Mikkolan koulu - Kesätyö 2023

Kesätyönteko

Kesätyön hakeminen ensimmäistä kertaa voi olla todella hankalaa, koska työn kautta tulleita suhteita ei työnantajiin ole vielä olemassa. Lisäksi alle 18-vuotiaille kesätyöpaikkoja on tarjolla vain rajallinen määrä.

Muutama vinkki voi kuitenkin auttaa työn löytymisestä. Jos Työelämään tutustuminen meni hyvin ja TET-paikkaan voisi olla mahdollisuus päästä kesätöihin, niin ainakin siellä sinut jo tunnetaan.

Osalla kaupungeista on haettavana 16-17 -vuotiaille tarkoitettuja kesätyöpaikkoja, joihin pääsy on helpompaa kuin kaikenikäisille tarkoitettuihin paikkoihin. Vantaalla osaan kesätyöpaikoista voi hakea myös 15-vuotias koululainen.

Jos kesätyöpaikkaan on alaikäraja niin hakijan tulee olla täyttänyt se töiden alkamiseen mennessä. Hakiessa voi siis olla vielä alle ikärajan. Samoin esimerkiksi mahdollinen ajokortti tai hygieniapassi tulee olla hankittuna töiden alkuun mennessä.

Ajokorteista enemmän tietoa Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin sivulta Ajokortti-info.fi ja hygieniapassista Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran sivulta Hygieniapassi.

Ajokortin tai hygieniapassin suorittaminen pitää hoitaa omatoimisesti ja se voi olla maksullista. Hygieniapassin suorittaminen on mahdollista myös koulun valinnaiskurssina.

Parhaat mahdollisuudet kesätöiden saamiseksi on yleensä sellaisella, jolle työ löytyy huoltajan, sukulaisten, perhetuttujen tai harrastusten kautta. Kannattaa siis soitella ja pitää yhteyttä vähän kaukaisempiinkin sukulaisiin, koskaan ei tiedä mitä kautta työnhaku onnistuu.

Vantaan kaupungin kesätyöt

Vantaan kaupungin kesätyöt ovat haettavissa helmikuun ajan.

​Vantaa tarjoaa vuosittain kesätöitä noin 450 nuorelle. Yleisimpiä kesätyökohteita ovat puistojen ja liikuntapaikkojen kunnossapito, nuorisopalvelut, kirjastot ja toimistot.

Ammattiin opiskelevia nuoria palkataan eniten sosiaali- ja terveystoimen hoitotehtäviin. Kesätyöhakemuksia Vantaan kaupungille saapuu vuosittain 4000 - 6000 kpl.

Vantaan kaupungin työpaikat haetaan sähköisen työnhaku- eli rekrytointijärjestelmän Lauran kautta, jossa julkaistaan kaikki kaupungin avoimet työpaikat.

Vantaan työnhakujärjestelmässä valitse kohdassa Ammattialakategoria Kesätyö. Suora linkkiä kesätöihin voi klikata TÄSTÄ - Avautuu 1.2. 

Tee työhakemus Laura-järjestelmään painamalla työpaikkailmoituksen alareunasta painiketta ”Jätä hakemus”. Järjestelmä lähettää hakemuksestasi luonnoksen sähköpostiisi, kun olet täyttänyt hakulomakkeelle sähköpostiosoitteelle varatun kentän. Voit päivittää hakemustasi niin kauan, kuin hakemasi tehtävän hakuaika on avoinna.

Hakulomakkeen täytettyäsi tarkastathan, että kaikki pakolliset kentät (* = tähdellä merkityt) on täytetty. Pääset tarkastelemaan hakemustasi esikatselutilassa ennen lähettämistä. Kun olet viimeistellyt hakemuksesi, paina ”Lähetä”. Tämän jälkeen sivulle tulee teksti ”Hakemuksesi on vastaanotettu” ja ”Kiitos hakemuksestasi”.

Hakemuksen lähettämisen jälkeen saat sähköpostiisi erillisessä viestissä myös käyttäjätunnuksen ja salasanan. Näillä tunnuksilla pääset jatkossa kirjautumaan järjestelmään sekä päivittämään ja hyödyntämään aikaisemmin lähetettyjä hakemuksiasi.

Helsingin kaupungin kesätyöt

Helsingissä käytetään Helbit Rekrytointiportaalia. Siitä ja kesätöiden hakemisesta löytyy lisätietoa Helsinkirekryn Kesätyö -sivulta. 16−17-vuotiaiden nuorten kesätyöhaku ja Siisti kesä! -hankkeen haku alkaa maanantaina 6. helmikuuta ja päättyy ma 27. helmikuuta klo 16:00.

Helsingin kesätyöpaikkoja voivat hakea kaikki samana vuonna 16 täyttävät hakijat eli ei ole väliä, jos täyttää vasta syksyllä.

