29. Manner-Raappana, Lauri

Kuva Lauri Manner-Raappana


Ålder:
16

Bostadsområde:
Ylästö

Presentation:
Hej! Jag är en 16-årig gymnasieelev från Övitsböle. Mina fritidsintressen är friidrott, scouting och att spela gitarr. Viktiga frågor för mig är utbildning och möjligheter för fritidsintressen och motion. Vi ska göra Vanda till Finlands bästa stad för ungdomar!

Fritidsintressen:
Friidrott, scouting, spela gitarr och fritidsmotion från discgolf till terrängcykling.

Slogan:
Mycket bra, om inte perfekt

Kommentarer till valmaskinsfrågor:
1. Det är tryggt att röra på sig utomhus i Vanda och det finns ställen för ungdomar, där man kan få hjälp.
2. Fritidsintressen med låg tröskel erbjuder ungdomarna något att göra som de gillar och det förebygger marginalisering.
3. Vanda bör göra ambitiös klimatpolitisk, men servicen ska ha en tillräcklig grundnivå. Exempelvis när det gäller skolmaten så borde man först få upp kvalitéten på en tillräcklig nivå och först efter det fokusera mera på klimatpåverkningar av maten.
4. Det ska vara en absolut nolltolerans för mobbning i Vanda och man ska ingripa det tillräckligt hårt.
5. Det kan finnas skillnader mellan skolor, men min egen erfarenhet är, att det finns mycket att göra för att förbättra skolmaten allt från menyer till kvalitéten på maten.
6. Ungdomarna har redan nu många sätt att påverka saker och ting. Själv är jag som 16-åring av den åsikten, att en 18-åring har betydligt bättre beredskap att använda sin rösträtt än en 16-åring.
7. Om trafiken var gratis, så var man tvungen att ersätta de förlorade inkomsterna på något sätt. Jag anser att biljettpriserna är på rätt nivå som det är nu (Själv bor jag på B-zonen, situationen kan vara annorlunda på C-zonen).
8. Det finns mest förbättringar att göra med kollektivtrafiken och den kräver också ständig utveckling mera än bilande eller cyklande gör. Bil- och cykelmöjligheter är i ganska bra ordning i Vanda och beträffande dem behöver man närmast ta hand om underhåll och att komma med samma möjligheter även till nya bostadsområden.
9. Skolmaten är ett stort föremål för utveckling i Vanda och att satsa på det påverkar alla ungdomar som bor i Vanda. Även andra frågor är viktiga, men det har jag inte personlig erfarenhet av och det borde vara en självklarhet att ta hand om att skolbyggnaderna är i god skick och att det finns ett tillräckligt antal kuratorer och psykologer.

Nyheter

Twitter