Kouluun ilmoittautuminen

Asiasanat

KoulutusLapsiperheetOppilaat

Tältä sivulta saat tietoa esimerkiksi ensimmäiselle luokalle ilmoittautumisesta, toissijaiseen kouluun hakemisesta, painotetusta opetuksesta ja yläkouluun siirtymisestä. Sivulla kerrotaan myös oppilaaksioton perusteet. Lisäksi löydät ohjeet siitä, miten toimia, kun muutat Vantaalle.

Lapset istuvat luokassa ja kirjoittavat vihkoihin.

Ilmoita ekaluokkalainen kouluun sähköisesti Wilma-järjestelmän kautta sen vuoden tammikuussa, jolloin lapsi täyttää seitsemän vuotta. Samana vuonna alkaa lapsen oppivelvollisuus.

Ilmoittautuminen 1. luokalle

Uudet ekaluokkalaiset saavat maaliskuussa tietää tulevan lähikoulunsa

Ilmoittautuminen ensimmäiselle luokalle on päättynyt vuoden 2024 osalta. Jokaiselle tulevalle ekaluokkalaiselle tehdään päätös lähikoulusta, vaikka et olisi ilmoittanut lasta kouluun Wilman kautta. Päätös tulevasta lähikoulusta julkaistaan Wilmassa 28.3.2024 tai postitetaan kotiin, jos et ole antanut lupaa sähköiseen asiointiin.

Uusien ekaluokkalaisten Wilma-tunnukset ovat poissa käytöstä helmi-maaliskuussa, kun lähikoulupäätöksiä valmistellaan. Tunnukset tulevat käyttöön jälleen 28.3.2024, kun lähikoulupäätös julkaistaan Wilmassa. 

Jos lapsi ei aloita koulua Vantaalla elokuussa 2024, pyydämme huoltajia ilmoittamaan asiasta osoitteeseen lahikoulu@vantaa.fi.

Oppivelvollisuusilmoitus ja ohjeet kouluun ilmoittautumiseen on postitettu koulutulokkaiden kotiin vuodenvaihteessa. Ohjeet Wilmaan kirjautumiseksi toimitetaan koulutulokaspostin yhteydessä. Kun olet ilmoittanut lapsen kouluun, perusopetuksen aluepäällikkö määrittelee, minkä koulun oppilas hänestä tulee. Tätä koulua kutsutaan oppilaan lähikouluksi, vaikka se ei aina ole maantieteellisesti lähin koulu. Huoltaja voi esittää toiveen sisarusten pääsemisestä samaan kouluun täyttämällä ilmoittautumislomakkeesta kyseisen kohdan. Myös terveydelliset ja muut erityiset syyt huomioidaan, kun lähikoulupäätös tehdään.

Tärkeitä päivämääriä syksyllä 2024 koulunsa aloittaville

  • Viikko 52-1: Koulutulokasposti postitetaan koteihin.
  • 5.-31.1.2024: Ilmoita lapsi kouluun Wilma-järjestelmän kautta.
  • 9.-10.1.2024: Infotilaisuudet englanninkieliseen-, ruotsin kielikylpy- ja montessoriopetukseen.
  • 5.-15.1.2024: Hakuaika englanninkieliseen-, ruotsin kielikylpy- ja montessoriopetukseen. Tieto hyväksymisestä toimitetaan huoltajan sähköpostiin 9.2.2024.
  • 28.3.2024: Päätös lähikoulusta näkyy Wilmassa tai päätös postitetaan kotiin.
  • 28.3.-30.4.2024: Hakuaika iltapäivätoimintaan. Hae Wilma-järjestelmän kautta.
  • 28.3.-28.4.2024: Koulumatkaedun hakuaika. Hae Wilma-järjestelmän kautta. Lisää tietoa koulumatkaedun hakemisesta.
  • 12.4.2024: Hakuaika toissijaiseen kouluun. Toimita hakemus siihen kouluun, josta haet oppilaspaikkaa.
  • 18.4.2024: Päätös toissijaisesta koulupaikasta näkyy Wilma-järjestelmässä tai päätös postitetaan kotiin.
  • 8.5.2024: Tutustumispäivä kouluun.
  • 8.8.2024: Koulu alkaa.

Oppilas muuttaa Vantaalle

Oppilas muuttaa ulkomailta Vantaalle

Jos perhe on juuri saapunut Suomeen, huoltaja voi ottaa yhteyttä oman asuinalueensa aluekoordinaattoriin. Aluekoordinaattori auttaa koulun ja opetusjärjestelyjen selvittämisessä. Löydät aluekoordinaattoreiden yhteystiedot täältä.

Perusopetukseen valmistava opetus on tarkoitettu kaikille niille oppilaille, joiden suomen tai ruotsin kielen taito ei vielä riitä opiskeluun perusopetuksen ryhmässä. Lue lisää valmistavasta opetuksesta.

Myös monikieliset ohjaajat auttavat. He puhuvat suomen ja englannin kielten lisäksi arabian, albanian, somalin, venäjän ja viron kieliä. Löydät monikielisten ohjaajien yhteystiedot tältä sivulta.

