Mikkolan koulu - Yhteishaku 2024

Kevään 2024 perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaun hakuaika on 20.2.-19.3.2024

Yhteishaku 2024

Peruskoulun loppu häämöttää ja talviloman jälkeen helmikuussa on edessä päättöluokkalaisen tärkeä päätös siitä, mihin jatkaa yhdeksännen luokan jälkeen.

Päätöstä helpottamaan on netissä paljon sivustoja opintoihin hakemisesta ja eri ammateista. Kotona voi keskustella millainen on ihmisenä ja mitkä ammatit sopisivat itselle parhaiten.

Vuonna 2021 oppivelvollisuus laajentui koskemaan myös peruskoulun jälkeisiä opintoja ja jatkuu nyt siihen saakka, kunnes oppilas on suorittanut toisen asteen tutkinnon tai täyttää 18 vuotta.

Koulussa oppilaanohjaaja tapaa jokaisen yhdeksäsluokkalaisen henkilökohtaisessa jatko-opintojen ohjaustapaamisessa.

Mikä on Opintopolku ja miten yhteishaku tapahtuu?

Yhteishaku tapahtuu Opintopolussa, joka on Opetushallituksen ylläpitämä hakusivusto kaikkeen peruskoulun jälkeiseen julkiseen koulutukseen Suomessa.

Sen taustalla toimii Koski-tietovaranto, joka sisältää perusopetuksen, lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen opintosuoritus- ja tutkintotiedot.

Koskesta löytyvät tiedot ylioppilastutkinnoista alkaen vuodesta 1990, korkeakoulututkintoja ja -opintosuorituksia sekä opiskeluoikeuksia pääsääntöisesti alkaen vuodesta 1995 sekä ammatillisen koulutuksen, lukiokoulutuksen ja korkeakoulutuksen haku- ja valintatietoja vuodesta 2018.

Omat tiedot voi tarkistaa Oma Opintopolku -palvelusta kirjautumalla pankkitunnuksella tai mobiilivarmenteella.

Päättöluokkalainen voi yhteishaussa hakea lukioon sekä ammatti- ja kauppaopistoihin tai kansanopistojen oppivelvollisille tarkoitettuun opistovuoteen koko Suomen alueelle. Lisäksi erityisen tuen oppilaat voivat hakea ammatilliseen koulutukseen erityisammattiopistojen pienryhmiin.

Yhteishaku tehdään koulussa oppilaanohjauksen tunnilla tai opon toimistossa. Yhteishaussa voi hakea enintään seitsemään koulutukseen haussa mukana oleviin oppilaitoksiin.

Mitä muita vaihtoehtoja on kuin hakea lukioon tai ammatilliseen koulutukseen?

Yhteishaussa voi hakukohteena olla lisäopetuksen Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus TUVA.

Tämä koulutus on ennen kaikkea tarkoitettu oppilaille, jotka eivät saa yhteishaussa paikkaa lukiosta tai ammatillisesta koulutuksesta, mutta koulutukseen voivat hakea myös ne oppilaat, jotka tarvitsevat lisäaikaa päätöstensä tueksi.

Tutkintoon johtavan tai lisäkoulutuksen lisäksi peruskoulun päättänyt voi suorittaa oppivelvollisuutta kansanopistoissa sekä opetuksellisin järjestelyin nuorten työpajoissa.

Kansanopistoihin haetaan samalla yhteishaun hakulomakkeella kuin lukioon, ammatilliseen koulutukseen ja lisäopetukseen.

Työelämään ei voi siirtyä suoraan peruskoulusta. Poikkeuksena on mahdollisuus suorittaa oppivelvollisuus osallistumalla suoraan ammatillisen aikuiskoulutuksen näyttöihin tai muuhun osaamisen osoittamiseen taikka suorittaa tutkinto oppisopimuksella.

Näistä esimerkiksi oppisopimusopiskelu on kuitenkin vaativa opiskelumuoto, koska se perustuu itsenäiseen opiskeluun työssäkäynnin ohessa.

Yleensä nuoret siirtyvät oppisopimukseen ammatillisten opintojen loppuvaiheessa tai työssäoppimisen ajaksi, kun teoria- ja kirjallinen opiskelu alkaa olla suoritettu.

Oppisopimuksessa työnantajan kanssa tehdään työsopimus ja työstä saa palkkaa, mutta sen lisäksi on työpäivän jälkeen opiskeltava iltaisin ja lähiopetuspäivinä.

Lisätietoa löytyy Varian oppisopimuspalveluiden sivulta Oppisopimuskoulutuksen tietopaketti opiskelijalle ja työpaikalle.

