”Älä hosu liikenteessä -se voi olla elämästä kiinni”

Uutinen

Koulujen alkaessa on jälleen paljon ensimmäisiä kertoja yksin liikenteessä liikkuvia lapsia. Vaikka liikennesääntöjä ja reittejä on harjoiteltu vanhempien kanssa, niin tilanne on monelle uusi.

liikennevalo palaa punaisena

-Lapset eivät aina liikenteessä ajattele asioita ihan loppuun asti. Oli kädessä sitten puhelin tai kadun toisella puolella kaveri, niin lähdetään aika rohkeasti ylittämään katua, kuvailee viidennen luokan opettaja Verna Nurmiranta Aurinkokiven koulusta.

Sähköskuutilla vauhtia tulee nopeasti sähköllä ja jarruttaminen voi olla vaikeaa. Se voi aiheuttaa vaaratilanteita autoilijalle, kuvailee 12-vuotias Fatima.

-Tärkeää on käyttää kaikkia aisteja, ettei katse ole puhelimessa ja korvissa ole niin kovaa musiikkia, että kuulee mitä liikenteessä tapahtuu, muistuttaa musiikinopettaja Hanna Mannerström Mårtensdals skolanista.

Lasten mielestä vaarallisinta liikenteessä on kuitenkin kännykän käyttö autoa ajaessa.

Alvin, 11v, kertoo veljensä olleen liikenneonnettomuudessa. Hän oli pyöräilemässä ja autoilija oli pysähtynyt suojatien eteen, jolloin veli oli lähtenyt ylittämään. Auto oli kuitenkin yllättäen lähtenyt liikkeelle ja ajanut veljen kumoon. Hän oli kaatunut tien sivuun mutta autoilija ei huomannut kännykkää katsoessaan onnettomuutta vaan jatkoi matkaa.

Syksyllä on hyvä muistaa laittaa pyörävalo päälle, autoilijan auton valot ja jalankulkijan heijastimet, tietää Fatima. Aurinkokiven koulun viidennen luokan opettaja Ida Heinonen lisää vielä, että heijastimet on oltava koko kehon ympäri, 360 astetta.

Heinonen muistuttaa lopuksi, että tärkeintä liikenteessä on muistaa rauhallisuus.

-Vaikka olisi kiire, niin älä hosu. Se voi olla ihan elämästä kiinni joissakin tapauksissa. Sun pitää muistaa rauhallisuus ja liikennesäännöt. Mieluummin varmistat tuplasti kaikki asiat, kun ryntäilet.

Katso video https://www.youtube.com/watch?v=MjfVs-UREyw

Avainsanat

LukiotPeruskoulutPäiväkodit