Oppilas muuttaa Vantaalle toisesta Suomen kaupungista

Kun perhe muuttaa Vantaalle, aluepäällikkö määrittelee lapselle lähikoulun. Lähetä seuraavat tiedot sähköpostitse osoitteeseen lahikoulu@vantaa.fi:

  •  lapsen nimi
  •  lapsen henkilötunnus
  •  lapsen huoltajien tiedot (nimi ja sähköpostiosoite)
  •  osoite, johon lapsi muuttaa Vantaalla
  •  päivämäärä, jolloin lapsi muuttaa
  •  koulun aloituspäivä
  •  vuosiluokka, jolle lapsi menee, ja
  •  tieto siitä, mistä koulusta ja kunnasta lapsi muuttaa Vantaalle.

Kun oppilas siirtyy Vantaalle kouluun, edellinen koulu tai kunta toimittaa lapsen oppilaskortin ja muut tarvittavat asiakirjat suoraan uuteen vantaalaiseen kouluun.

Oppilaaksioton perusteet

Vantaa on jaettu neljään oppilaaksiottoalueeseen. Perusopetuksen aluepäälliköt osoittavat jokaiselle lapselle koulupaikan hänen oman alueensa peruskoulusta, joka on niin sanottu lähikoulu. Koulu, joka sijaitsee lähimpänä oppilaan kotia, ei välttämättä ole lapsen lähikoulu.

Oppilaaksiottoa koskevat päätökset tehdään niiden vuosiluokkien ajaksi, joita kyseisessä koulussa opetetaan. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että jos oppilas käy yhtenäiskoulua, jossa on luokat 1.–9., hänen ei tarvitse vaihtaa koulua, kun hän siirtyy 7. luokalle.

Haku toissijaiseen kouluun 

Voit hakea oppilaalle paikkaa toissijaisesta koulusta, jos hänelle määritelty lähikoulu ei tyydytä. Toimita tuolloin hakemus siihen kouluun, josta haet oppilaspaikkaa.

Hakemus toissijaiseen kouluun(pdf, 112.66 KB)

Painotettu opetus

Vantaalla on mahdollista opiskella perusopetuksen oppimäärä englannin kielellä tai ruotsin kielikylpyopetuksessa. Vantaalla tarjotaan montessoriopetusta vuosiluokille 1.-6. ja musiikkiluokkaopetusta vuosiluokille 3.-9. Yksityisessä Steinerkoulussa on mahdollista opiskella vuosiluokilla 1.-9.

Koulut järjestävät painotetusta opetuksesta infotilaisuudet koulutulokkaiden vanhemmille seuraavasti: 

Kaksikielinen/englanninkielinen opetus 

  • 9.1.2024 klo 18 Vantaan kansainvälinen koulu 

  • 10.1.2024 klo 18 Rekolanmäen koulu 

  • 10.1.2024 klo 18 Kaivokselan koulu 

Ruotsin kielikylpy 

  • 10.1.2024 klo 18 Uomarinteen koulu 

  • 10.1.2024 klo 18 Viertolan koulu, Liljatie 2 

Montessoriopetus 

  • 10.1.2024 klo 18 Kuusikon koulun sali, Hovitie 11 

Perusopetukseen valmistava opetus

Valmistavaa opetusta tarjotaan lapsille ja nuorille, jotka eivät osaa riittävästi suomen kieltä, jotta he voisivat opiskella suomenkielisessä opetusryhmässä. Valmistavan opetuksen ryhmissä opiskellaan suomen kieltä sekä koulussa opetettavia oppiaineita oppilaan taitotasojen mukaisesti.

Koulun aloittaminen vuotta aiemmin tai myöhemmin

Oppivelvollisuus alkaa sinä vuonna, kun lapsi täyttää seitsemän vuotta. Lapsella on kuitenkin oikeus aloittaa perusopetus vuotta säädettyä aikaisemmin tai myöhemmin, jos se katsotaan lapsen edun mukaiseksi. Lisätietoa poikkeavasta koulun aloituksesta saa esiopetuksesta, konsultoivilta varhaiskasvatuksen erityisopettajilta sekä esiopetuksen psykologeilta. Päätöksen asiasta tekee perusopetuksen aluepäällikkö.

Hakemus koulun käynnin aloittamiseksi vuotta säädettyä aikaisemmin,myöhemmin (531267)(pdf, 98.55 KB)

Oppilas siirtyy yläkouluun

Oppilaan, joka opiskelee vantaalaisessa koulussa, ei tarvitse ilmoittautua yläkoulun luokille 7.-9., sillä hänen tietonsa ovat jo oppilasrekisterissä. 

Perusopetuksen aluepäällikkö määrittää oppilaalle lähikoulun yläkoulun ajaksi. Tätä koulua kutsutaan oppilaan lähikouluksi, vaikka se ei aina ole maantieteellisesti lähin koulu. 

Oppilas jatkaa opiskelua yhtenäiskoulussa, jos aiempi lähikoulupäätös on tehty nykyisen asuinpaikan perusteella.

Jos haet oppilaalle paikkaa toissijaisesta koulusta tai erityisillä perusteilla yläkoulun ajaksi, katso hakuajat otsikon "tärkeitä päivämääriä yläkouluun siirtyvälle" alta.