Ruistalkoot

Vantaan kansanperinteen ystävät ry. ja Vantaan kaupunki ovat järjestäneet vuodesta 1998 ruistalkoot Seutulassa Katriinan sairaalan viereisellä pellolla.

Talkoot pidetään perinteisesti elokuussa, kun kylvetty ruis on tuleentumassa leikkuukuntoon. Ruis leikataan perinteisin menetelmin eli sirpillä. Samalla vakkakylvetään taas uutta viljaa ensi vuotta varten. Vuonna 2013-2014 talkoita ei ole voinut pitää koska kylvetty ruis ei ole talvehtinut.

Vantaan kansanperinteen ystävien ja Vantaan kaupungin maatilan järjestämässä tapahtumassa on ollut vuosittain mukana kymmeniä talkoolaisia joko palauttamassa mieleen nuoruutensa viljankorjuutapoja tai tutustumassa muuten vain entisajan leipäviljan käsittelyyn.

Talkoolaisille kerrotaan rukiinleikkuun eri menetelmistä sekä historiasta. Niillä, joille sirppi ei ole tuttu työkalu, on mahdollisuus saada opastusta sen käytössä. Myös lyhteiden sitomiseen ja kuhilaiden kokoamiseen löytyy kokeneiden neuvoja. Tilaisuudessa on myös mahdollista kokeilla vakkakylvöä.

Ajankohtaista

Instagram

Twitter