Uusien esikoululaisten ja ekaluokkalaisten ilmoittautuminen opetukseen alkaa 5.1.2023

Tiedote

Asiasanat

KoulutusAsukkaatLapsiperheetOppilaat

Syksyllä 2023 koulutiensä aloittavat lapset ilmoittautuvat esiopetukseen ja kouluun 5.1.2023 alkaen. Ilmoittautumisaika jatkuu 31.1.2023 asti. Tästä tiedotteesta löydät ohjeita esikouluun ja ekaluokalle ilmoittautumiseen.

Itä-Hakkilan koulun piha: liukumäki, koulurakennuksia ja kesäisiä puita.

Itä-Hakkilan koulu. Kuva: Sercan Alkan

Ilmoita lapsesi esiopetukseen VaSa-palvelussa 

Ensi syksynä Vantaalla aloittaa noin 2560 eskarilaista. Vantaan kaupunki on postittanut esiopetuksen aloittamista koskevan kirjeen kaikkien vuonna 2017 syntyneiden vantaalaislasten koteihin, pois lukien kaksivuotisen esiopetuksen kokeilussa olevat lapset. Kirje on perillä kodeissa ennen joulua. 

Esiopetukseen ilmoittaudutaan ensisijaisesti sähköisesti VaSa-palvelussa. Palveluun kirjaudutaan Suomi.fi-tunnistautumisella käyttäen verkkopankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai varmennekorttia. 

Esiopetukseen voi ilmoittautua myös palauttamalla paperisen ilmoittautumislomakkeen päiväkotiin tai Vantaa-infoon. Paperisen ilmoittautumislomakkeen voi tulostaa tästä linkistä tai pyytää tulostamista Vantaa-infosta.

Esiopetuksen järjestämisestä vastaavat Vantaalla kunnalliset varhaiskasvatuksen toimintayksiköt ja yksityiset päiväkodit. Esiopetusta järjestetään päiväkotien ja joidenkin koulujen tiloissa. 

Tietoa esiopetuksesta ja esiopetukseen ilmoittautumisesta lukuvuodelle 2023–2024 muilla kielillä: 

Painotettu esiopetus ja kielivaihtoehtoja 

Kun ilmoitat lapsesi esiopetukseen, sinun on mahdollista hakea paikkaa painotetun opetuksen ryhmästä. Tarjolla on esimerkiksi ympäristö- ja luontopainotteisia ryhmiä, montessoriopetusta ja kielipainotusvaihtoehtoja. Eri toimipaikkojen painotukset ovat näkyvissä VaSa-palvelussa. 

Englannin kielirikasteista esiopetusta on tarjolla useissa päiväkodeissa. Kielirikasteisessa esiopetuksessa lapsi saa luontevia mahdollisuuksia kiinnostua kielistä ja kulttuurien kohtaamisesta esiopetuksen arjessa. Alle neljännes kielirikasteisen esiopetuksen toiminnasta pidetään englanniksi. 

Laajamittaisessa englanninkielisessä esiopetuksessa vähintään neljännes toiminnasta on englanninkielistä. Kahdella kielellä toteutetusta esiopetuksesta muodostuu kokonaisuus, jossa molemmat kielet kehittyvät vähitellen opettajan mallintamisen ja lasten toiminnan kautta. Englanninkielisessä esiopetuksessa kaikki toiminta on englanniksi. Sekä laajamittaista että täysin englanninkielistä esiopetusta on tarjolla yhdessä toimipaikassa. 

Ruotsin kielikylpyesiopetuksessa lapsi oppii ruotsin kieltä kuulemalla, tekemällä, tutkimalla ja käyttämällä kieltä monipuolisesti. Tavoitteena on toiminnallinen kaksikielisyys. Kielikylpyopettajat puhuvat lapsille ruotsia ja lasta kannustetaan ruotsin kielen käyttöön, mutta hänellä on mahdollisuus tulla ymmärretyksi myös suomen kielellä. Ruotsin kielikylpyä on tarjolla kolmessa toimipaikassa. 

Ilmoita lapsesi kouluun Wilma-järjestelmässä 

Ensi syksynä Vantaalla aloittaa noin 2670 ekaluokkalaista. Vantaan kaupunki on postittanut koulun aloittamista koskevan kirjeen kaikkien vuonna 2016 syntyneiden vantaalaislasten koteihin. Oppivelvollisuusilmoituksen mukana perhe saa tunnukset, joilla ilmoittaudutaan sähköisesti kouluun. Sähköinen ilmoittautuminen tapahtuu Wilma-järjestelmässä osoitteessa vantaa.inschool.fi/connect.  

