Urheilutapahtuma ilman kilpailua – postiviinen urheiluhenki kantaa pitkälle!

Artikkeli

Oppilasurheilulla eli koulujenvälisellä kilpailutoiminnalla on Vantaalla pitkät perinteet. Koulujen paremmuudesta on perinteisesti kilpailtu esimerkiksi eri pallopeleissä, hiihdossa, uinnissa ja maastojuoksussa. Lukuvuonna 2022–2023 alakoulujen kilpailutoimintaa on alettu kehittää kohti suuntaa, jossa jokainen pääsee halutessaan osallistumaan ilman sen vakavampaa kilpailullista asetelmaa.

Oppilaita ja opettajia kokoontuneina urheilustadionin juoksuradalle ja katsomoon.

Maastojuoksut juostiin perjantaina 23.9.2022, nyt ensimmäistä kertaa ilman ajanottoa. Lopputuloksissa kärkeen sijoittuivat sellaiset luokat, joissa oli korkein osallistumisprosentti. Vauhdilla ei siis ollut väliä, vaan sillä, että osallistui! Upeita suorituksia oli lukuisia ja jokaisessa sarjassa päästiin useaan 100 % tulokseen, mikä tarkoittaa, että kaikki luokan oppilaat osallistuivat tapahtumaan. Osallistumisprosentin ollessa monen luokan kohdalla täydet sata, sarjan voittajaluokka arvottiin. Classic Trails Finland ry:n Terho Lahtista on kiittäminen loistavasta arvosteluideasta!

Tapahtuma oli jaettu sarjoihin: 1.–2. luokat, 3.–4. luokat ja 5.–6. luokat. Juostava matka oli noin kilometrin mittainen 1.–4. luokkalaisille ja noin kaksi kilometriä 5.–6. luokkalaisille. Lähtö oli Hakunilan yleisurheilukentältä, josta matka jatkui suoraan upeisiin urheilupuiston maastoihin. Tämän vuoden tapahtuma ylitti osallistujamäärältään odotukset, sillä osallistujia oli lähes 800 yhteensä 11 eri koulusta tai opetuspisteestä Vantaalta. Aurinko vielä lämmitti ja tapahtumasta päästiin nauttimaan hienossa syyssäässä.

Yleisön kannustuksen tuella maaliin saapuneet oppilaat saattavat muistaa kokemuksen vielä pitkään. Tapahtumapäivänä koettu ilo ja positiivinen urheiluhenki kantaa pitkälle pimenevään syksyyn. Hienoon liikuntatapahtumaan osallistumisen mahdollistaminen yhä useammalle on keskeinen kantava teema Vantaan oppilasurheilussa. Kilpailumuotoja muuttamalla voidaan ainakin hieman rikkoa perinteisiä rakenteita: eihän kisailun tarvitse niin kovin vakavaa olla!

Maastojuoksut järjestettiin yhteistyössä Vantaan liikunnan palvelualueen, Vantaan Hiihtoseuran ja Kenttäurheilijat-58 kanssa, ja idean siirtyminen käytäntöön olikin täysin seurojen ansiota. Tapahtuma oli hienosti hoidettu ja organisoitu paikan päällä.

Avainsanat

PeruskoulutKoulutLiikunta