Vapaaehtoinen tukihenkilö - ja tukiperhetoiminta

Toimintaan tullaan tavallisen ihmisen tiedoin ja taidoin.
Tukihenkilöt ja tukiperheet ovat vapaaehtoistoimijoita, joita tukihenkilö- ja tukiperhetoiminta rekrytoi, valmentaa ja toiminnanohjaa. Vapaaehtoiset tukihenkilöt ja tukiperheet tukevat lasten ja nuorten kehitystä tavallisen ihmisen taidoin. Tavoitteena on perheen voimaantuminen tarjoamalla lapselle/nuorelle merkityksellinen ihmissuhde ja tukemalla toiminnan kautta vanhemmuutta. Tukihenkilö tapaa lasta noin 2krt/kk, tukiperheessä lapsi viettää yhden viikonlopun kuukaudessa.
Tukiperheen voi saada lapsi, kun perheen vanhemman jaksaminen on vähissä eikä läheisverkostoa ole. Tukihenkilöä voidaan tarjota lapselle, jolla on vaikeuksia koulun käynnissä, kotona, kaverisuhteissa tai harrastusten löytymisessä.
Tärkeitä ominaisuuksia ovat tavallisuus, aikuisuus ja arkijärki. Vapaaehtoisen tukijan omien asioiden tulee olla kunnossa, niin että hän kykenee tarjoamaan lapselle turvallisen ihmissuhteen, ja hänellä tulee olla riittäväasti aikaa kestävän tukisuhteen muodostamiseen. Tukija opastaa arjessa ja antaa aikaa, läsnäoloa ja positiivista palautetta.
Ottamalla yhteyttä tukihenkilö- ja tukiperhekoordinaattoriin. Haastatteluissa hyväksytyille järjestetään aiheesta peruskurssi. Tukihenkilö/tukiperhesopimus tehdään yleensä 6–12 kuukaudeksi kerrallaan. Tukihenkilöitä ja tukiperheitä koskevat salassapitosäädökset.
Peruskursseja järjestetään kaksi kertaa vuodessa. Kurssilla saa tietoa vapaaehtoisuuteen liittyvistä asioista, lastensuojelusta, sosiaalihuollon palveluista, lasten kehityksestä, erityisvaikeuksista ja vanhemmuuteen liittyvistä vaikeuksista. Lisäksi kurssilla mietitään vuorovaikutuksen merkitystä, vapaaehtoisen tukijan roolia ja tukitoiminnan haasteita. Tukihenkilöille ja tukiperheille järjestetään vertaistapaamisia sekä jatkokoulutusta, vierailukäyntejä ja virkistystä.
Ryhdy lapselle aikuiseksi kaveriksi tai viikonloppuperheeksi!