Aviapolis -uutta sykettä asumiseen

Tulevaisuudessa eri puolilla maailmaa urbaanit kaupunkien keskittymät sijoitetaan entistä tehokkaammin lähelle liikenteellisiä solmukohtia, joissa asunnot, työpaikat ja palvelut ovat helposti saavutettavissa. Vantaan Aviapolis toteuttaa tulevaisuuden visioita jo tänä päivänä, kun Helsinki-Vantaan lentokentän kupeessa sijaitsevalle alueelle rakentuu 20 000 asukkaan ja 60 000 työpaikan viihtyisä kaupunkikeskus.

Aviapoliksen alue on sijainniltaan ainutlaatuinen maailmassa. Se sijaitsee aivan lentokentän tuntumassa niin sanotussa melutaskussa, jossa lentoliikenteen melu ei aiheuta häiriötä. Hämmästyttävän keskeisellä paikalla sijaitsevat viihtyisät kaupunkikorttelit herättävät kiinnostusta maailmanlaajuisesti.

Autottomuus aidosti mahdollista

Asukkaiden kannalta se merkitsee elävää kansainvälistä yhteisöä sekä monimuotoista asumista, jossa palvelut ja kulttuuritarjonta ympäröivät ihmisiä kellon ympäri. Aviapolis tarjoaa mahdollisuuden helppoon arkeen aivan uudella tavalla.

Tulevaisuuden Aviapoliksen vahvuus on ennen kaikkea sen käveltävyydessä ja uusissa liikkumisratkaisuissa. Alueella autottomuus on helppo toteuttaa, sillä joukkoliikenteen vaihtoehdot sekä työpaikkojen ja vapaa-ajan palvelujen tarjonta ovat lähes kotiovella. Hyvät yhteydet eri puolille maata ja maailmaa saavat ihmiset virtaamaan joustavasti paikasta toiseen.

Monimuotoista asumista

Ensimmäiset urbaanit korttelit valmistuvat vuonna 2020, ja Aviapoliksen palvelut kehittyvät vauhdilla eteenpäin. Asuntotarjonta on laaja, sillä Aviapolis tulee soveltumaan niin perheille kuin pienemmille talouksille. Asumiseen tarjoutuu paljon erilaisia nykyaikaisia vaihtoehtoja.

Uudenlaisten asuntojen lisäksi Aviapolikseen rakentuu muun muassa päiväkoteja, kivijalkaliikkeitä, toiminnallisia puistoja sekä kansainvälinen koulu. Kulttuuritarjonta ja palvelujen kattavuus vähentävät tarvetta autoiluun. Alueesta muodostuu omaleimainen ja aktiivista elämää elävä kaupunkiyhteisö.

Luonto tärkeä voimavara

Aviapoliksesta rakentuu ekologisesti ja kulttuurisesti kestävä kaupunki, jossa luonto on ihmistä lähellä ja kiertotalous arkipäivää. Koko Aviapolis on Smart & Clean -pilottialue, mikä tarkoittaa käytännössä uusia liikkumisratkaisuita, ympäristön huomioimista sekä hiilineutraalia elämäntapaa.

Aviapoliksessa tehokkuus asumisessa ja liikkumisessa saavat ympärilleen elinvoimaisen viherverkoston. Puistot, pyörätiet ja ulkoilureitit luovat alueelle terveellisen ja turvallisen virkistäytymisen voimanlähteen. Viherkatot, istutukset, puistikkotiet ja vesialueet pehmentävät kaupunkimaisemaa kaikkialla Aviapoliksen alueella.

Visio Rälssitien seudun tulevista näkymistä. Kuvacredit: Mandaworks & MASS lab

Aviapolis tulevaisuuden korttelikaupunki

Lentokentän kupeessa sijaitseva Aviapolis on yli 18 000 ihmisen koti. Nyt sen vakiintuneiden alueiden, kuten Risto Räppääjä -elokuvista tutun Kartanonkosken oheen rakentuu aivan uudenlaista kaupunkia. Aviapoliksen kehityksestä vastaava projektijohtaja Arja Lukin kertoo tulevaisuuden suunnitelmista.

Aviapoliksen keskustan suunnitelma

Aviapolis Aseman South Blockista tulee elävä kaupunkikeskus

Aviapoliksen eteläisen juna-aseman ympärille on suunniteltu urbaania kaupunkikeskusta, jossa yhdistyvät niin asuminen, työ kuin vapaa-aika. Alueen rakentaminen alkaa syksyllä 2019.

Ajankohtaista

Twitter