Kouluterveydenhuolto

Kouluterveydenhuollossa oppilaille annetaan kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset.
Koulutapaturmien ensiavusta huolehditaan yhdessä koulun muun henkilöstön kanssa, mutta sairaanhoito ei kuulu kouluterveydenhuoltoon.
Koululaisten lakisääteisen hammashuollon järjestäminen on sosiaali- ja terveysviraston suun terveydenhuollon liikelaitoksen vastuulla.
Kouluterveydenhuollon palvelut ovat lakisääteisesti järjestettävää toimintaa, mutta osallistuminen on oppilaille ja perheille vapaaehtoista. Kouluterveydenhuollon tulee kuitenkin lakisääteisesti selvittää terveystarkastuksista poisjäävien lasten mahdollinen tuen tarve.
Palvelun käytön edellytykset
Palvelu on tarkoitettu Vantaalla koulua käyville oppilaille.
Koulussa rokotukset annetaan valtakunnallisen rokotusohjelman mukaisesti. Matkailurokotukset ja muut rokotukset annetaan terveysasemilla.
Oppilaan rokotustiedot tarkistetaan terveystarkastuksen yhteydessä. Rokotustiedot siirtyvät lastenneuvolasta kouluterveydenhuoltoon lapsen aloittaessa koulun.
Koulupäivän tai koulumatkan aikana tapahtuneen tapaturman sattuessa tai oppilaan äkillisesti sairastuessa ensiapu annetaan koululla. Koulusta otetaan yhteyttä huoltajiin, jotka huolehtivat lapsensa tarvittaessa jatkohoitoon terveysasemalle. Oppilaan vakuutus korvaa julkisen terveydenhuollon kustannukset. Vakuutus ei korvaa yksityisten lääkäriasemien kustannuksia.
Lapsen sairastuessa tai loukkaantuessa vapaa-ajalla huoltajat huolehtivat lapsen hoidosta terveysaseman kautta. Pitkäaikaissairaudet hoidetaan terveysasemilla.
Kouluterveydenhuollon tehtävänä on kouluympäristön terveellisyyden ja turvallisuuden sekä kouluyhteisön hyvinvoinnin edistäminen ja seuranta, yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.
Ilmoita sisäilmaterveydenhoitajalle tai omalle kouluterveydenhoitajalle sellaisista lapsen oireista, joiden epäilet liittyvän koulun sisäilmaan. Oireilevat oppilaat ohjataan tarvittaessa jatkotutkimuksiin ja hoitoon. Sisäilmaan liitettyä oireilua voi olla mm. koulussa oloaikaan ajoittuva silmien punoitus, nenän ja hengitysteiden ärsytysoireet, ihoreaktiot, joskus päänsärky ja yleinen väsymys tai lämpöily.
Tietoa ja tukea
Ajankohtaista
Kaikki ajankohtaisetKoulu- ja opiskeluterveydenhuollon chat tukenasi myös kesällä
Vantaan Terkkari-chat palvelee koko kesän opiskelu- ja kouluterveydenhuollon kysymyksissä.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden kesän aukioloajat 2022
Osa Vantaan sosiaali- ja terveyspalveluista palvelee kesällä poikkeusaukioloajoin. Katso täältä toimipisteiden ajankohtaiset aukiloajat.

Asukkaat kertoivat toiveistaan hyvinvointialueelle, asiakasmaksut valmisteluun avautuu uuteen ikkunaan, linkittää toiselle verkkosivustolle
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen asukkaat ja järjestöt kertoivat toiveistaan, aluevaltuusto päätti asiakasmaksujen valmistelusta...

Huoltajan puolesta-asiointimahdollisuudet paranevat Maisassa
Alaikäisen lapsen huoltajien puolesta-asiointimahdollisuus Maisa-asiakasportaalissa paranee. Huoltajat voivat 21.5. alkaen asioida Maisassa kaikkien...

Terkkarille kesälomallakin!
Kesäterkkari-vastaanotto palvelee aikavälillä 27.6.-29.7.2022. Vastaanotto sijaitsee Vantaan aikuisopistolla osoitteessa Lummetie 5, 01300 Vantaa.

Nuorten sähkötupakointi huolestuttaa
Pääkaupunkiseudulla nuorten kanssa työskentelevät ammattilaiset ovat huolestuneet lisääntyneestä sähkötupakan eli vapen käytöstä.
Etsitkö sittenkin tätä?
Kouluruokailu
Kouluruokailun tavoitteena on tarjota oppilaalle ravitsemussuositusten mukaista, täysipainoista ja maistuvaa ruokaa. Kouluruoka tarjotaan jokaisena koulupäivänä ja se on oppilaalle maksuton ateria.
Kouluikäisen suun terveydenhuolto
Koululaiset kutsutaan Vantaalla suun tarkastuksiin 1., 3., 5. ja 8. luokalla. Määräaikaiset tarkastukset tehdään koko ikäluokalle. Suun terveystarkastuksia voidaan tehdä useamminkin lapsen ja nuoren tarpeiden mukaan.

Terveysasemat
Omalta terveysasemaltasi saat apua terveyskysymyksissäsi. Tarvittaessa lähetämme sinut jatkotutkimuksiin.
Matkailijoiden erityisrokotukset
Tartuntatautien terveydenhoitaja antaa puhelinneuvontaa matkailurokotuksiin ja -terveyteen liittyvissä kysymyksissä. Sinulle tehdään alustava suunnitelma rokotuksia ja malarian estolääkitystä varten. Aikoja keltakuumerokotuksia varten on rajoitetusti, joten ota yhteyttä hyvissä ajoin (vähintään 1 kuukausi) ennen suunniteltua matkaa.
Koronarokotukset
Ajankohtaista tietoa Vantaan koronarokotuksista ja rokotuskattavuudesta. Sivulta löytyy Vantaan koronarokotuspisteet ja lasten koronarokotuspaikat.
Influenssarokotukset
Influenssarokotuksen saa ilman ajanvarausta koronarokotuspisteiltämme. Maksuttomat influenssarokotukset on tarkoitettu vain rokotuksen kohderyhmälle.

Kuntoutus
Kuntoutuspalveluiden tavoitteena on edistää tai ylläpitää asiakkaan toimintakykyä, itsenäistä seviytymistä ja osallistumismahdollisuuksia. Asiakas osallistuu aktiivisesti oman kuntoutumisensa suunnitteluun ja toteutumiseen.
Päihde- ja mielenterveyspalvelut
Päihde- ja mielenterveyspalvelut ovat tukenasi mielenterveyden ja päihteidenkäytön ongelmissa silloin, kun sitä tarvitset.
