Rajakylän koulun oppilaat tarkastelivat kaupunkiviljelyn tulevaisuutta

Artikkeli

Asiasanat

KoulutusAsukkaatLapsiperheetOppilaat

Rajakylän koulun neljänsien luokkien oppilaille järjestettiin 11.–17.5. jännittävä toimintaviikko Metropolia-ammattikorkeakoulun Urban Farm Labissa. Jopa 118 oppilaalle avautui ainutlaatuinen näkymä tutkimuslaitoksen kulissien taakse. Oppilaat pääsivät esimerkiksi istuttamaan omia kasveja ja siirtämään sienirihmastoa kasvualustalle.

Oppilaat ja tutkimuslaitoksen työntekijät ovat kokoontuneet pöydän ääreen. Kaikilla on suojamyssyt hiustensa peittona.

Kuva: Anna Dammert

Toimintaviikon aikana jokainen koulun neljäsluokkalainen pääsi vierailulle Myyrmäkeen. Oppilaat työskentelivät neljällä eri työpisteellä. Ensimmäisellä pisteellä tutustuttiin erilaisiin makuihin ja maisteltiin esimerkiksi valkolupiinia. Oppilaat kirjasivat omat mielipiteensä ylös ja keskustelivat niistä yhdessä.

Toisella pisteellä keskusteltiin Euroopan unionista. Oppilaat saivat tyhjät EU-postikortit, joihin he piirsivät luontoaiheisia kuvia.  

Kolmannella ja neljännellä pisteellä oppilaat saivat siirtää osterivinokkaan sienirihmastoa kasvualustaan. Luokka sai sen mukaansa: ehkä jonain päivänä he pääsevät maistamaan itse kasvatettuja osterivinokkaita. Neljännellä pisteellä oppilaat istuttivat itselleen erilaisia kasveja. Moni valitsi basilikan, sillä se on tuttu kasvi ja sitä on helppo kasvattaa kotona. Ne oppilaat, joiden kotona on oma piha, saattoivat saada mukaansa pienen maissin taimenkin. 

Oppilaat työskentelivät keskittyneesti ja olivat innoissaan uusista kokemuksista. Laboratoriota varten oppilaat pukeutuivat suojamyssyihin ja laittoivat kenkiin muoviset suojukset. Myssyt olivat päässä vielä koulupäivän lopuksikin muistona mukavasta tutkimusmatkasta. 

Metropolia Ammattikorkeakoulun Myyrmäen kampuksella sijaitseva Urban Farm Lab on yhteisoppimistila, jossa tutkijat ja startup-yritykset kokeilevat uusia viljelytapoja. Niiden tavoitteena on kestävien elintarvikkeiden tuottaminen kaupungissa mahdollisimman lähellä kuluttajia. Laboratorio on kahden viime vuoden aikana antanut tieteellistä tukea EU:n tukemalle innovatiiviselle Circular Hood Food -hankkeelle. Tässä hankkeessa Helsingin seudun ympäristöpalvelu (HSY), Helsingin yliopisto, Metropolia ammattikorkeakoulu ja Vantaan kaupunki yhdistivät voimansa kestävän ja osallistavan kaupunkiviljelyn potentiaalin testaamiseksi. Euroopan unioni on tukenut Circular Hood Food-hanketta 67 prosentilla sen kokonaisrahoituksesta. EU on myös mukana järjestämässä oppilaille suunnattua Urban Farm Lab -tapahtumaa.

Circular Hood Food on valittu edelläkävijäksi EU koulussani -aloitteeseen, jossa nuoret otetaan mukaan Euroopan ruohonjuuritasolla tapahtuvaan toimintaan. Hankevierailut ja vuorovaikutteinen liitännäisohjelma opettavat nuorille osallistujille tärkeitä aiheita ja antavat heille mahdollisuuden edistää myönteistä muutosta kohti kestävää elämäntapaa. Erityisesti ruoka on tärkeä aihe, sillä Vantaan kaupungin ympäristötavoitteet edellyttävät ruokajärjestelmän murrosta. Murros voi tapahtua vain laajoilla yhteistoimilla, joista tällaiset hankkeet ja tutustumiset ovat oivallinen esimerkki.