Villasukat toivottivat 2-viikkoisen ”Jytky” Konttisen tervetulleeksi Vantaalle

kuva Tuulia Halttunen

Vastasyntynyt ”Jytky” Konttinen sai ensimmäisenä Vantaalla Neulo naperolle -kampanjan villasukat. Suomen satavuotiskampanjassa Vantaan kaupunki innostaa vapaaehtoisia neulomaan sukkia kaikille juhlavuonna syntyville lapsille.

Unelias ”Jytky” Konttinen tuhisee äidin sylissä. Tuore vantaalainen on sukkien luovutushetkellä äidin mukaan yllättävänkin rauhallinen.

- Hän on jäntevä ja vauhdikas tapaus, joka on yleensä kovasti lähdössä liikkeelle, äiti Sanna Huotari nauraa.

Veikeän lempinimen poika sai heti synnyttyään.

– Sannan sisko antoi lempinimen Jytky, kun tämä oli niin suuri syntyessään: neljä kiloa satakaksikymmentä grammaa, hymyilee isä Tomi Konttinen.

Kaksiviikkoinen Jytky-poika sai perjantaina ensimmäisenä Vantaalla Neulo naperolle -kampanjan villasukat Tikkurilan neuvolassa. Kampanja on osa Suomi 100 -hanketta, ja siinä on tavoitteena huomioida kaikkia Vantaalle syntyviä vauvoja itse neulotuilla sukilla tai muilla neuletöillä.

– Villasukat ovat hieno ele, niille kyllä löytyy käyttöä, Huotari kiittelee.

Kampanjan idea lähti niin sanotuista junasukista.

– Kerrotaan, että sota-aikana oli eräs käsityönopettaja istunut evakkojunassa vastapäätä naista ja pientä vauvaa. Opettajan kävi sääliksi pientä paljasjalkaista lasta, ja niin hän purki omaa villatakkiaan ja neuloi pienokaiselle sukat siltä istumalta, kertoo Vantaan ennaltaehkäisevän terveydenhuollon ylilääkäri Pirjo Pennanen.

Muutamat yhdistykset ovat jo lahjoittaneet neuvoloihin sukkia ja tumppuja, joita ovat talkoilla tehneet. Viimeiseksi toimittivat ”junasukkia” tai muita neuletöitä Rekolan Martat ja LC Vantaa Vernissa.

– Sukkia tarvittaisiin vielä paljon lisää, sillä Vantaalla syntyy vuosittain noin 2650 vauvaa, Pennanen sanoo.

Vantaan kaupunki kutsuukin nyt myös vantaalaisia yksityishenkilöitä sekä muita yhdistyksiä ja järjestöjä kutomaan junasukkia, tumppuja, peittoja tai vastaavia neuvoloihin jaettavaksi kaikille Vantaalle vuonna 2017 syntyville vauvoille.

– Keräyksellä on myös symbolinen arvo. Voimme kunnioittaa 100-vuotiasta Suomea ja toisaalta suunnata ajatukset seuraaviin sukupolviin. Sukilla toivotamme vastasyntyneet tervetulleiksi tähän yhteisöön, Pennanen pohtii.

Haluaisitko neuloa villasukat vastasyntyneelle?

  • Neulo naperolle -kampanjassa kerätään villasukkia, tumppuja, peittoja tai vastaavia neuvoloihin jaettavaksi kaikille Vantaalle vuonna 2017 syntyville vauvoille.
  • Mihin toimitan valmiit käsityöt

Katso video Villasukat vauhtivauvalle:

Julkaistu: 20.1.2017 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Instagram

Twitter