Lapsen oikeuksien viikko näkyy myös Vantaalla – tervetuloa mukaan

Uutinen

Nyt vietetään Lapsen oikeuksien viikkoa! 15.–21.11. järjestettävä teemaviikko tuo myös Vantaalle ohjelmaa, jolla on tärkeä sanoma: #MullaOnVäliä ja #SullaOnVäliä.

Lapsia leikkipuiston kiipeilytelineessä.

Tämän vuoden teema on lapsen oikeus hyvään kohteluun. Asiasta muistutellaan monin tavoin: niin osana kaupungin arkista toimintaa kuin sosiaalisen median välitykselläkin.

Esimerkiksi Martinlaakson päiväkodissa lapsille järjestetään toiminnallisia työpajoja, joissa luovuus saa kukkia ja lasten yhteisöllisyys ja osallisuus vahvistuvat. Vantaan suun terveydenhuolto muistuttaa sosiaalisessa mediassaan oikeudesta hyvään hammashoitoon – hammaspeikotkin nujerretaan yhdessä. Viime viikolla startannut, vuosittain Lapsen oikeuksien viikon tuntumaan sijoittuva Kukkuu!-festivaali kutsuu perheen pienimmät tapahtumiin nauttimaan kulttuurista.

Lapsen oikeuksien viikon ohjelmaa järjestetään myös muiden vantaalaistahojen voimin. Liikunnanilon Olohuone järjestää perheille ohjattua liikuntaa, tehtäviä ja värityskuvia teeman mukaisesti. Suomen Ilmailumuseo puolestaan kutsuu alle 18-vuotiaat maksutta vierailulle. Heistä 20 ensimmäistä pääsee myös ikiomalle opastuskierrokselleen.

Teemaviikon koko tapahtumatarjontaa Vantaalla voi tarkastella kaupungin tapahtumakalenterista ja valtakunnallisesta tapahtumakalenterista Lapsenoikeudet.fi-sivustolla.

Kohdataan…

Tiistaina 16.11. järjestettävä Huomaa minut! -teemapäivä kutsuu koolle sekä Vantaalla alle kouluikäisten lasten kanssa työskentelevät että heidän ohjaamansa lapsiryhmät. Järjestöt ja sidosryhmät voivat ilmoittautua mukaan vielä 15.11. aikana Webropolissa.

Webinaariohjelma kannustaa kiinnittämään huomion pienten lasten osallisuuteen, jotta jokainen tulisi nähdyksi ja kuulluksi omana itsenään. Aamun ohjelmaan voi osallistua lapsiryhmän kanssa. Lisäksi mukana on puhtaasti asiantuntijoille suunnattua tietoa. Päivän tallenne julkaistaan myöhemmin Oppiva Vantaa -Youtube-kanavalla.

…ja kokoustetaan!

Perinteinen Lapsi mukaan töihin -teemapäivä on koronapandemian vuoksi saanut uudenlaisen toteutusmuodon. Tänä vuonna Vantaan kaupungin työntekijöiden lapset on kutsuttu yhteiseen Teams-kokoukseen.

Etäkokoukset ovat saattaneet kutkuttaa lasten mielikuvitusta heidän seuratessaan vanhempiensa työpäiviä. Perjantaina 19.11. tehdään yhdessä taidetta sekä tutustutaan etäkokousjärjestelmään ja lasten toiveiden mukaisesti yhden johtajan työhuoneeseen. Myös kaupunginjohtaja Ritva Viljanen tervehtii nuoria kokoustajia.

Tulosta juliste tai ota teemaviikko puheeksi

Lapsen oikeuksien teemaviikkoa vietetään vuosittain YK:n lapsen oikeuksien päivän ympärillä. Viikon tavoitteena on lisätä tietoa ja ymmärrystä YK:n lapsen oikeuksien sopimuksesta erityisesti lasten ja nuorten keskuudessa.

Vantaan kaupungin tavoitteena on, että mahdollisimman moni vantaalainen toimija huomioisi teemaviikon omassa toiminnassaan. Teot voivat olla myös pieniä, kuten juliste seinällä tai pieni tempaus lapsen oikeuksista lasten tai nuorten kanssa. Tulostettavan julisteen voi tallentaa valtakunnalliselta Lapsenoikeudet.fi-sivustolta.

Vantaa toivottaa kaikille erinomaista Lapsen oikeuksien viikkoa!