Livsmedelstillsyn
Syftet med livsmedelstillsyn är att skydda konsumenterna från hälsofaror som orsakas av livsmedel. Livsmedelstillsynen omspänner hela produktionskedjan från primärproduktionen till konsumenten.
Miljöcentralens hälsoinspektörer (livsmedels- eller hälsoskyddsinspektörer) har hand om tillsynen i fråga om livsmedelslokaler och –anstalter.
I hälsoinspektörernas arbete ingår också utredning av överklaganden som gäller livsmedel, misstankar om matförgiftning och matförgiftningsepidemier, handläggning av anmälnings- och ansökningsärenden i anslutning till företagsverksamhet inom livsmedelsbranschen samt rådgivning för kommuninvånare och företag i frågor förknippade med livsmedel.
Tillsynen inriktas direkt på livsmedel och deras
-
produktion
-
transport
-
förvaring
-
försäljning
-
servering
-
import och export
-
förpackningsmärkningar