Vantaalla palkittiin kauppoja vastuullisesta ikärajavalvonnasta

Vantaan ehkäisevän päihdetyön yksikkö palkitsi Korson aseman S-marketin, Tikkurilan S-marketin, Isomyyrin Tokmannin sekä Hiekkaharjun R-kioskin vastuullisina kaupan toimjoina.

Alkoholin, tupakan ja rahapelien myynnin sekä pelaamisen ikärajavalvontaa testattiin marras-joulukuussa 2016 Länsi-Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Vantaalla ostokokeita tehtiin yhteensä 199 kappaletta. Koeostajina toimivat Vantaalla täysi-ikäiset, mutta nuorelta näyttävät Metropolia-ammattikorkeakoulun opiskelijat. Koeostoja tehtiin 48 vantaalaisessa myyntipisteessä: mukana oli kioskeja, huoltoasemia, pieniä ja suuria vähittäismyymälöitä, hypermarketteja sekä pelisaleja.

Palkituissa liikkeissä ostajan ikä tarkastettiin kaikkien koeostojen yhteydessä. Liikkeiden edustajat korostivat, että ikärajavalvonta kuuluu heidän perustyöhönsä. Ikärajavalvonnan onnistumisen avaimena liikkeet pitivät aktiivista kassahenkilöstöä sekä huolellista ohjeistus- ja perehdytystyötä.

– Palkittavat S-marketit sijaitsevat juna-aseman läheisyydessä sekä paikoissa, joissa liikkuu paljon nuoria, ja vastuullisen myynnin merkitys korostuu erityisesti. Tokmanni Isomyyrin alkoholimyynti voi olla suhteellisen pientä suhteessa kaupan muuhun tarjontaan, mutta silti vastuulliseen myyntiin on panostettu. Kioskit eivät yleensä pärjää ostokokeissa erityisen hyvin, joten R-kioski Hiekkaharjun tulos ostokokeissa nousi erityisesti esille, kiittelee Vantaan ehkäisevän päihdetyön koordinaattori Sanna Martikainen palkittuja liikkeitä.

Yleisesti marras-joulukuisten ostokokeiden tuloksena todettiin, että alkoholin, tupakan ja rahapelien myynnin ikärajavalvonnassa on parantamisen varaa. Noin puolet alkoholin koeostoista toteutui Vantaalla niin, että myyjä ei kysynyt papereita koeostajalta. Tätä tulosta voidaan pitää huolestuttavana. Tupakan myynnissä paperit tarkastettiin noin 70 prosentilta ostajista. Rahapelien ja -pelaamisen tulokset osoittavat selvästi, että ikärajavalvontaa tulisi tehostaa, sillä rahapelien yhteydessä ikä tarkastettiin vain 25 prosentissa myyntipaikoista. Tulokset olivat pääosin samansuuntaisia myös Helsingissä ja Espoossa (ks. liitetiedosto).

Viranomaiset ja elinkeinoelämän toimijat kehittävät ikärajavalvontaa yhdessä

Vastuullisten kaupan toimijoiden palkinnot luovutettiin Vantaalla kokoontuneessa tarjontatyöryhmässä. Tarjontatyöryhmässä mukana ovat Vantaan kaupungin ehkäisevän päihdetyön yksikön lisäksi Alkon, Etelä-Suomen aluehallintoviraston, HOK Elannon, Keskon, Lidlin, Poliisin, Päivittäistavarakauppa ry:n, R-kioskin, Securitaksen, Suomen lähikauppa Oy:n, Vantaan ympäristökeskuksen ja Veikkauksen edustajat. Tarjontatyöryhmässä suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä elinkeinon ja viranomaisten kanssa toimenpiteitä, joiden tavoitteena on alkoholia, tupakkaa ja rahapelejä ohjaavan lainsäädännön toteutuminen ja haittojen minimointi.

- Ikärajavalvonta on koko yhteisön yhteinen asia, muistuttaa Martikainen.

Lain mukaan miedon alkoholin, tupakkatuotteiden ja tupakointivälineiden sekä rahapelien ostoikäraja on 18 vuotta. Päivittäistavarakauppa ry:n (PTY:n) ohjeistuksen mukaisesti ikä tulisi tarkistaa kaikilta alle 30-vuotiailta näyttäviltä henkilöiltä, jotka ovat ostamassa alkoholijuomia, tupakkatuotteita tai tupakointivälineitä. Kassalta ostettavien rahapelien osalta PTY suosittelee iän tarkistamista kaikilta alle 23-vuotilailta näyttäviltä.

Lisätietoja:
Ehkäisevän päihdetyön koordinaattori Sanna Martikainen, p. 040 770 5521
Erityissosiaaliohjaaja Kati Tervo, p. 040 593 9202

Julkaistu: 8.2.2017 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Instagram

Twitter