Avoimet työpaikat:
Nuoret 16−17‑vuotiaat kesätyöntekijät - Avautuu 6.2.
Siisti Kesä! ‑hanke (16−20‑vuotiaat) - Avautuu 6.2.

Portaalin käytöstä löytyy opastusvideo Hakujärjestelmä haltuun minuutissa.

Kaupunkien järjestämiin kesätöihin voit hakea, vaikka et olisi juuri sen kyseisen kaupungin asukas. Vantaalaisena voit siis hakea esimerkiksi Helsingin tai Keravan kesätöihin.

Kerava sekä muut kaupungit ja kunnat

Keravan kaupunki tarjoaa sata kesätyöpaikkaa 2006 tai 2007 syntyneille nuorille, jotka eivät ole aiemmin työskennelleet Keravan kaupungille. Kesätöihin kutsuu -sivulta löytyy suora linkki Kuntarekry -työnhakujärjestelmään, jonka kautta voi Keravan lisäksi hakea kaupunkien ja kuntien työpaikkoja mistä päin Suomea tahansa.

Kesätyöhaku Keravalle avautuu ke 1.2. ja jatkuu tiistaihin 28.2. saakka.

Listaus muista kesätyöpaikoista löytyy Kuntarekryn kesätyösivulta. Kannattaa rajata hakua koskemaan vaikka pelkästään pääkaupunkiseudun kaupunkeja sivun oikeasta laidan kohdasta Rajaa hakua. Sen alapuolelta löytyy myös Kartta -toiminto, jolla voi tarkemmin katsoa missä työpaikka sijaitsee.

Yleiset ohjeet sekä linkki koko maan työnhakusivustolle löytyy Työ- ja elinkeinopalvelujen eli TE-palvelujen sivulta Työmarkkinatori. TE-palveluilla on myös oma kanavansa TE-live, jossa tulevien online-lähetysten lisäksi löytyy menneet lähetykset tallenteena esim. kesätöiden hakemisesta.

Myös Vantaan seurakunnat hakevat hautausmaille viher- ja puutarha-alasta kiinnostuneita vähintään 16-vuotiaita kesätyöntekijöitä tammi-helmikuun aikana.

Kesätyöseteli

Kun löydät mielenkiintoisen työpaikan niin kerro pomolle, että Vantaan kaupunki kustantaa osan palkasta vantaalaisten nuorten kesätyösetelillä.

Kesätyöseteli lyhyesti

 • Seteleitä on jaossa vuonna 2005-2008 syntyneille vantaalaisille nuorille (900 kpl).
 • Seteli haetaan sähköisellä haulla, joka aukeaa perjantaina 10.2.2023 sivulla vantaa.fi/kesatyoseteli.
 • Koulun 9. luokkalaiset saavat tiedon kesätyösetelistä hakulinkkeineen Wilman kautta maanantaina 6.2.
 • Kesätyöseteli on henkilökohtainen.
 • Jaossa yksi seteli yhtä nuorta kohden / vuosi.
 • Kesätyön on oltava ajalla 1.5. - 30.9.2023
 • Bruttopalkka on minimissään 450 euroa. Lomakorvaukset eivät saa sisältyä tähän minimibruttopalkan määrään.
 • Työpäiviä on oltava vähintään 10, joko yhtäjaksoisesti tehtynä (esim. 2 täyttä kalenteriviikkoa) tai peräkkäisiin jaksoihin sijoitettuna (esim. 2 pvä/viikko, 5 vkon ajan).
 • Työnantaja ei voi olla yksityistalous (esim. perhe, yksityinen henkilö), kunta tai valtio.‍‍
 • Työnantaja maksaa nuorelle kesätyöstä palkan. Kaupunki korvaa 300 euroa palkasta kesätyön jälkeen työnantajalle.
 • Työnantajan tilittää kesätyösetelin työsuhteen päätyttyä, viimeistään 31.10.2023 mennessä.
 • Täytetyn tilityslomakkeen liitteenä oltava työnantajan palkkajärjestelmästä tulostettu palkkalaskelma tai nuoren allekirjoittama palkkatodistus.‍‍

Ohjeita kesätyöhakemuksen tekemiseen

Lähes kaikkiin kesätyöpaikkoihin tehdään hakemus internetissä. Omien perustietojen lisäksi täytetään tiedot koulutuksista ja työkokemuksesta sekä mahdollisista muista taidoista, jotka voisivat auttaa työpaikan saannissa ja työtehtävien tekemisessä.

Esimerkiksi lasten kesäleirille haettaessa on hyvä mainita vaikkapa omista musiikkikyvyistään tai jos on toiminut oppilaskunnassa.

