Lego-robotiikan SM-kisoissa kisattiin kekseliäimmistä roboteista

Artikkeli

Valtakunnalliset Lego-robotiikan SM-kisat järjestettiin 10.5.2022 Vantaalla Metropolian Myyrmäen kampuksella. Tapahtumaa olivat järjestämässä Robotiikka- ja tiedekasvatus ry, Metropolia ja Vantaan kaupunki.

Kaksi lasta ja tuomari seisovat pöydän ääressä. Pöydällä on pieniä robotteja. Taustalla seisoo muita lapsia ja järjestäjiä.

Kuva: Sercan Alkan

Vantaan robotiikan oppimiskeskus tuki kisaan osallistuvien lasten ruokailua ja osallistui päivän tuomarointeihin. Globaalisti First Lego Leaguessa kisataan yli sadassa maassa.

Finaaliin osallistui lähes sata lasta huoltajineen. Kisapäivä alkoi joukkueiden tiedeprojektien, robottien (ja koodien) suunnittelun sekä ydinarvojen arvioinnilla. Kisan ydinarvot eli hyväksyminen, löytäminen, ryhmätyöskentely, kekseliäisyys, vaikuttaminen ja hauskanpito tulivat upealla tavalla esiin projektitöistä. Joukkueet olivat selvittäneet vuoden logistiikka-teeman (Cargo Connect) mukaisesti mm. vedyn hyödyntämistä logistiikassa raskaiden kuljetusten käyttövoimana. Tutkivan oppimisen parhaiden käytäntöjen mukaisesti hyödynnettiin myös alan johtavia asiantuntijoita omassa oppimisessa. Tunnelma oli innostava ja tuomarit vaikuttuneita!

Iltapäivällä oli vuorossa varsinainen robottikisa, jossa joukkueet keräsivät pisteitä virallisella kisaradalla itse ohjelmoitujen ja rakennettujen robottien kanssa. Radalla oli eritasoisia tehtäviä, joita suorittamalla kerättiin pisteitä. Joukkueet olivat valmistautuneet kilpailuun normaalin koulutyön lisäksi käyttämällä lukemattomia välitunteja ja omaa vapaa-aikaansa strategioiden, koodien ja robottien hiomiseen.

Tapahtuma oli kokonaisuudessaan onnistunut, innostava ja toi hienolla tavalla esiin juuri niitä taitoja, joita työelämässä tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa.

Avainsanat

YhteistyöPeruskoulut