#ThrowbackVantaa - Kuvia kotiseudusta ennen ja nyt

Vantaan kaupunginmuseon näyttely #ThrowbackVantaa – Kuvia kotiseudusta ennen ja nyt kertoo Vantaasta kotiseutuneuvos Lauri Leppäsen (1923–2015) valokuvien välityksellä. Lauri Leppäsen kuvissa kamera on kohdistettu arjen elämään, lähiympäristöön ja luontoon. Kuvat kertovat muutoksesta, kaupungin väestönkasvusta ja harppauksesta maaseutupitäjästä vilkkaaksi liiketoiminnan keskittymäksi. Kuvat myös osoittavat monen asian arjessa pysyneen samana. Juna vie, pyörä kulkee ja joki virtaa.

#ThrowbackVantaa -näyttelyssä havainnollistetaan ajan kerroksia kuvaparien avulla, jotka ovat Vantaan kaupunginmuseon valokuvaajan Antti Yrjösen käsialaa kesältä 2017. Näyttelyn nimi taas kannustaa kaikkia vantaalaisia jakamaan valokuviaan ja muistojaan kotiseudusta esimerkiksi sosiaaliseen mediaan, sekä toisaalta tutustumaan omien kotikulmien historiaan.

Vuodesta 1949 saakka Vantaalla asunut Leppänen teki merkittävän uran opettajana ja yhdistysaktiivina muun muassa Vantaa-seurassa, jonka perustajajäseniin hän kuului. Kuvaaminen oli Leppäselle paitsi harrastus, myös tavoitteellista ja vakavaa kotiseututyötä. Hän ryhtyi 1950-luvun puolivälissä järjestelmällisesti tuottamaan opetusmateriaalia kotiseutuopetusta varten. Hänen käsissään syntyivät monet oppikirjat ja lukemistot. Lisäksi Leppänen oli mukana toteuttamassa kunnan ensimmäistä, vuonna 1964 valmistunutta kotiseutufilmiä Vantaanjoen pitäjä. Monet vantaalaiset muistavat edelleen oppikirjat ja filmin osana kouluopetustaan.

Vantaan kotiseututyön isäksi nimetty Leppänen oli aikaansa edellä vaatien mm. ympäristönsuojelun lisäämistä kunnassa ja historiallisen Helsingin pitäjän kirkonkylän rakennusten suojelua ja pelastamista. Leppäsen asenne kotikulmiinsa välittyy näyttelyn kuvista lämpimänä. Hän kohdisti katseensa hyvään ja näki Vantaassa paljon kaunista, huolehtimisen ja suojelemisen arvoista.

Vantaan kaupunginmuseon kokoelmissa on kaikkiaan noin 1500 Leppäsen ottamaa, museolle lahjoitettua kuvaa, joista murto-osaa esitellään näyttelyssä. Näyttelyn avaamisen yhteydessä julkaistaan myös Leppäsen kuvista koottu valokuvakirja Kotikulmilla – Kuvia Vantaasta ennen ja nyt, jonka kustantaa Vantaan historiatoimikunta.Kirjan toimittaa Karoliina Junno-Huikari ja sen taittaa palkittu graafikko, Anne-Mari Ahonen. Sekä kirja että näyttely ovat kunnianosoituksia Leppäsen Vantaan hyväksi tekemälle kotiseututyölle.

Mobiilinäyttelyt

Vantaa 1918 -mobiiliopas esittelee Suomen sisällissotaan ja sotaan johtaneisiin tapahtumiin liittyviä paikkoja Vantaalla. Tutustu oppaaseen https://tarinasoitin.fi/vantaa1918. Oppaan on laatinut arkeologi Riikka Väisänen.

Sateenkaari-Suomi oli ensimmäinen suomalainen homoseksuaalisuuden historiasta kertova näyttely, joka avattiin Vantaan kaupunginmuseolla 11.5.2007. Kymmenen vuotta myöhemmin Sateenkaari-Suomesta tehtiin mobiilinäyttely.

Rakkauden tiloja oli Suomen satavuotisjuhlavuoden kunniaksi toteutettu näyttely- ja tapahtumakokonaisuus neljän museon kesken. Hanke palkittiin vuoden museoviestintätekona. Vantaan kaupunginmuseon Rakkauden tiloja - Tunteiden kiitotiellä -näyttelystä tehtiin vantaalaisten rakkauspaikoista kertova mobiilikartta ja heidän tarinansa koottiin mobiilinäyttelyksi.

Vantaan historialliset jokikävelyt -mobiiliopas laajentaa Vantaan kaupunginmuseon Joki – kivikaudesta kaljakelluntaan -näyttelyn museon seinien ulkopuolelle ja on myös osa Vantaan purot ja joet -teemavuoden ohjelmaa. Opas toimii internetselaimen kautta osoitteessa tarinasoitin.fi/jokikavelyt. Mobiiliopas on toteutettu Suomen museoliiton ja Momeo Oy:n kehittämällä Seinätön museo -alustalla. Oppaan reittejä voi seurata älypuhelimella, tabletilla tai tietokoneella ilman erillisen sovelluksen lataamista. Reitit on käsikirjoittanut ja toteuttanut arkeologi Riikka Väisänen.

Museo kyläilee

Vanhainkodit, palvelutalot ja päiväkeskukset voivat tilata museolta Matkalaukkunäyttelyn paikan päälle. Museolehtori tuo mukanaan pari matkalaukullista esineitä, kuvia ja muuta materiaalia, joiden äärellä yhdessä muistellaan ja kuullaan menneistä vuosikymmenistä.

Näyttelyhistoria

Tikkurilan vanhalla rautatieasemalla on ollut esillä Vantaan kaupunginmuseon näyttelyitä vuodesta 1990. Näyttelyhistorian kohokohtia ovat olleet seksuaalivähemmistöistä kertova Sateenkaari Suomi (2007), Rikosmuseon kanssa yhteistyönä tehty Rikoksen jäljillä (2004) ja vantaalaiseen lähiörokkiin keskittynyt Rock'n Vantaa (2014). Vantaalaisista kuuluisuuksista on esitelty Matti Kassila (2013 - 2014), Laila Pullinen (2013) ja Risto Vilhunen (2015). Vantaan historiasta kertovia perusnäyttelyitä ovat olleet Tarinamme Helsingestä Vantaaksi (2009 - 2013) sekä Joki - kivikaudesta kaljakelluntaan (2015 - 2016).

Ajankohtaista

Instagram

Twitter