Kokoelmat


Museon kokoelmat muodostuvat esine-, valokuva-, arkisto- ja audiovisuaalisesta kokoelmasta. Vantaan kaupunginmuseon kokoelmia kartutetaan Helsingin pitäjään, Helsingin maalaiskuntaan, Vantaan kauppalaan ja Vantaan kaupunkiin liittyvällä aineistolla. Museo tallentaa aktiivisesti Vantaan historiaa ja nykypäivän ilmiöitä.

Tärkeimmät tallennuskohteet ovat:
- vantaalainen teollisuus
- vantaalaiset kodit
- vantaalainen kulttuuri ja vantaalaisten kulttuuri; järjestötoiminta, harrastukset, vapaa-aika, tapahtumat
- kunnalliselämä eri aikoina, toimialat ja organisaatiot, museon oma toiminta

Museoiden valtakunnallisessa tallennusvastuujaossa Vantaan kaupunginmuseon aihealueet ovat lähiöt, ostoskeskittymät ja nuorisobänditoiminta.

Kokoelmapolitiikka yleisölle

Museolle on tehty uusi kokoelmapolitiikka. Kokoelmapolitiikan kuvitettuun yleisöversioon pääset tutustumaan täältä.

Esinekokoelma

Museon kokoelmissa on noin 25 000 esinettä. Suuri osa esinekokoelmista on koti-irtaimistoa. Laajoja kokonaisuuksia ovat Håkansbölen kartanon esineistö, koulukokoelma ja vantaalaisen teollisuuden aineistot esim. Tikkurilan silkkitehtaan tuotanto.

Vantaan kaupunginmuseo vuokraa säilytystiloisssan sijaitsevaa pakastehuonetta. Huone on tarkoitettu esineiden ja muun aineiston pakastukseen tuhohyönteisten torjuntamenetelmänä. Lisätietoa: Museomestari 050 3145142.

Arkisto ja av-arkisto

Arkistokokoelma sisältää mm. asiakirjoja, karttoja, kirjeitä, koulutauluja ja piirustuksia. Päämääränä ei ole virallisen arkistoaineiston tallentaminen, vaan paikkakunnan ja sen asukkaiden historiaan liittyvän paperiaineiston säilyttäminen. Arkistoon tallennetaan aktiivisesti alueen muistitietoa ja nykypäivää. Arkistossa säilytetään mm. havainnointi- ja haastattelumuistiinpanoja sekä muistelmakirjoituksia. AV-arkistossa on haastatteluja, musiikkia ja videoaineistoa.

Kuva-arkisto

Kuva-arkistossa on valokuvien vedoksia, negatiiveja, diakuvia, kuvatiedostoja sekä valokuva-albumeja 1800-luvun lopulta nykypäivään. Kuvien aiheina ovat mm. Vantaan alueen rakennukset, maisemat, henkilöt, kunnalliselämä ja tapahtumat. Museo dokumentoi valokuvaamalla kaupunkikuvan muutosta, tapahtumia ja ilmiöitä.

Kuva-arkistoon voi tutustua ma-pe klo 8-15. (Kuva-arkisto on suljettu 1. - 31.8.2018.) Käynneistä tulee sopia etukäteen, p. 050 318 0989 tai kuva-arkisto@vantaa.fi. Asiakkaille skannataan kuvia ja teetetään vedoksia tilauksesta.
Hinnasto.

Kokoelmat verkossa

Finna:

Vantaan kaupunginmuseon kokoelmia

Flickr:

Vantaan kotiseutudiasarja 1956

Ajankohtaista

Instagram

Twitter