Aviapolis – tulevaisuuden korttelikaupunki

Mandaworksin visio Veromiehen Rälssitien seudun tulevista näkymistä. Kuvacredit: Mandaworks & MASS lab

Lentokentän kupeessa sijaitseva Aviapolis on yli 18 000 ihmisen koti. Nyt sen vakiintuneiden alueiden, kuten Risto Räppääjä -elokuvista tutun Kartanonkosken oheen rakentuu aivan uudenlaista kaupunkia.

– Veromiehestä on tulossa Vantaan urbaanein kaupunkikeskusta, jossa asuminen, palvelut ja työpaikat limittyvät tiivisti toisiinsa. Modernin korttelikaupungin rakenne palvelee joustavasti monenlaisten ihmisten tarpeita. Aluetta suunnitellessa pohditaan tulevia sukupolvia ja hiilineutraalia, kestävää elämäntapaa, Aviapoliksen kehityksestä vastaava projektijohtaja Arja Lukin kertoo.

Modernia kaupunkia, uusia ratkaisuja

Uusi asuinalue antaa tilaa kiinnostavalle arkkitehtuurille ja kaupunkisuunnitteluun liittyville kokeiluille. Esimerkiksi Aviapoliksen liikennelaboratoriossa on mukana yli 30 eri toimijaa, jotka kehittävät ratkaisuja tulevaisuuden logistiikkaan ja liikkumiseen.

– Muutama viikko sitten uutisoitiin esimerkiksi kokeilusta, jossa droonit kuljettivat paketteja. Labrassa pohditaan myös kaupunkilaisten liikkumista: muun muassa kimppakyytejä, yhteiskäyttöautoja ja vertaisvuokrausta, Arja Lukin kuvailee.

Veromiehestä halutaan rakentaa alue, jossa liikkuminen sujuu kätevästi myös ilman autoa. Jo nyt Veromiehestä voi hurauttaa pyörällä kehä III:n ali Jumbon monipuolisten palveluiden äärelle. Aviapoliksen alue kytkeytyy myös Vantaalle rakennettaviin pyöräbaanoihin, jotka parantavat pyöräilyä kaupunginosasta toiseen. Vantaalle kaavailtu ratikkayhteys puolestaan kytkee alueen Itä-Vantaaseen ja lentoasemaan.

Korttelikaupungissa myös luonto on läsnä

Veromieheen luodaan vehreyttä esimerkiksi viherkatoilla ja viihtyisillä piha-alueilla, ja Plootukallion alueelle sekä Pyttisbergetin metsään tehdään kulkureittejä alueen luontoarvoja kunnioittaen.

Manttaalipuistosta ja Rälssipuistosta on suunniteltu toiminnallisia alueita, joissa on mukava harrastaa ja oleskella. Manttaalipuistossa oleva puro puolestaan tarjoaa ihmisille mahdollisuuden päästä veden äärelle. Puro on mukana pilottihankkeessa, jossa muun muassa seurataan sen veden laatua. Tulevaisuudessa puron toivotaan toimivan esimerkiksi taimenten kutupaikkana.

Sijainti ja viihtyisä kokonaisuus kiinnostavat

Veromiehen alueelle rakennetaan koteja monenlaisten ihmisten ja perheiden tarpeisiin. Alueen ensimmäinen koulu ja päiväkoti valmistuvat 2022, ja tänä vuonna Veromies sai jo yksityisen päiväkodin ja senioritalon.

Veromiehessä asuu nyt noin 600 asukasta, joista peräti kuudesosa on muuttanut alueelle viimeisen puolen vuoden aikana. Alueen asunnot kiinnostavat, sillä Veromiehen sijainti palveluiden sekä hyvien liikenneyhteyksien äärellä on erinomainen.

Vain harvassa kaupungissa voi asettua asumaan yhtä lähelle lentokenttää. Veromies sijoittuu kentän kiitoratoihin nähden niin, ettei lentomelusta ole haittaa, vaan lentokenttä näkyy asuinalueen arjessa ainoastaan taivaalla kiitävinä lentokoneina. Uudet asunnot palvelevat myös Aviapoliksen alueella työskenteleviä, joista moni saapuu nyt töihin kauempaa Uudeltamaalta.

– Aviapolis on pääkaupunkiseudun toiseksi suurin ja Suomen voimakkaimmin kasvava yritysalue. Monipuoliset työpaikat ja joustavat asumismahdollisuudet tukevat toisiaan. Ihmiset arvostavat lyhyitä työmatkoja ja yritykset puolestaan sijoittuvat mielellään kivoille alueille, joissa ihmiset viihtyvät, Arja Lukin summaa.