Usein kysyttyä uudistuksesta

Täältä löydät usein kysyttyjä kysymyksiä sote-uudistuksesta sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueesta. Voit esittää omia kysymyksiäsi sähköpostitse osoitteeseen soteuudistus@vantaa.fi

”Mitä sote-uudistus tarkoittaa Vantaan ja Keravan osalta?” - Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisen uudistuksessa Vantaan ja Keravan alue muodostaa yhteisen hyvinvointialueen, Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen. Hyvinvointialue ottaa vastuulleen alueen sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen järjestämisen Vantaan ja Keravan kaupungeilta sekä Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta. Samalla kehitetään myös sosiaali- ja terveyspalveluita.

”Mistä saan jatkossa tarvitsemani sosiaali- ja terveyspalvelut?” – Sosiaali- ja terveyspalvelut järjestää 1.1.2023 alkaen Vantaan ja Keravan hyvinvointialue nykyisten kaupunkien asemesta. Palvelut kuitenkin pysyvät molempien kaupunkien alueella lähellä asukasta.

”Kuka päättää jatkossa sosiaali- ja terveyspalveluistani?” – Vantaan ja Keravan hyvinvointialuetta johtaa aluevaaleissa demokraattisesti valittu aluevaltuusto. Aluevaalien lisäksi alueen asukkaat pääsevät vaikuttamaan alueen palveluihin esim. nuoriso- ja vammaisneuvostojen kautta.

”Työskentelen nykyisin Keravan kaupungilla. Miten työpaikkani käy?” – Vantaan ja Keravan sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen työntekijät siirtyvät Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen palvelukseen vanhoina työntekijöinä 1.1.2023. Työsuhteet jatkuvat keskeytyksettä ja esim. ansaitut lomat pysyvät ennallaan.

”Mistä hyvinvointialueen rahoitus tulee?” – Hyvinvointialueen rahoitus tulee pääosin valtiolta. Hyvinvointialueilla ei ainakaan niiden toiminnan alussa ole verotusoikeutta.

”Miten käy Vantaan ja Keravan kaupungeille? – Vantaan ja Keravan kaupungit pysyvät itsenäisinä ja toimivina kaupunkeina. Hyvinvointialue vastaa vain alueen sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen järjestämisestä, muut kaupunkien nykyiset toiminnot pysyvät kaupungeissa jatkossakin.

Sote-uudistuksen valtakunnallisen sivuston usein kysytyt kysymykset löydät täältä.