Näyttelytoiminta

Lämpimästi tervetuloa Vantaan omien lasten taidetalojen näyttelyihin!

Vantaan kaupunginmuseo

Ystäväni tuttavani – Lapsuuden kuvat

Näyttely lapsen elinympäristön muutoksesta ja leikkikulttuurista runsaan sadan vuoden ajalta

7.12.2017–2.3.2018 Taidetalo Pessi, Kielotie 14

Näyttelyssä on esillä laaja kokoelma Vantaan kaupunginmuseon kuva-arkiston mustavalko- ja värivalokuvia kehystettyinä suurennoksina lasten elämästä ja lapsuuden leikeistä. Mukana on myös museokokoelmien leikkikaluja ja esineistöä.

Valokuvien välityksellä käy ilmi, että leikkien rekvisiittana käytetyt lelut ovat toisintoja, joskus pie-noismallejakin oman aikansa aikuisten käyttämistä esineistä. Lapsuuden leikit ovat paljolti pysyneet samoina, vaikka lelut ja muoti ovat muuttuneet ajan myötä.

Näyttelyn leikkinurkkauksessa pukeudutaan Tanssiteatteri Raatikon roolivaatteisiin ja leikitään vanhoilla leluilla. Työpajakulmassa tehdään nappihyrriä ja suuri yhteinen käpylehmäaitaus käpyukkeleineen ja käpykoirineen. Saatko nappihyrrän pyörimään?

Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Avoinna 7.12. | 11.12. | 14.12. | 18.12. klo 9–11.30 ja 16.1. | 23.1. | 30.1. klo 9–13 sekä perhelauantai-tapahtumissa 9.12., 27.1. ja 10.2.

Koululuokkien vierailut toteutetaan opastuksina, ks. alla. Päivähoitoryhmät voivat varata omatoimiaikoja: mirva.aalto@vantaa.fi.

Viikonlopputapahtumat:

Leikkilauantai
9.12. klo 13–16 Taidetalo Pessi
, Kielotie 14
Perhelauantai-tapahtuma avaa upean Ystäväni tuttavani -näyttelyn yleisölle Suomi 100-juhlavuoden hengessä!
Ohjelmassa on Vantaan sanataidekoulun perinneleikkityöpajat klo 13.30 ja 14.15. Tule oppimaan uusia ja vanhoja leikkejä koko perheen voimin sanataideopettaja Kati Oinosen opastuksessa!
Klo 15 Historiaa lapsille - musiikkikertomuksessa kuulemme tarinoita Suomen satavuotisesta historiasta lapsia kiinnostavalla tavalla. Lapset ja aikuiset pääsevät myös mukaan esitykseen musisoimaan. Esiintyjänä Sirppa Peltonen / Uudenmaan Suzuki-instituutti. Näyttelyssä on paikalla opas, taidekasvattaja Rebekka Muyanja, joka kertoo lapsille ja aikuisille tarinoita näyttelykuvien - ja esineiden taustalla. Kokeile myös pukeutua Tanssiteatteri Raatikon roolivaatteisiin. Työpajakulmauksessa voi tehdä joulukortteja, käpylehmiä yhteiseen isoon käpylehmäaitaukseen ja rakentaa itselle oman nappihyrrän. Saatko nappihyrrän pyörimään... Perhelauantai-tapahtuma sopii erityisesti yli 4 -vuotiaille lapsille, mutta pienemmätkin sisarukset ovat tervetulleita mukaan. Myös isovanhempia kiinnostaa varmasti vanhat kuvat ja esineet, ja tarinat niiden taustalla. Tulkaa siis koko perheen voimin!

Perhelauantai
27.1. klo 11–14Taidetalo Pessi, Kielotie 14
Lastenopastukset klo 11 ja 13: Tutustutaan näyttelyn kuviin ja niiden tarinoihin!
Nukketeatteri Pikkukulkurin varjoteatteripaja klo 11.30–12.30 (kesto n. 1 h): Valmistetaan varjoteatteriesitys lasten, vanhempien ja isovanhempien tarinoista ja esitetään se yhdessä, näyttämönä jännittävä laavuteltta. Tämä Perhelauantai-tapahtuma sopii erityisesti yli 4 -vuotiaille lapsille, mutta pienemmätkin sisarukset ovat tervetulleita mukaan.

Perhelauantai
10.2. klo 11–14 Taidetalo Pessi, Kielotie 14
Pikkulotan leikit – perinneleikkejä koko perheelle klo 11.30, 12.30 ja 13.30.
Pikkulotat olivat monella tapaa aikansa leikkilähettiläitä ja maamme leikkiperinteiden edistäjiä ja suojelijoita. Perinneleikit ry:n Pikkulotta-työpajoissa leikitään osallistujien ehdoilla mm ”hymyn heit-toa”, ”yhdyssanataistelua” ja ”linnan valtiasta”. Kaikki mukaan leikkimään! Ystäväni tuttavani -näyt-tely avoinna. Tämä Perhelauantai osveltuu kaikenikäisille lapsille vanhempineen. Isovanhemmat myös mukaan!

Koululaisryhmien vierailut:

Ystäväni tuttavani -opastus + Onnimannista batmaniin -leikkipaja
esikouluryhmille, 1–3-luokille kesto 90 min, max 30 oppilasta -soveltuu erityisopetusryhmille ja valmistaville luokille
Taidetalo Pessi, Kielotie 14, ke 17.1. | pe 19.1. | ke 24.1. | pe 26.1. | pe 16.2. | ti 27.2. klo 9–10.30 tai 11.30–13
Luokka jaetaan kahteen ryhmään. Ryhmät ovat vuorotellen opastuksessa ja työpajassa. Opastuksessa tutustutaan vantaalaiseen lapsuuteen valokuvien ja esineiden kautta. Sanataideohjaajan toi-minnallisessa leikkityöpajassa opitaan loru- ja sisäleikkejä. Opas: Elina Terävä / Rebekka Muyanja. Työpajaohjaaja: Kati Oinonen Vantaan sanataidekoulusta.
Maksuton. Pakolliset varaukset mirva.aalto@vantaa.fi.

Verkstad och visning av utställningen Min vän, min kompis Avsedd
för förskolegrupper och årskurserna 1–4 (KOPS), längd 60 min, max 25 elever
tis. 6.2 och 13.2 kl. 9.00, 10.15 och 12.00 Barnens konsthus Pessi, Konvaljvägen 14
Obligatorisk bokning: mirva.aalto@vantaa.fi. Barnen får bekanta sig med utställningen och diskutera den tillsammans med utställningens guide. Utställningen visar delar av Vanda stadsmuseums fina samling med gamla bilder som återger barnens tillvaro samt leksaker och föremål. I verkstaden får alla tillverka en egen knappsnurra. Kostnadsfritt.

Ajankohtaista

Instagram

Twitter