Matförgiftningar och vattenepidemier
Med livsmedels- och vattenburen sjukdom avses en infektion eller förgiftning som har förmedlats genom mat eller kontakt med hushållsvatten eller badvatten.
När är det frågan om en epidemi
När minst två personer har insjuknat efter att ha intagit livsmedel eller hushållsvatten med samma ursprung eller efter att ha kommit i kontakt med samma vatten, handlar det om en misstänkt epidemi och en utredning inleds. Samma princip gäller också badvatten, dvs. allmänna badstränder och simbassänger.
Anmäl omgående
Om du misstänker att du smittats av livsmedel, dricks- eller badvatten, anmäl detta till miljöcentralen så fort som möjligt. Desto fortare misstanken anmäls, desto större är möjligheten att fallet klaras upp.
När bör läkare kontaktas
I vanliga fall går matförgiftningssymtomen över efter några dygn. Om sjukdomen drar ut på tiden, eller om du hör till en riskgrupp, kontakta läkare vid behov.
Riskgrupper är t.ex.
-
nyfödda
-
barn
-
gravida
-
äldre
-
personer som har en primärsjukdom
Första hjälpen och jouren i Vanda