Reflektor Korso

Vantaan ensimmäinen valotaidefestivaali Reflektor Korso järjestetään Korsossa 27.–29.9.2019. Maksuton ja kaikille avoin tapahtuma tuo Korson Ankkapuiston metsäalueelle ja Korson liikuntapuistoon kahdeksan valotaideteoksen reitin. Relflektor Korso on osa Valon Vantaa -syksyä

Teoksiin voi tutustua festivaalipäivinä kello 18-23. Yksisuuntaiselle reitille lähdetään seuraamalla osoitteesta Kotkansiipi 6 löytyviä opasteita. Paikalle pääsee kätevästi Korson rautatieasemalta. Myös lähimmät parkkipaikat sijaitsevat Korson aseman vieressä olevassa pysäköintihallissa (Urpiaisentie 3), joka on viikonloppuna avoinna kello 23.30 saakka.

Tarkemmat tiedot kansainvälisestä festivaalista, reittikartan ja taideteosten alkuperäiset englanninkieliset esittelytekstit löydät festivaalisivulta reflektor.fi.

>> Reflektor Korso Facebookissa

1. SWÄG: Phase Transition

SWÄG on tamperelaisten muusikoiden, muotoilijoiden ja taiteilijoiden yleishyödyllinen yhdistys. Sen tavoitteena on edistää uutta musiikkia, taidetta ja tee-se-itse-kulttuuria.

2. Jere Suontausta: Peilipöllö (Bubo Speculus)

Jere Suontausta kertoo Peilipöllössä jäljittelevänsä ja muokkaavansa luontokuvaa jopa dystooppisen tulevaisuudennäkymän avulla.

”Luomalla kuvitellun lintulajin, uudenlaisen pöllön, kytkeydyn ajatukseen, että elämme joukkotuhon aikaa. Suurisilmäisen pöllön ja heijastavien materiaalien kautta kysyn yleisöltä, kuka tarkkailee ja ketä.”

Jere Suontausta inspiroituu niin kuvista kuin materiaaleistakin. Intuitiivisen ja leikkisän työotteen avulla hän tutkii, kuinka tutut asiat kääntyvät nurinkurisiksi. Tavoitellessaan uusia maailmoita ja rakentaessaan uusia ideoita hän leikittelee muistoilla, mielikuvituksella ja huumorilla. Hän on opiskellut valosuunnittelua Taideyliopistossa.

3. Arttu Nieminen: Awareness

”Awareness sukeltaa neuroelokuvallisesti surrealistiseen ennustukseen, jossa ihmisen tietoisuus yltää taivaisiin. Elämä Lapin luonnon ympäröimänä on kiistatta vaikuttanut teoksiini. Rauha, vapaus, tilantuntu ja luonnonvoimat ovat alati läsnä. Kylmän sään vihmoessa pienen tunturi- tai järvenrantamökin intiimiydessä syntyy niin vahva läsnäolon tunne, että sellaista on vaikeaa – tai ainakin hyvin erilaista – saavuttaa kaupunkiympäristössä. Työni nojaavat tuohon tunteeseen.”

Arttu Nieminen on rovaniemeläinen ohjaaja ja mediataiteilija. Teoksissaan hän hyödyntää kokeellista videotaidetta tutkiakseen mielen ja fyysisen maailman rajapintaa. Niemisen lyhytelokuvia ja teoksia on esitetty tunnetuilla festivaaleilla sekä Suomessa että maailmalla.

4. Meri Ekola: Volatiles

”Volatiles tutkii metsien luontaisia prosesseja. Planeettatutkimuksesta ammentaen tutkin nopeasti haihtuvia, kasvien lehtipintojen luovuttamia aineita, jotka toimivat välittäjinä kasvien ja eliöiden välissä: hyönteisten, sienten, kasvinsyöjien ja jopa ihmisten. Tällaiset aineet eivät yleensä ole molekyylikokonsa vuoksi ihmissilmin havaittavissa. Installaatiossa ne näyttäytyvät kuitenkin valon välityksellä.”

Meri Ekola on suomalainen valosuunnittelija, joka on työskennellyt esittävien taiteiden parissa useita vuosia. Teoksissaan hän leikittelee usein esimerkiksi läpikuultavilla pinnoilla. Meri Ekola on valmistunut maisteriksi Teatterikorkeakoulun valo- ja äänisuunnittelun laitokselta.

5. Sofia Ivarsson: Timegazing

Timegazing on kineettistä valoa hyödyntävä teos, joka tutkii valoa alituiseen muuttuvana, mukautuvana ja yhteydestään riippuvaisena materiaalina, joka on olemassa vain suhteessa siihen mitä se paljastaa. Teos näyttää valoa koskevat lainalaisuudet halkomalla valkoisen valon ainesosiinsa. Se tuo esiin valon taittumisen ja sen hajonnan. Tavallisinkin ilmiö herättää kiinnostuksemme, kun se esitetään muualla kuin sille luontaisessa paikassa.

Sofia Ivarsson on ruotsalainen taiteilija, joka työskentelee taiteen, muotoilun ja teatterivalaisun parissa ja pyörittää omaa valotoimistoaan. Ivarsson inspiroituu taiteesta ja muotoilusta, jolla ratkotaan pulmia: se pakottaa luovuuteen. Valo on lumonnut Ivarssonin: hän arvostaa valoa sekä materiaalina että sen myötä, kuinka valo vaikuttaa tapaamme kokea maailma.

6. Jakob Kvist: Dichroic Sphere

"Dichroic Sphere on geometrinen muoto, joka on samaan aikaan suhteessa ympäristöönsä sekä siitä irrallaan. Se on dualistinen ristiriita luonnollisen ja epäluonnollisen välillä; keinotekoinen valo-objekti joka sekä tunkeutuu luonnon ja puiden täyttämään ympäristöönsä että täydentää sitä."

Jakob Kvist on tanskalainen valotaiteilija ja muotoilija. Hänet tunnetaan erityisesti valotaiteestaan, töistä, joissa hän valaissut ja muokannut rakennusten ulkoasua sekä luonut suuria, paikkaan sidottuja installaatioita.

7. Sampo Aatos: Third Dimensional

Sampo Aatos on helsinkiläinen nykytaiteilija. Videon, valon ja veistosten avulla hän käsittelee aiheita kuten tunteita tai ihmisten käyttäytymistä. Installaatioissaan hän kyseenalaistaa havaintopsykologian ja luo katsojalle kokemuksen, joka saattaa muuttaa heidän tunnetilojaan tai tapaansa ajatella itseään suhteessa kokemaansa.

Valo on olennaista kolmiulotteisten objektien visualisoimisessa. Third Dimensional tutkii mahdollisuuksia tehdä valosta kolmiulotteista.

8. Ultraviolet Gallery

Ultraviolet Gallery on UV-taidetta esittelevä teossarja. Ultraviolettivalo on erityistä valoa, joka sisältää UVA-säteilyä sekä violettia valoa. UVA-säteilyä ei voida havaita ihmissilmin, mutta kun valo ohjataan tiettyihin materiaaleihin, ne hohtavat kirkkaasti.

UV Gallery -teoksissa on käytetty hohtomaaleja, jotta taide hohtaisi ultraviolettivalossa. Taideteosten urbaani tyyli mukailee skeittipuistojen tunnelmaa. Iäkkääseen rakennukseen maalattu graffiti kunnioittaa paikallisia graffititaiteilijoita.

Ajankohtaista

Twitter