Osoitteesta vantaa.fi/wilma löydät ohjeet ja videon Wilma-käyttäjätunnuksen luomiseksi.  

Neuvoja kouluun ilmoittautumisessa 

Jos kohtaat haasteita kouluun ilmoittautumisessa, saat neuvoja Vantaa-infoista.  

Myös koulujen monikieliset ohjaajat auttavat 5.1.–30.1.2023 klo 9–15.30. Monikieliset ohjaajat auttavat puhelimessa ja WhatsAppilla englannin lisäksi seuraavilla kielillä: 

Venäjä (Русский), viro (eesti), somali (soomaali), albania (shqip), arabia (فيروس كورونا / عربية) 

Jotta voit saada opastusta, sinulla tulee olla mukanasi oppivelvollisuusilmoituksen mukana tullut oppilaskohtainen avainkoodi tai jo itse luotu Wilman käyttäjätunnus. 

Päätös lähikoulusta julkaistaan Wilmassa 30.3.2023. Päätös postitetaan kotiin, jos huoltaja ei ole antanut suostumustaan sähköiseen asiointiin. 

Painotettu opetus 

Peruskoulussa voi opiskella myös englannin kielellä, ruotsin kielikylvyssä tai montessoriopetuksessa. 

Montessoriopetukseen ja ruotsin kielikylpyopetukseen haetaan Wilmassa kouluun ilmoittautumisen yhteydessä 5‒16.1.2023 välisenä aikana. Merkitse Wilma-lomakkeeseen painotus ja toimipiste, johon haet. 

Englanninkieliseen opetukseen voit hakea lähettämällä viestin osoitteeseen edu.english@vantaa.fi. Saat vastausviestinä sähköpostiisi linkin Webropol-kyselylomakkeeseen. Täytä lomake mahdollisimman pian, viimeistään 16.1.2023. Kun palautat Webropol-kyselyn, saat vahvistuksen hakulomakkeen vastaanottamisesta. Kutsut kokeisiin lähetetään viikkoa ennen koepäivää. 

Tieto hyväksymisestä painotettuun opetukseen toimitetaan huoltajan sähköpostiin 10.2.2023. 

Painotettua opetusta järjestävät koulut pitävät tammikuussa infotilaisuuksia seuraavasti: 

Kaksikielinen/englanninkielinen opetus: Vantaan kansainvälinen koulu ti 10.1.2023 klo 18, Rekolanmäen koulu ke 11.1.2023 klo 18, Kaivokselan koulu to 12.1.2023 klo 18.  

Ruotsin kielikylpy: Uomarinteen koulu ke 11.1.2023 klo 18, Viertolan koulu ke 11.1.2023 klo 18. HUOM! Infotilaisuus vain yhtenä päivänä!

Montessoriopetus: Kuusikon koulu 11.1.2023 klo 18. HUOM! Infotilaisuus vain yhtenä päivänä!

Muita tärkeitä päivämääriä 

Hae iltapäivätoimintaan Wilma-järjestelmän kautta 30.3.-30.4.2023. Aiheesta tiedotetaan myöhemmin lisää Wilmassa ja Vantaan verkkosivuilla. Lue lisää Vantaan iltapäivätoiminnasta. 

Hae koulumatkaetua Wilma-järjestelmän kautta 30.3.-28.4.2023. Aiheesta tiedotetaan myöhemmin lisää Wilmassa ja Vantaan verkkosivuilla. Lue lisää koulumatkoista ja –kuljetuksista. 

Jos päätös lähikoulusta ei miellytä, voit hakea lapsellesi paikkaa toissijaisesta koulusta 13.4.2023 mennessä. Asiasta tiedotetaan myöhemmin lisää Wilmassa ja Vantaan verkkosivuilla. 

Esiopetus ja ensimmäinen luokka alkavat 10.8.2023 

Tutustumispäivät järjestetään Vantaan kouluissa 10.5.2023. Koulut tiedottavat huoltajia tilaisuuksista. Esiopetukseen pääsee tutustumaan viikolla 19 (8.5.2023 alkava viikko). Myös esiopetuksen toimipaikat tiedottavat huoltajia tarkemmin tutustumispäivistä. 

Ensimmäinen päivä esiopetuksessa ja koulussa on 10.8.2023.  

Tervetuloa kaikki uudet eskarilaiset ja ekaluokkalaiset! 

Avainsanat

EkaluokkaEskariIlmoittautuminen