Apua työnhakuun
Tälle sivulle on koottu tietoa asioista, jotka työnhakijan olisi hyvä tietää.

Työnhakijan ohjeet
Työnhaku alkaa myös työllisyyden kuntakokeilun aikana ilmoittautumalla työnhakijaksi TE-palveluiden Oma asiointi -palvelussa. Oma asiointi -palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla. Jos sinulla ei ole voimassa olevia verkkopankkitunnuksia, voit ilmoittautua paikan päällä TE-toimistossa. Voit myös ilmoittautua puhelimitse, jos olet aiemmin ollut TE-toimiston asiakkaana.
TE-palvelut ohjaavat työllisyyden kuntakokeilujen asiakkaat työnhakijoiden kotikuntien työllisyyspalveluihin.
Jos olet vieraskielinen ja sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia voit ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi henkilökohtaisesti TE-toimistossa. Tarvitset mukaasi passin ja oleskeluluvan. Jos olet EU-kansalainen, tarvitset mukaasi EU-kansalaisen rekisteröintitodistuksen.
Lisätietoa työnhakijaksi ilmoittaumisesta löydät Työmarkkinatorin verkkosivuilta.
Vantaa ja Kerava osallistuvat yhdessä työllisyyden kuntakokeiluun, joka on alkanut 1.3.2021 ja päättyy 30.6.2023. Kokeilun aikana määrätyt valtion työ- ja elinkeinotoimistojen tehtävät siirretään kuntien tehtäviksi. Työllisyyskokeilujen tavoitteena on nykyistä tehokkaammin edistää työttömien työnhakijoiden työllistymistä ja koulutukseen ohjautumista sekä tuoda uusia ratkaisuja osaavan työvoiman saatavuuteen. Lue lisää kuntakokeilusta.
Jos kuulut kokeilun asiakkaaksi, saat siitä tiedon henkilökohtaisesti joko kirjeellä tai Oma asiointi -palvelussa. Jos ilmoittaudut kokeilun aikana työttömäksi tai teet muutosilmoituksen työttömyyden alkamisesta, saat tiedon Oma asioinnin kautta.
Kuulut kuntakokeilun asiakkaaksi, kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi ja kotikuntasi kuuluu alueelliseen kuntakokeiluun sekä olet työtön, lomautettu, työllistettynä oleva tai olet työllistymistä edistävässä palvelussa ja kuulut johonkin seuraavista ryhmistä:
- sinulla ei ole oikeutta ansiopäivärahaan vaan saat työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa Kelasta,
- äidinkielesi on muu kuin suomi, ruotsi tai saame tai kansalaisuutesi on muu kuin Suomi tai
- olet alle 30-vuotias.
Kun olet ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi, sinulla on oikeus työllisyyspalveluihin. Kuntakokeilun asiakas saa omavalmentajan, joka auttaa kaikissa työllistymiseen liittyvissä asioissa ja neuvoo työttömyyteen liittyvissä viranomaisasioissa. Sinulle laaditaan suunnitelma, johon kirjataan työnhaun tavoitteet. Suunnitelmaan kirjataan myös tehtävät, joiden avulla pääset tavoitteeseesi. Voit saada myös työttömyysturvaa, jos edellytykset sen saamiseksi täyttyvät.
Koska työttömyysetuus on vastikkeellista, sinulla on oikeuksien lisäksi myös velvollisuuksia. Löydät TE-toimiston antamat listan työttömän työnhakijan oikeuksista ja velvollisuuksista täältä.
Noudata määräaikoja ja vastaa yhteydenottoihin, jottei työttömyysturvaasi tule katkoksia. Työttömänä työnhakijana sinulla on samat oikeudet ja velvollisuudet riippumatta siitä, kuulutko kuntakokeilun asiakkaaksi vai et.
Työnhaku
Työpaikkojen etsimisessä kannattaa hyödyntää monia eri tapoja ja kanavia.
Työpaikkoja löydät esimerkiksi
- työpaikkasivustoilta,
- sosiaalisesta mediasta, kuten Facebookista, Twitteristä, LinkedIn:stä,
- rekrytointitapahtumista,
- omista verkostoista: tutut, tutun tutut, vanhat työkaverit, ystävät, sukulaiset, naapurit jne.,
- sanomalehtien, aikakauslehtien ja ilmaisjakelulehtien ilmoituksista.
