu toteutetaan puolen vuoden pilottikokeiluna yhteistyössä HYKS Psykiatrian kanssa 1.9.2016–28.2.2017. Tavoitteena on kehittää palvelusta pysyvä toimintamalli terveysasemille.

Pilottikokeilussa kerätään asiakkailta ja henkilökunnalta kokemuksia sekä arvioidaan käytäntöjä. Käytännössä testataan myös hallinnollisesti Vantaan kaupungin ja HYKS Psykiatrian yhteistyötä, sillä kokeilu toteutetaan yhteisillä resursseilla. Kokeilu perustuu Vantaan ja HYKS Psykiatrian päihde- ja mielenterveyspalvelujen integraatio -työryhmän valmisteluun ja se on päätetty Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksessa 9.11.2015.

Julkaistu: 1.9.2016 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Instagram

Twitter