30. Mehtälä, Henri

Kuva Henri Mehtälä


Ålder:
16

Bostadsområde:
Tikkurila

Presentation:
Jag är Henri Mehtälä, en ung person av årsmodell 2005 som bor i Tikkurilas centrum, eller Tikkuraitti, men studerar första året på Ressu gymnasium i Helsingfors. Jag är aktiv i många frågor och är ledamot i nuvarande Vanda ungdomsråd, och därför jag söker en andra period. De senaste två åren som ledamot i ungdomsrådet har jag varit med om i princip allt. Jag är för närvarande suppleant i de två styrelserna och även engagerad i andra arbetsgrupper i staden för att representera ungdomsrådet. Så jag gör mitt bästa i Vanda, för jag ser många möjligheter och stora visioner i den här staden, särskilt inom stadsplanering.

Fritidsintressen:
Politik är min passion, men det räknas nog som en hobby. I kombination med min eviga lust att lära, skulle jag kunna säga att jag utövar allmänkunskap med politisk tonvikt. Jag läser många nyheter (liksom Twitter), och alltför ofta slutar jag med att jag läser hela Wikipedia-artiklar om något ganska slumpmässigt.

Jag gör trots allt mer än så, för när jag har tid hoppar jag bak på min landsvägscykel eller vandrar någonstans längre än genomsnittet (rekord 55 km hittills) och jag spelar frisbeegolf när vädret tillåter.

Kan vi räkna socialitet som en hobby? Nå, i alla fall, som en extremt social person tycker jag alltid om att vara med andra människor, så på fritiden går det mesta åt att träffa vänner och bekanta.

Jag hittar inga konstnärliga böjelser hos mig, utan uppskattning för konst och kultur ännu mer. Så jag hamnar på teatrar och shower på konsumentsidan. Min enda konstnärliga sida är nog mitt intresse för att skapa skönlitteratur, där samtalsutdraget jag använder mig av under tiden förmodligen är måttligt synligt även i denna text.

Slogan:
Ett modernare Vanda med ungdomar!

Kommentarer till valmaskinsfrågor:
1. Frågan är väldigt komplicerad, för generellt är Vanda (och därmed Finland) tryggare för unga än nästan alla andra platser i världen, men vi är inte oändligt trygga här heller. Visst, överallt går det att skapa problem och otrygghet för sig själv. Men om man inte börjar skapa dem för sig själv, till exempel med ungdomsbrottslighet, tror jag att Vanda är en trygg plats att bo på, men man ska alltid vara försiktig. Det finns nästan alltid utrymme för förbättringar av tryggheten, men jag skulle inte säga att det är ett problem i Vanda, utan snarare ett statligt eller världsproblem. Självklart måste vi också göra vårt bästa för tryggheten.
2. Jag tycker absolut att staden ska erbjuda sina unga möjligheter att ha en hobby. Ett bra exempel på att skapa hobbymöjligheter är byggandet av nya idrottsanläggningar (för alla olika sporter) samt olika klubbar etc. som redan erbjuds. Det ska dock bli dyrt för Vanda att erbjuda varje ung möjlighet att rida eller spela hockey, men de ska också ha möjlighet att söka stöd. Men lyckligtvis kommer detta stödsystem sannolikt att falla i statens armar och är därför inte längre en angelägenhet för Vanda stad.
3. Måttligt pionjärarbete är förstås beundransvärt, men vi får inte straffa Vandas redan dåliga ekonomi med starkare klimatmål, för i takt med att ekonomin försvagas kommer klimatet så småningom att lida ännu mer. Som en relativt stor stad i Finland bör vi sträva efter att påverka de finländska kommunernas sammanhållning när det gäller klimatmålen generellt. Kampen mot klimatförändringarna kommer också att förstärkas avsevärt om mer satsas på nationell nivå i vetenskap, som alltid kommer att hitta billigare och miljövänligare alternativ till befintliga mekanismer i samhället.
4. Skolmobbning och skolvåld måste definitivt bekämpas mer kraftfullt, eftersom det fortfarande finns mycket kvar att göra. Rättelsen bör utgå ännu starkare från förskoleundervisningen och inte låta några barn känna behov av att mobba andra.
5. Det är mycket att fixa i skolmaten. Dess nivå är inte dålig nu och det har i huvudsak alltid varit möjligt att äta den (och det finns bra rätter), men det finns utrymme för förbättringar. Saker och ting bör fixas på hög nivå genom att anordna en anbudstävling med Vantti (gör maten) och de andra tjänsteleverantörerna och leta efter möjliga andra alternativ samt eventuellt bättre tillverkare.
6. Även jag själv väldigt gärna skulle rösta i kommunvalet så går inte rösträttsåldern att sänkas, i alla fall inte idag. Första steget är att öka mängden samhällskunskap i skolan så att alla unga förstår vem de röstar på och varför.
7. En vacker men väldigt dyr idé. Det borde snarare skapas ett genuint lättansökt stöd som missgynnade personer i Vanda (eller snarare personer som bor i HRT-området) skulle kunna söka. Om det är möjligt ur lagens synvinkel kan vi också sätta en viss inkomstgräns och låginkomsttagare kan resa gratis, så länge systemet skapas utan klyftor och verkligen främjar jämställdhet.
8. Det fick mig att vilja välja hästvagnar bara för att motsätta sig frågans svartvita konfrontation. Däremot valde jag kollektivtrafiken för att den har mest att utveckla. Alla dessa (förutom hästvagnar) ska beaktas i utvecklingen och staden ska göra sitt bästa för att alla ska fungera så bra som möjligt. Att underminera potentialen hos privatbilar är inte det rätta sättet att få folk att gå offentligt. Rätt sätt är att göra kollektivtrafiken mer tillförlitlig.
9. För att få unga att växa upp till friska vuxna får de inte bryta sig under olika bekymmer eller psykiska problem. Det måste vara möjligt att ytterligare förbättra tillgången på skolpsykologer och kuratorer så att köerna inte blir lika långa som de är på många håll i dag.

Nyheter

Twitter