Hiekkaharjun koulun oppilaalle
Oppilashuolto ja opettajat ovat apunasi jos mieleesi tulee kysymyksiä tai huolia.
Tukea ja apua
Opettajalle voi aina tulle kertomaan, jos huomaat esimerkiksi kiusaamista tai yksin jättämistä. Myös sillon, jos sinulla on vanhempien kanssa hankalaa tai sinulla on huoli terveydestäsi, kannattaa puhua opettajan kanssa.
Voit myös käydä tapaamassa koulukuraattoria, joka osaa erityisen hyvin auttaa kaveriasioissa tai muissa mieltä vaivaavissa asioissa. Kouluterveydenhoitajan kanssa voit keskustella mieltäsi vaivaavista terveysasioista, hän osaa ohjata sinut eteenpäin ja on tarvittaessa yhteydessä vanhempiisi.
Tarvitsetko apua oppimiseen?
Kerro asiasta omalle opettajallesi tai erityisopettajalle. Heidän kauttaan saat oppimiseesi tukea ja hyviä vinkkejä, miten opit helpommin juuri sinulle sopivalla tavalla.
Oppilaskunta
Oppilaskunta
Oppilaskunta muodostuu koulun kaikista oppilaista, aivan kuten yhteiskunta muodostuu sen kansalaisista. Jotta koulun oppilaiden asioita voitaisiin edistää, tarvitaan pienempi porukka tekemään työtä. Tätä porukkaa kutsutaan oppilaskunnan hallitukseksi. Yhteiskunnassa samalla idealla toimii eduskunta. Yleensä oppilaskunnan hallituksessa on jokaiselta luokalta edustaja, isoissa kouluissa edustajat saatetaan valita luokkatasoilta, jotta hallituksesta ei tule liian suurta.
Oppilaskunnan hallituksen tulee kysyä koko koulun oppilaskunnan mielipidettä tärkeissä asioissa, jotta hallitus edustaisi kaikkia oppilaita. Kun mielipiteitä kysytään, muista tuoda oma kantasi esille, jotta sinulle tärkeät asiat menisivät eteenpäin.
Kummitoiminta
Kummitoiminta
Kummitoiminnan avulla edistetään koulun yhteisöllisyyttä ja edistetään koulun turvallista alkua. Hiekkaharjun koulussa oppilaiden kummitoiminta järjestetään luokkapareittain:
- 6. luokkalaiset toimivat kummeina 3. luokkalaisille
- 5. luokkalaiset toimivat kummeina 2. luokkalaisille
- 4. luokkalaiset toimivat kummeina 1. luokkalaisille
Vaikuta
Näin voit vaikuttaa
Jokaisella nuorella on oikeus osallistua ja vaikuttaa.
Voit osallistua ja vaikuttaa esimerkiksi Vaikuttaja-päivässä tai nuorten vaikuttajaryhmissä
- nuorisovaltuusto
- oppilaskunnat
- nuorisotilojen vaikuttajaryhmät
Lisäksi voit äänestää nuorisovaltuustovaaleissa, tehdä kuntalaisaloitteen, toimia vertaisohjaajana ja tapahtumatuottajana, toimia järjestössä tai suunnitella ja toteuttaa oman hankkeen.
Vaikuttaminen omassa koulussa
Voit asettua ehdolle oppilaskunnan hallitukseen ja toimia näin oman luokkasi edustajana. Se on luottamustehtävä, jossa oppii yhteistyötä ja viemään eteenpäin yhteisiä asioita. Oppilaskunnan hallitusta vetää ohjaajaopettaja.
Voitte oman luokkasi tai kavereittesi kanssa tehdä aloitteita esim. kouluviihtyvyyden parantamiseksi. Muistattehan, että asiallisesti esitetyt ideat menevät varmimmin eteenpäin!
- aloitteen tekeminen
- kummitoiminta
Tekemistä vapaa-aikaan
Tekemistä vapaa-aikaan
Koulussa toimii erilaisia kerhoja, joihin voit osallistua maksutta. Kysy kerhoista opettajaltasi!
Nuorisotalot tarjoavat monenlaista toimintaa eri ikäisille nuorille, mene rohkeasti vaikka kaverisi kanssa tutustumaan Nuta-toimintaan!
Urheiluseurat ja järjestöt ylläpitävät erilaisia harrastusmahdollisuuksia. Käy kokeilemassa myös Harrastushakua, saatat löytää itsellesi mukavan harrastuksen!
MLL:n lasten ja nuorten puhelin, netti ja chat
Mannerheimin Lastensuojeluliiton lasten ja nuorten puhelin, netti ja chat
Lasten ja nuorten puhelimeen voi soittaa maksutta koko maassa joka päivä. Puhelimen toisessa päässä on koulutettu vapaaehtoinen aikuinen, jolla on aikaa kuunnella.
Lasten ja nuorten puhelimessa voi kysyä tai keskustella luottamuksellisesti mistä tahansa itseä mietityttävästä asiasta. Puhelimen aikuiset päivystäjät ovat vaitiolovelvollisia. Lasten ja nuorten puhelimen puheluja ei nauhoiteta.
Voit soittaa puhelinnumeroon 116 111
- maanantaista perjantaihin kello 14–20
- lauantaisin ja sunnuntaisin kello 17–20
Jos ääneen puhuminen tuntuu vaikealta, voi kirjoittaa viestin Lasten ja nuorten nettikirjepalveluun luottamuksellisesti ja nimettömänä. Kirjeeseen vastaa vapaaehtoinen, luotettava aikuinen.
MLL:n aikuiseen päivystäjään voi ottaa yhteyttä myös chatin kautta
- maanantaisin klo 17-20
- tiistaisin klo 17-20
- keskiviikkoisin klo 17-20