Tärkein kohta on vapaamuotoinen teksti, jossa omin sanoin kerrot itsestäsi ja kyvyistäsi sekä miksi juuri sinut tulisi valita kyseiseen työhön. Vapaamuotoinen teksti ratkaisee ketkä kutsutaan työhaastatteluun ja ketkä saavat kesätyöpaikan; pelkkien yhteystietojen ja koululuettelon kirjaamisella vain varmistat, ettei työpaikka ole sinun.

Todella moni on saanut ensimmäisen kesätyöpaikkansa Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelun kautta, joka on oikeastaan palkallinen TET-jakso kesän aikana. Vinkiksi, että esimerkiksi Korson S-Market palkkaa useita tutustujia kesän aikana.

Alaikäraja Tutustu työelämään ja tienaa -mallissa on 14-vuotta.

Lisää paikkoja voi löytää googlettamalla yrityksiä kuten Kesko ja K-kaupatLidlLassila & TikanojaS-Marketit, Prismat ja Alepat tai Fazer sekä Linnanmäki.

Ja kuten sivun alussa jo luki, TET-paikasta kesätyöpaikan saaminen voi olla helpompaa TET-jaksolta kesätöihin | Kesätöissä S-ryhmässä.

Helsingin nuorisoasiainkeskus | Zen ja kesätöiden hakeminen

Kun saat työpaikan

Tee työnantajan kanssa AINA kirjallinen työsopimus. Suullinen sopimus kannattaa tehdä vain siinä tapauksessa, että on menossa omalle mummulle ruohoa leikkaamaan tai vastaavaa.

15 vuotta täyttänyt voi tehdä sopimuksen ja päättää kesätyöpalkkansa käytöstä itse. Alle 15 vuotiaan työsopimuksen allekirjoittaa huoltaja tai nuori itse huoltajan suostumuksesta.

Alle 15 vuotiaan huoltaja päättää kuinka paljon palkasta menee tuhlattavaksi ja kuinka paljon jää säästöön. Kuluvan kalenterivuoden aikana 14 vuotta täyttävä nuori voi tehdä työtä vain huoltajan luvalla.

Alle 18 vuotiaan työntekijän työtehtävistä määräävät valtion asetukset tarkasti. Et voi esimerkiksi tehdä yötyötä tai vaarallisia töitä. Kaikesta tästä löytyy kattavasti tietoa Työsuojeluhallinnon verkkopalvelusta.

Ja kesätöitä voi alle 18 vuotias koululainen tai opiskelija tehdä enintään puolet kesäloman ajasta eli noin viisi viikkoa.

Maksetusta palkasta työnantajan pitää aina antaa kirjallinen palkkalaskelma. Tarkista joka kerta, että saat peruspalkan ja mahdolliset palkkalisät oikein sekä että veron ennakkopidätys on tehty oikean suuruisena.

Veronpidätystä varten tarvitset verokortin, joka 16-20 vuotiaille lähetetään vuoden alussa, ja joka muussa tapauksessa pitää tilata Verottajalta.

Ilman verokorttia ennakkopidätys palkastasi on 60 %, kun alle 15 703 euron palkasta (koko vuoden 2023 ajalta ilman muita tuloja) ennakkoveroprosentti on 0 %.

Jos verokortti jää työnantajalle kuitenkin toimittamatta, saat palkastasi liikaa veroa perityn osuuden takaisin seuraavana vuonna 2024 veronpalautuksena.

Lisätietoa verotuksesta saat myös Verokampus -sivustolta.

Palkan suuruudesta määrää työskentelemäsi alan työehtosopimus. Työehtosopimuksen voi etsiä verkosta tai käydä katsomassa löytyisikö oikea sopimus Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n listauksesta heidän sopimistaan työehtosopimuksista.

Entä jos kaikki ei suju niin kuin pitäisi?

Kesäduunari-info on ammattiliittojen ylläpitämä sivusto, josta kesätyöntekijä löytää perustiedot esimerkiksi työsopimuksen tekemisestä. Ongelmatilanteessa voi soittaa Kesäduunari-infon puhelinpalveluun, josta saa asiantuntevaa ohjeistusta vaikkapa pulmiin palkanmaksussa.

Ja muista, että kesätyösopimus velvoittaa myös sinua, et voi jättää menemättä töihin ilman perusteltua syytä.

Jos kesätyöpaikkaa ei ole, tai se on päättynyt, niin tekemistä kesällä löytyy Nuorten Vantaa -sivustolta.

Yksityiset työnhakusivustot

Netistä löytyy myös tukku yksityisten toimijoiden kesätyösivustoja. Ne ovat suunnattu yleensä täysikäisille kesätyöhakijoille tai ainakin ammattitutkintoa opiskeleville.

Työpaikkoja tutkimalla voi kuitenkin tuurilla löytää kesätyöpaikkoja nuoremmille tai Tutustu työelämään ja tienaa -paikkoja.