Kartanonkosken koulun yleiset käytänteet

Tällä sivulla esitellään koulun yleiset käytänteet

Koulun tilat

Koulurakennuksessa sijaitsevat Kartanonkosken hammashoitola, Vantaan musiikkiopiston ja Vantaan kuvataidekoulun opetuspisteet, iltapäiväkerho, sekä Kartanonkosken päiväkoti.

Koulussa on kahdeksan solua, jotka on nimetty vanhojen suomalaisten kartanoiden mukaan. Jokaisesta solusta johtaa ovi ulos. Välitunnille kuljetaan kuitenkin vain välituntipihalle suuntautuvien ovien kautta. Ruukista (tekninen työ) ja Inkalasta (kotitalous ja tekstiilityö) oppilailla on lupa poistua roskia viemään (ja hätätilanteissa) ja kotiin lähtiessä. Koulun piha-alue on määritelty koulun järjestyssäännöissä.

Koulumatkat

Oppilaat on vakuutettu koulumatkan ajan. Vakuutusyhtiön käytännön mukaan koulumatkaksi katsotaan välittömästi ennen/jälkeen koulupäivän kuljettu matka lyhintä ja turvallisinta reittiä. Turvallisuussyistä suosittelemme, että 1.-2. luokkien oppilaat eivät kulje polkupyörällä kouluun. Isompienkin oppilaiden kohdalla asiaa kannattaa harkita; suurimmalla osalla oppilaista koulumatka on lyhyt. Oppilaiden tulee käyttää pyöräilykypärää. Koulupäivään sisältyvillä retkillä pyöräkypärän käyttö on pakollista.

Retket

Perusopetus on maksutonta. Oppimateriaalien lisäksi myös opintokäynnit ja retket ovat pääosin maksuttomia. Kouluretkiä ja leirikouluja voidaan rahoittaa oppilaiden ja huoltajien yhteisesti keräämillä varoilla. Rahankeräyksen tulee olla oppilaille ja huoltajille vapaaehtoista.

Vuoden 2019 alusta lähtien HSL-kuntien koululaisryhmien matkoista ei ole peritty maksua silloin, kun opettaja tekee oppilaittensa kanssa koulun retkiä HSL:n joukkoliikenteessä klo 9-15.

Retket alkavat koululta ja päättyvät koululle. Vantaan perusopetuksen linjausten mukaisesti oppilaiden koulupäivä ei voi päättyä retkikohteeseen tai matkalle retkeltä. Myöskään kirjallinen lupa (esim. Wilmassa) ei tätä käytäntöä muuta. Ainoastaan huoltajan tullessa vastaan oppilasta retkelle hän voi jäädä kohteeseen. Tuolloinkin asiasta on sovittava etukäteen opettajan kanssa.

Vaatetus

Vaatetuksen tulee olla asiallinen ja säänmukainen, sillä kaikki välitunnit vuosiluokilla 1-6 vietetään ulkona. Kumisaappaat ja päällysvaatteet tulee nimikoida. Luokissa ja koulun käytävillä ei käytetä ulkojalkineita. Sisätiloissa on hyvä käyttää sisäjalkineita tai tossuja. Liikuntatunneilla koulussa tarvitaan liikunta-asu ja peseytymisvälineet.

Omat tavarat

Kouluun ei kannata tuoda tarpeettomia etenkään arvokkaita tavaroita. Koulu ei vastaa rikkoontuneista ja hävinneistä tavaroista esim. matkapuhelimista. 5.-9. vuosiluokilla matkapuhelimet laitetaan säilytykseen oppituntien ajaksi ja niitä käytettään oppitunnilla ainoastaan opettajien ohjeiden mukaisesti.

Löytötavarat

Löytötavarat toimitetaan vartijalle, jolta voi tiedustella kadonneita tavaroita. Löytötavaranäyttelyjä pidetään koululla juhlien ja vanhempaintilaisuuksien yhteydessä. Löytötavarat laitetaan liikuntasalin käytävällä olevaan hyllykköön. Lukuvuoden lopussa
arvoesineet viedään poliisilaitokselle ja vaatetavara viedään kierrätyskeskukseen.