Tänä lukuvuonna tavoitteena on, ettei ketään kiusata tai jätetä yksin

Uutinen

Tänään julistetaan koulurauha Vantaan kouluissa ja oppilaitoksissa. Koulurauha julistetaan jo 32. kerran valtakunnallisesti.

neljä opiskelijaa kävelee yhdessä

Oppilaat ovat valinneet vuoden koulurauhateemaksi kaikille kaveriksi. Teemalla halutaan muistuttaa toisten huomioimisesta ja kaikkien mukaan ottamisesta. On tärkeää, että kaikilla on kaveri.

Kysyimme vantaalaisilta oppilailta, onko kiusaamista helppo tunnistaa.

-Ei aina, silloin kun kaverit heittävät huonoa läppää, kertoo Jeremias Aurinkokiven koulusta.

Aurinkokiven koulun 5. luokan opettaja Verna Nurmiranta kertoo, että koulussa on nollatoleranssi kiusaamiselle. Joskus on vaikea tunnistaa, onko kyse kavereiden välisestä vitsailusta vai oikeasti pitkäkestoisesta, inhottavasta nokittelusta.

-Sen takia koulussa on periaate, että älä edes vitsaile! Nurmiranta täsmentää.

Nurmiranta on lisäksi jakanut omassa koulussaan tietoa Someturvasta, joka auttaa nettikiusaamistilanteissa. Kyseessä on nettisovellus, jonka avulla nuori ja vanhempi saa apua ja tukea kiusaamistapauksessa. Someturva-palvelusta saa esimerkiksi tiedon siitä, onko tilanteessa kyse rikoksesta, sekä toimintaohjeet tilanteen ratkaisemiseksi.

Miten luokan yhteishenkeä voi parantaa?

-Olemalla positiivinen ja puhumatta mitään ilkeää. Pelkästään olemalla positiivinen, sanoo Frida 9v. Mårtensdals skolanista.

Lopuksi kysyimme millainen on hyvä kaveri.

-Sellainen joka ottaa mukaan leikkiin, vastaa 7- vuotias Petra, joka on juuri aloittanut ensimmäisellä luokalla.
 

Vantaan materiaalia koulurauhaan liittyen: video, jossa haastatellaan vantaalaisia oppilaita ja opettajia aiheesta  https://www.youtube.com/watch?v=1GCJ8hvX3Gc

Artikkeli Someturvasta: https://www.vantaa.fi/fi/ajankohtaista/artikkeli/someturva-auttaa-netissa-tapahtuvien-ikavien-tilanteiden-kasittelyssa

Avainsanat

PeruskoulutLukiot