Pidä huolta! -valistuskonsertti tarjosi nuorille eväitä turvalliseen kesälomaan

Artikkeli

Asiasanat

KoulutusAsukkaatLapsiperheetOppilaat

Pidä huolta! -valistuskonsertti järjestettiin 18.-19.5.2022 Korson Lumohallilla ja Myyrmäen Energia Areenalla. Kyseessä on uudenlainen valistuskonsepti, jonka Helsingin poliisisoittokunta ja Helsingin poliisilaitoksen rikostutkinta on luonut.

Helsingin poliisisoittokuna Energia Areenan esiintymislavalla.

Ensimmäiset valistuskonsertit järjestettiin toukokuussa 2019 kuudensille vuosiluokille. Syksyllä 2020 konsertti toteutettiin striimattuna yläkoululaisille. Aiemmat konsertit ovatkin saaneet paljon positiivista palautetta niin aikuisilta kuin nuoriltakin. Tänä keväänä oli jälleen livekonsertin aika ja siihen osallistui vantaalaisia seitsemäsluokkalaisia.

Konsertissa kuultiin upeita musiikkiesityksiä: salissa raikasivat muun muassa Star Warsin ja Mission Impossiblen tunnusmusiikit sekä Elton Johnin kappale Can You Feel The Love Tonight. Musiikkiesitysten välissä konstaapelit tarjosivat tietopaketteja ajankohtaisista aiheista, joihin nuoret törmäävät niin sosiaalisessa mediassa kuin kaduillakin. 

Ensimmäinen käsiteltävä aihe oli seksuaalinen itsemääräämisoikeus. Nuorille kerrottiin, mistä seksuaalisen häirinnän tunnistaa ja kuinka tulee toimia, jos se osuu omalle kohdalle. Heitä muistutettiin myös omista rajoista ja suostumuksen sekä keskustelun tärkeydestä. 

Paikallispoliisin osiossa puhuttiin nettikiusaamisesta ja väkivallasta. Konstaapeli huomautti, että kaikista somepostauksista ja viesteistä jää jälki, joita on mahdollista tutkia jälkikäteen. Hän korosti myös sivusta seuraamisen vakavuutta: vaikka ei itse osallistuisikaan väkivallantekoon, sivusta seuraaminen on niin ikään rikos. 

Huumepoliisi kertoi nuorille kaunistelematta erilaisten päihteiden vaaroista. Hän muistutti myös, että seuraukset eivät ole ainoastaan terveydellisiä, vaan ne saattavat kantaa myös pitkälle tulevaisuuteen eväten esimerkiksi viisumin tai työpaikan saamisen. 

Tapahtuman keskeisimpinä viesteinä olivat, että kenenkään ei tarvitse jäädä yksin ja apua saa aina hakea, vaikkapa poliisilta. 

- Muistakaa lähimmäisenrakkaus, auttakaa kaveria ja tarjotkaa olkapäätä! 

Avainsanat

Peruskoulut