Kotihoito
Asiasanat
SenioritPalvelun käytön edellytykset
Palvelu on tarkoitettu ikääntyneille vantaalaisille.
Kotihoidon palvelut
Kotona asuvan asiakkaan toimintakyvyn heikentyessä tai sairaalasta kotiutuessa asiakkaalle voidaan järjestää omassa kodissa toteutettava arviointijakso. Arviointijaksolla selvitetään tarkemmin asiakkaan voimavarat ja palvelujen tarve, jotta hänelle osataan kohdentaa oikea-aikaiset palvelut kotona asumisen tukemiseksi.
Kotihoidon palveluja haetaan ottamalla yhteyttä seniorineuvontaan. Seniorineuvonnasta tehdään asiakkaalle palvelutarpeen arviointikäynti tai sovitaan arviointijaksosta. Kotihoidon peruspalveluista peritään sosiaali- ja terveyslautakunnan päättämä asiakasmaksu.
Kotihoito on kotona asumisen tueksi tarkoitettu palvelu. Kotihoitoon kuuluu kotipalvelun ja kotisairaanhoidon muodostama kokonaisuus (Sosiaalihuoltolaki §19–20, Terveydenhuoltolaki §25). Kotihoito tukee omassa kodissa asumista neuvonnan, ohjauksen, hoidon ja kuntoutuksen avulla. Palvelua antavat koulutetut sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät. Palvelun ytimen muodostavat asiakkaiden luokse tehtävät yksilöllisen tarpeen mukaiset kotikäynnit. Kotihoitoa voidaan antaa kaikkina viikonpäivinä ympärivuorokautisesti.
Kotihoidon palveluja voivat saada henkilöt, jotka eivät selviydy itsenäisesti omassa kodissaan toimintakyvyn alenemisen, sosiaalisen tukiverkoston tai asuinolojen puutteellisuuden vuoksi. Ennen kotihoidon myöntämistä selvitetään läheisten mahdollisuus osallistua asiakkaan auttamiseen sekä kevyemmän palveluvalikon mahdollisuudet.
Kotihoidon peruspalvelut toteutetaan kaupungin omana toimintana, ostopalveluna tai asiakas voi saada niiden hankkimiseksi palvelusetelin. Vantaan kaupunki vastaa oman toiminnan sekä ostopalvelu- ja palvelusetelituottajien antamien palvelujen valvonnasta.
Ikäihmisten kotikuntoutuksella ylläpidetään ja edistetään ikäihmisen arjen toimintakykyä, sekä tuetaan turvallista kotona asumista. Kotikuntoutuksen tavoite on ikäihmisen omien voimavarojen ja toimintaedellytysten löytyminen, jotta mahdollisimman itsenäinen osallistuminen arjessa olisi mahdollista. Tämä edistää asiakkaan hyvinvointia, turvallisuutta ja hyvää elämänlaatua omassa kodissa.
Kotikuntoutus tapahtuu asiakkaan kotona ja lähiympäristössä. Se voi olla
- fyysistä: lihasvoimaa ja tasapainoa tukevia harjoituksia, liikkuvuusharjoittelua, ulkoilua, kotiaskareita ja asioinnissa tukemista
- psykososiaalista: keskustelua, harrastuksiin, ryhmiin ja muihin kodin ulkopuolisiin tilaisuuksiin ohjaamista ja avustamista)
- kognitiivista: muistiharjoitteita, muistelua, menetettyjen taitojen harjoittelua, kirjoittamista ja lukutuokioita.
Kotihoidon palveluja haetaan ottamalla yhteyttä Seniorineuvontaan. Kotikäynnillä arvioidaan palvelujen tarve yhteistyössä asiakkaan ja hänen omaistensa kanssa. Asiakkaalle tehdään yksilöllinen hoito- ja palvelusuunnitelma, jossa sovitaan palveluista. Suunnitelmassa huomioidaan myös mahdolliset yksityiset palvelut, vapaaehtoistoiminta sekä lähipiirin osallistumismahdollisuudet.
Kotihoidon palvelut
- kotona selviytymisen tukeminen, ohjaus ja neuvonta
- asiakkaan omatoimisuuden ja toimintakyvyn tukeminen
- ravitsemuksesta huolehtiminen
- henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtiminen
- lääkehoito hoitavan lääkärin ohjeen mukaisesti
- sairaanhoidolliset toimenpiteet ja seurannat
- laboratorionäytteiden ottaminen, jos asiakas ei itse pääse laboratorioon terveydellisistä syistä
Tukipalvelut on tarkoitettu kotona asuville asiakkaille, joiden toimintakyky on alentunut iän, sairauden tai vammautumisen vuoksi.
Kotona asumisen tukipalvelujen turvin edistetään ikääntyneiden ja vammaisten asiakkaiden itsenäistä elämää omassa kodissa. Palvelun myöntäminen perustuu yksilölliseen asiakkaan toimintakyvyn ja kokonaistilanteen arviointiin. Asiakas voi saada pelkkiä tukipalveluja ilman säännöllistä kotihoitoa.
Tukipalveluja haetaan ottamalla yhteys seniorineuvontaan, jossa asiakkaan tilannetta arvioidaan. Yhteydenottaja voi olla asiakas, hänen asioidenhoitajansa tai asiakkaan asioita hoitava työntekijä. Päätöksen teossa voi käyttää tämän ohjeen ohella yksilökohtaista harkintaa, jos asiakkaan tilanne sitä edellyttää. Asiakkaalta peritään tukipalveluista sosiaali- ja terveyslautakunnan päättämä asiakasmaksu.
Palvelut tuotetaan joko kaupungin omana toimintana, ostopalveluna tai palvelusetelillä, jos palveluseteli on kyseisen palvelun kohdalla käytössä.
Ateriapalvelu: Palvelu on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät pysty heikentyneen toimintakykynsä tai terveydentilansa vuoksi itse huolehtimaan aterioistaan. Ateriapalvelu sisältää lämpimän tai kylmän aterian kotiin kuljetettuna tai ruokailun ruokailupisteessä. Palvelussa huomioidaan tarvittaessa erikoisruokavaliot. Aterian kotiin tuova kuljettaja varmistaa, että asiakas ryhtyy ruokailemaan.
Turvapalvelu: Turvapalvelu on tarkoitettu ensisijaisesti yksinasuville ja turvattomuutta kokeville henkilöille, joilla on ongelmia liikkumisessa tai joiden sairaus vaikeuttaa avun saamista puhelimella.
Turvapalvelu sisältää turvapuhelimen asennuksen, laitevuokran, huollon, korjaukset, ympärivuorokautisen hälytyspäivystyksen sekä mahdolliset turva-auttajakäynnit.
Siivouspalvelu: Palvelu on tarkoitettu henkilölle, jonka toimintakyky on alentunut siten, että hän ei kykene huolehtimaan kodin ylläpitosiivouksesta tai hankkimaan sitä palveluntuottajilta Siivouspalveluun kuuluu kodin ylläpitosiivous kerran kuukaudessa.
Ota yhteyttä Seniorineuvontaan.
Kotihoito on maksullista palvelua. Mikäli asiakkaalle myönnetään jatkuvaa kotihoidon palvelua, asiakasmaksu määritellään asiakkaan ja hänen kanssaan yhteistaloudessa asuvien perheenjäsenten lukumäärän ja yhteenlaskettujen bruttotulojen sekä tarvittavien palvelutuntien määrän perusteella. Kun kotihoidon palveluiden tarve on tilapäistä, kotihoidon käynneistä veloitetaan kiinteä käyntimaksu.