Elintarvikevalvonnan projektit
Valvontaprojektien avulla selvitetään, miten valvontaa voidaan kohdistaa entistä paremmin riskialttiiseen toimintaan elintarvikealalla. Tietoa saadaan muun muassa ottamalla näytteitä elintarvikkeista ja tiloista.
Vantaan elintarvikevalvonnassa toteutetaan vuosittain valvontaprojekteja yhteistyössä pääkaupunkiseudun muiden kuntien ja MetropoliLabin kanssa. Osa projekteista voi olla valtakunnallisia, ja niitä koordinoi Ruokavirasto.
Projekti voi sisältää näytteenoton, tietyn osa-alueen tarkastuksen tai molemmat. Projektien avulla saadaan tietoa elintarvikealan yritysten toiminnasta, jolloin valvontaa pystytään jatkossa kohdentamaan riskialttiiseen toimintaan.
Jos näytetulos on huono, tarkastaja neuvoo toimijaa, minkä jälkeen otetaan uusintanäyte.
Projektiyhteenvedot
2023
Projektissa selvitettiin salmonellan esiintymistä EU:n sisämarkkinoilta tuoduissa salmonellaerityistakuun alaisissa lihoissa.
2020
Projektissa selvitettiin vähittäismyymälöiden sushien laatua.
Projektissa selvitettiin maahantuodun tuoreen kalan mikrobiologista ja hygieenistä laatua eläinperäisten elintarvikkeiden sisämarkkinatuontipaikoissa, kuten kylmä- ja pakkasvarastoissa, tukkumyyntiliikkeessä sekä kala-alan laitoksessa.
2019
Projektin tavoitteena oli selvittää raskasmetallien esiintymistä Vantaan palstaviljelyalueilla kasvatetuista kasviksista.
Projektissa tutkittiin kasvinsuojeluaineiden, akryyliamidin, furaanin ja okratoksiinin esiintymistä Vantaalla myynnissä olevista luomukahveista pistokoeluonteisesti.
Projektissa tutkittiin vähittäismyymälöissä myytävän vakuumipakatun savukalan hygieenistä laatua.