Museossa on esillä vaihtuvia näyttelyitä vantaalaisista ilmiöistä ja ihmisistä. Vantaalaisten rakkaustarinoita esittelevä näyttely Rakkauden tiloja - Tunteiden kiitotiellä on avoinna 14.2. - 23.12.2017. Näyttelytilat sijaitsevat vuonna 1862 valmistuneen Tikkurilan vanhan aseman ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa. Rakennuksen edessä on parkkipaikka museon asiakkaille. Ryhmien ja koululuokkien opastukset on hyvä varata etukäteen. Kysy myös työpajoista ja muista palveluistamme!

Hinnat

Museon näyttelyihin pääsee aina tutustumaan ilmaiseksi. Opastus on maksutonta vantaalaisille oppilasryhmille. Muille ryhmille opastus maksaa ma–pe (klo 8.30–17) 50€ / ryhmä, muina aikoina 70 € / ryhmä. Varaus tehdään mieluiten viikkoa ennen toivottua ajankohtaa: marjo.eerikainen@vantaa.fi tai 040 573 9920

Sijainti ja esteettömyys

Museo sijaitsee Tikkurilan vanhalla asemalla, osoitteessa Hertaksentie 1.

Inva-wc: on

Hissi: porrashissi 1. ja 2. kerroksen välillä

Pysäköinti: rakennuksen edessä on museon asiakkaille tarkoitettu parkkipaikka

Tiedustelut: 050 318 1467

Museo kyläilee

Vanhustenkeskukset ja palvelutalot voivat tilata paikan päälle tulevan oppaan ja matkalaukkunäyttelyn. Palvelu on maksuton. Kesto n. 1 h.

Varhaiskasvatukselle ja kouluille räätälöityjä palveluja

Museon opetuspalvelut on tarkoitettu kaikenikäisille oppijoille. Palvelemme päiväkoteja, kouluja ja oppilaitoksia sekä muita yhteisöjä. Arkisin aamupäivät on varattu päivähoito- ja kouluryhmien opastetuille käynneille. Suositeltava ryhmäkoko on enintään 20 henkilöä. Opastuksen kesto on n. 45 minuuttia.

Opastusvaraus kannattaa tehdä ainakin viikkoa ennen toivottua ajankohtaa. Kouluryhmille voi tilata opastuksen ma–pe klo 9–15 välisenä aikana. Tässä yhteydessä voi myös esittää erikoistoiveita opastuksen suhteen – räätälöimme tarvittaessa opastuksen sisällön luokan tarpeiden mukaan.

Vaikka ryhmälle ei tarvittaisi opastusta, kuulemme mielellämme etukäteen vierailustanne. Opintoryhmät pääsevät ennalta sovitusti museoon myös ennen varsinaista avaamisaikaa.

Tutustu museon ohjelmatarjontaan!

Tietoa museosta

Vantaan kaupunginmuseo on toimialueensa kulttuuriperinnön ja -ympäristön asiantuntija. Museo tutkii ja esittelee Vantaan ja sen edeltäjän Helsingin maalaiskunnan historiaa sekä kerää kokoelmiinsa siihen liittyvää esineistöä, kuvamateriaalia, asiakirjoja, muistitietoa sekä kirjallisuutta.

Museo osallistuu myös kulttuuriympäristöön liittyviin kysymyksiin, erityisesti sen hoitoon ja suojeluun. Museo julkaisee tutkimusaiheisiinsa liittyvää kirjallisuutta.

Kaupunginmuseo on perustettu vuonna 1986. Vakituisen toimipaikan museo sai Tikkurilan vanhasta asemasta, jossa näyttelytoiminta aloitettiin joulukuussa 1990. Rakennuksessa on näyttelytilojen lisäksi myös kuva-arkisto, asiakirja-arkisto ja museon toimisto.

Tikkurilan vanhan aseman lisäksi kaupunginmuseolla on toimintaa myös Håkansbölen kartanossa. Vuonna 1908 valmistunut jugendkartano on ollut Vantaan kaupungin omistuksessa vuodesta 2005.

Museo on ammatillisesti hoidettu museo jonka toimintaa säätelee museolaki. Museo on Suomen museoliiton 1. luokan jäsen, sekä kansainvälisen museoliiton ICOM:n jäsen.

Museorakennuksen historia

Vantaan kaupunginmuseo sijaitsee Tikkurilan vanhalla rautatieasemalla. Se on Suomen ensimmäisen rautatien alkuperäisiä asemarakennuksia. Rakennus oli valmis, kun säännöllinen liikenne Helsingistä Hämeenlinnaan aloitettiin maaliskuussa 1862. Tiilestä muuratut rakennukset olivat myös radan pääteasemilla, mutta vain Tikkurilan asema on säilynyt. Radan asemien suunnittelija oli Hämeen läänin lääninarkkitehti Carl Albert Edelfelt (1818–1869).

Vanha asemarakennus edustaa saksalaisperäistä nk. pyörökaarityyliä. Tyyli sai virikkeitä Saksan romaanisesta kirkkoarkkitehtuurista sekä saksalaisten arkkitehtien 1800-luvun alkupuolella tutkimista Kreikan bysanttilaisista kirkoista. Saksalaiset rautatieasemat noudattivat poikkeuksetta 1800-luvun puolivälissä tätä tyylisuuntaa.

Asemarakennuksen ulkoasu on säilynyt verraten hyvin alkuperäisenä. Se kärsi vähäisiä vaurioita saksalaisten tykistötulessa vuonna 1918. Aseman ympärille rakennettiin aikojen kuluessa erilaisia ulkorakennuksia. Niitä olivat mm. vesitorni höyryvetureiden vedenottoa varten, resiinavaja, varastoja sekä asuinrakennuksia rautatiehenkilökunnalle. Tänä päivänä jäljellä on vain tiilinen asemarakennus.

Alakerroksessa sijaitsivat eri matkustusluokkien odotushuoneet. Herrasväen odotustilat olivat erillään sivummalla, kun taas rahvaan odotushuoneen läpi kuljettiin asemalaiturille. Aseman toisessa kerroksessa asui asemapäällikkö ja kolmannessa kerroksessa rautatievirkamiehet perheineen.

Tikkurilan vanha asema poistui käytöstä uudemman asemarakennuksen valmistuttua vuonna 1977. Tämän jälkeen siellä oli asetinlaitteita ja henkilökunnan sosiaalitilat.

Ylemmissä kerroksissa asuttiin vuoteen 1986. Tuolloin Vantaan kaupunki vuokrasi rakennuksen VR:ltä kaupunginmuseon käyttöön. Korjaustöissä talo palautettiin lähes alkuperäiseen asuunsa; sisätiloista mm. poistettiin myöhemmin tehtyjä rakenteita. Vantaan kaupunginmuseo avasi ovensa yleisölle Tikkurilan vanhalla asemalla joulukuussa 1990. Asemarakennus on sittemmin siirtynyt Vantaan kaupungin omistukseen.

Ajankohtaista

Instagram

Twitter