Jos haluaisit jonkun tietyn työnantajan palvelukseen, voit aina ottaa suoraan yhteyttä sinua kiinnostavaan työnantajaan ja tiedustella, olisiko heillä avoimia työpaikkoja tarjolla. Suurta osaa työpaikoista ei ilmoiteta avoimeen hakuun työnhakusivustoilla. Näitä piilotyöpaikkoja kannattaa tiedustella esimerkiksi työnantajien verkkosivuilta löytyvillä avoimilla hakemuksilla tai sähköpostitse.
Avoimista työpaikoista ilmoitetaan usein työnantajien omilla verkkosivuilla tai erilaisilla työnhakusivustoilla. Avoimia paikkoja voit etsiä esimerkiksi alla olevilta sivustoilta.
- Vantaan kaupungin avoimet työpaikat
- TE-palvelut.fi (TE-toimistoon ilmoitetut avoimet työpaikat)
- Duunitori.fi (työnhakupalvelu, josta voi löytää avoimien työpaikkojen lisäksi myös paljon hyödyllistä tietoa työnhausta)
- Oikotie.fi (verkkopalvelu, josta löytää myös työpaikkoja)
- Monster.fi (työnhakupalvelu)
- Kuntarekry.fi (kunta-alan työnhakupalvelu)
- Valtiolle.fi (valtion työnhakupalvelu)
Uuden työn hakemiseen tarvitaan asiakirjoja, jotka ovat keskeinen osa työnhakuprosessia. Hakiessasi avoimena olevaa työpaikkaa tarvitset työnhakuasiakirjoja, joita ovat esimerkiksi ajan tasalla oleva CV eli ansioluettelo sekä työhakemus. Työnhakuasiakirjojen tarkoitus on vakuuttaa työnantaja siitä, että juuri sinä olisit hyvä ehdokas avoinna olevaan tehtävään.
CV on tiivistelmä, johon kootaan tiedot työkokemuksestasi, koulutuksestasi, osaamisestasi ja muista taidoista. Hyvä CV kertoo työnantajalle sinun pätevyydestäsi haettavaan työpaikkaan tehokkaasti ja selkeästi.
Hyvä työhakemus on selkeä, mielenkiintoinen, ytimekäs ja vastaa työpaikkailmoituksessa kuvattuun tehtävään ja vaatimuksiin.
Jos et tiedä, mistä tulisi aloittaa, voit katsoa esimerkkiä erilaisista malleista ja pohjista. Voit lukea lisää alla olevista linkeistä.
Voit myös tuoda hakemuksesi näytille Vantaan ja Keravan työllisyyspalveluiden neuvontaan ja päivittää tietosi yhdessä palveluneuvojan kanssa.
Tähän on listattu sivuja, joista voit saada tietoa ja apua työnhaun tueksi.
Vantaan ja Keravan työllisyyspalvelut järjestävät rekrytointitapahtumia. Näet ajankohtaiset rekrytapahtumat tämän sivun Tapahtumia-kohdasta.
Voit seurata ilmoituksia työpaikoista ja tapahtumista myös Vantaan ja Keravan työllisyyspalveluiden sosiaalisen median kanavissa.
Vantaan ja Keravan työllisyyspalvelut (LinkedIn)
Koulutus ja opiskelu
Opintopolku-portaalia ylläpitää Opetushallitus. Suomalaiset oppilaitokset ja korkeakoulut ylläpitävät Opintopolussa omien koulutustensa tietoja. Opintopolku.fi-palvelussa voit:
- selailla eri aloja ja tutkintoja
- saada tietoa opinnoista
- etsiä ajankohtaisia koulutuksia
- tutustua valintaperusteisiin
- hakea koulutuksiin
Koulutusneuvonta on TE-palveluiden valtakunnallinen neuvontapalvelu, josta saat tietoa ja apua mm. koulutukseen hakeutumisessa, opintojen sisällöistä, eri ammateista ja ammattialoista sekä opintojen rahoitusmahdollisuuksista.
Lisätietoa palvelusta löydät täältä.
TE-toimiston sivuilla pääset testaamaan, mikä ammatti sinulle voisi sopia.
Ammatinvalintatestin löydät täältä.
Ammattiopisto Varia tarjoaa ammatillista koulutusta Vantaalla.
Lisätietoa Variasta löydät täältä.
Careeria tarjoaa ammatillista koulutusta ja täydennyskoulutusta Vantaalla, Keravalla, Helsingissä, Porvoossa ja Askolassa.
Lisätietoa Careerian tarjoamista koulutuksista löydät täältä.
Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda järjestää ammatillista koulutusta Keski-Uudellamaalla. Sen omistajakuntia ovat Kerava, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo ja Tuusula.
Lisätietoa Keudan tarjoamista koulutuksista löydät täältä.