Yhteishaun aikataulu 2024

Yhteishaku ammattioppilaitoksiin, kauppaoppilaitoksiin, lukioon sekä valmentavaan koulutukseen (TUVA tai TELMA) tai kansanopistojen opistovuoteen
Hakuaika alkaa tiistaina 20.2.2024
Hakuaika päättyy tiistaina 19.3.2024 klo 15:00
Mahdollinen pääsy- tai soveltuvuuskoe huhti-toukokuussa
Yhteishaun tulokset torstaina 13.6.2024
Saadun opiskelupaikan vastaanottaminen viimeistään torstaina 27.6.2024
Varasijat ovat voimassa perjantaihin 16.8.2024 saakka

 

Oppivelvollisuus jatkuu 18-vuotiaaksi

Oppivelvollisuuden jatkuessa 18-vuotiaaksi toisen asteen opinnoista tuli maksutonta laajennetun oppivelvollisuuden piiriin kuuluville nuorille.

Oppivelvollisuus Maksuttomuus Lisätietoa
  • Oppivelvollisuus alkaa sinä vuonna, jolloin lapsi täyttää seitsemän vuotta.
  • Oppivelvollisuus päättyy, kun oppivelvollinen täyttää 18 vuotta TAI kun oppivelvollinen on hyväksytysti suorittanut ylioppilastutkinnon tai ammatillisen tutkinnon tai niitä vastaavan ulkomaisen koulutuksen.
  • Koulutus on opiskelijalle maksutonta, kun opiskelija suorittaa ensimmäistä toisen asteen tutkintoaan ja on aloittanut opintonsa ennen 18 vuoden ikää.
  • Maksuttomuus jatkuu enintään sen kalenterivuoden loppuun, jolloin opiskelija täyttää 20 vuotta.‍
  • Koulutuksessa on mahdollista vaihtaa alaa tai esimerkiksi lukiosta ammatilliseen koulutukseen.
  • Yli 7 kilometrin koulumatkaan saa matkakortin.
  • Osaamisen hankkimiseksi tarvittavat oppimateriaalit sekä työvälineet, työasut ja työaineet ovat maksuttomia, eivät kuitenkaan esim. erityislukiossa tai -linjoilla tarvittavat urheilu- tai soittovälineet.
  • Ylioppilastutkinnon suorittamiseksi edellytettävät 5 koetta ovat maksuttomia.
  • Toisella asteella opintoja täydentävistä vapaaehtoisista opintoretkistä, vierailuista, tapahtumista ja vastaavista voidaan periä kohtuullinen maksu.

Opetus- ja kulttuuriministeriö: Kysymyksiä ja vastauksia oppivelvollisuudesta

Hakeutumisvelvollisuus koulutukseen

Oppivelvollisen on hakeuduttava toisen asteen koulutukseen ennen perusopetuksen viimeisen vuosiluokan päättymistä. Hakeutumisvelvollisuus jatkuu niin kauan kunnes oppivelvollinen saa koulutuspaikan

Pääsääntöisesti hakeudutaan 9. luokan keväällä yhteishaussa. Jos oppivelvollinen ei saa paikkaa yhteishaussa, hänen tulee hakeutua toisen asteen koulutukseen jatkuvassa haussa joko ammatilliseen koulutukseen, lukioon tai tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen Tuva.

Oppivelvollisuuden suorittamisen keskeyttäminen

Oppivelvollinen voi hakea oppivelvollisuuden suorittamisen keskeyttämistä määräajaksi ​

  1. oppivelvollisuuden suorittamisen estävän pitkäaikaisen sairauden tai vamman vuoksi;
  2. äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaan ajaksi​;
  3. vähintään kuukauden kestävän tilapäisen ulkomailla oleskelun ajaksi, jos osallistuu vastaavaan koulutukseen ulkomailla tai muutoin voidaan katsoa suorittavan oppivelvollisuuttaan​;
  4. oppivelvollisuuden suorittamisen estävän elämäntilanteeseen liittyvän muun painavan syyn vuoksi.​

Oppivelvollisuuden suorittaminen voidaan keskeyttää myös toistaiseksi, jos 1. kohdassa tarkoitettu este on luonteeltaan pysyvä.​

Koulutuksen järjestäjä tekee päätöksen oppivelvollisuuden keskeyttämisestä oppivelvollisen tai hänen huoltajansa hakemuksesta.​

Ennen päätöksen tekemistä 1. tai 4. kohdassa mainitulla syyllä tulee selvittää, onko oppivelvollisuuden suorittaminen mahdollista yksilöllisten valintojen, yksilöllistämisen, välttämättömien tukitoimien tai kohtuullisten mukautusten avulla. ​

Vapaaehtoisen A2- tai B2-kielen päättöarvosana

Yläkoulun oppilaan huoltaja voi halutessaan pyytää kirjallisesti, että A2- tai B2-kielen arvosana korvataan päättötodistukseen merkinnällä ”hyväksytty S”.

Tämä koskee ylimääräisiä kieliä espanjaa, ranskaa, saksaa sekä venäjää.

Sen sijaan englannin ja ruotsin arvosana merkitään päättötodistukseen aina numerolla eli myös siinä tapauksessa, että oppilas on opiskellut ruotsia A2-tasoisena.

Kirjallisen pyynnön voi tehdä täyttämällä ja tulostamalla alla löytyvä lomake sekä toimittamalla se koulun oppilaanohjaajalle tai koulusihteerille.