Vantaan Energian lämmön kausivarasto Kuusikonmäkeen
Vantaan Energian lämpöenergian kausivarastoa suunnitellaan Kuusikkoon KEHÄ III:n ja Variskallion alueelle kallioperään noin 50-60 metrin syvyyteen. Maanpäälliseen maankäyttöön vaikuttavat varaston ajotunnelin suuaukko, ajoyhteys tunneleiden suulle sekä Variskallioon suunniteltu pystykuilu.

Maanalaisen asemakaavan sijainti
Maanalainen asemakaava mahdollistaa Vantaan Energian kaukolämpövaraston rakentamisen Kuusikkoon, maan alle noin –80 ja +10 (N2000) korkeusasemien välille.
Kaava-alue sijoittuu Variskallion ja Kalkkikallion viheralueiden sekä Kehä III:n ja Vanhan Porvoontien liikennealueiden alapuolelle. Varaston maanalainen ajoyhteystunneli kulkee Kehä III:n alapuolella ja tunnelin suuaukko sijoittuu Kehä III:n ja Vanhan Porvoontien ramppialueen sisäpuolelle.
Variskallioon, lähelle kevyenliikenteen siltaa, sijoittuu maanpintaan ulottuva pystykuilu maanpäällisine rakenteineen. Lämpövaraston tilavuus tulee olemaan noin 900 000 m3 ja louhittava tila noin 1 000 000 m3.
Mitä alueelle suunnitellaan?
Asemakaavatyössä on tarkasteltu kahta suunnitelmavaihtoehtoa, joista toisessa lämpövaraston maanalaisen ajoyhteyden suuaukko sijoittui Untipakan lähivirkistysalueelle ja toisessa Kehä III:n ja Vanhan Porvoontien ramppialueelle.
Kaavaratkaisu perustuu vaihtoehtoon, jossa ajoyhteyden suuaukko sijoittuu Vanhan Porvoontien ramppialueelle. Valittu vaihtoehto on toteuttamiskelpoinen ja sen aiheuttamat rakentamisen aikaiset ympäristöhäiriöt ja maisemallisen vaikutukset ovat vähäisemmät kuin vertailuvaihtoehdossa.
Maanalainen asemakaava perustuu AFRY Finland Oy:n laatimaan hankkeen yleissuunnitelmaan sekä lämpövarastohankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostukseen.
Maanalaisen asemakaavan voimaantulo ei kumoa alueella voimassa olevia maanpäällisiä asemakaavoja.
Hanke on osa Vantaan Energian tavoitetta luopua fossiilisista polttoaineista vuoteen 2026 mennessä sekä tavoitetta korvata maakaasun käyttöä siirtymällä hyödyntämään jätteiden energiakäytöstä syntyvää lämpöä, uusiutuvia energialähteitä sekä energiavarastointia. Varastosta saadaan edullisesti suuri lämmitysteho, joka on tarpeen kylmänä aikana. Yhtiön tavoitteena on energiantuotannon hiilineutraalius viimeistään vuoteen 2030 mennessä.
Kaava toteuttaa kaupungin resurssiviisauden tiekartan sekä hiilineutraali Vantaa 2030 – tavoitteita. Vantaan kaupunki on sitoutunut olemaan hiilineutraali vuonna 2030, mikä tarkoittaa päästöjen vähentämistä 80 prosenttia vuoden 1990 päästöihin verrattuna ja jäljelle jäävien päästöjen kompensoimista. Päästövähennystavoitteen saavuttaminen edellyttää myös kaukolämmön tuotannon päästöjen merkittävää leikkaamista. Hanke mahdollistaa osaltaan kaukolämmön tuotannon päästöjen merkittävän vähentämisen.
Hankeen aikataulu ja ympäristövaikutusten arviointi
Siirry Vantaan Energian sivuille ja tutustu muun muassa, mitä hankealueella tapahtuu parhaillaan ja miten ympäristövaikutukset on otettu huomioon. Sivuilta löydät myös tulevat asukastilaisuudet. Vantaan Energian sivut.
Päätöskäsittely
Maanalainen asemakaava voimaan 27.10.2022
Kaupunginvaltuusto hyväksyi kaavan 22.8.2022
Kaavan asiakirjat
Kaavan asiakirjoihin voi tutustua Vantaa-infoissa. Siirry palvelun sivulle.