Usein kysyttyä uudistuksesta

Täältä löydät usein kysyttyjä kysymyksiä sote-uudistuksesta sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueesta. Voit esittää omia kysymyksiäsi sähköpostitse osoitteeseen soteuudistus@vantaa.fi

”Mitä sote-uudistus tarkoittaa Vantaan ja Keravan osalta?” - Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisen uudistuksessa Vantaan ja Keravan alue muodostaa yhteisen hyvinvointialueen, Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen. Hyvinvointialue ottaa vastuulleen alueen sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen järjestämisen Vantaan ja Keravan kaupungeilta sekä Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta. Samalla kehitetään myös sosiaali- ja terveyspalveluita.

”Mistä saan jatkossa tarvitsemani sosiaali- ja terveyspalvelut?” – Sosiaali- ja terveyspalvelut järjestää 1.1.2023 alkaen Vantaan ja Keravan hyvinvointialue nykyisten kaupunkien asemesta. Palvelut kuitenkin pysyvät molempien kaupunkien alueella lähellä asukasta.

”Kuka päättää jatkossa sosiaali- ja terveyspalveluistani?” – Vantaan ja Keravan hyvinvointialuetta johtaa aluevaaleissa demokraattisesti valittu aluevaltuusto. Aluevaalien lisäksi alueen asukkaat pääsevät vaikuttamaan alueen palveluihin esim. nuoriso- ja vammaisneuvostojen kautta.

”Työskentelen nykyisin Keravan kaupungilla. Miten työpaikkani käy?” – Vantaan ja Keravan sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen työntekijät siirtyvät Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen palvelukseen vanhoina työntekijöinä 1.1.2023. Työsuhteet jatkuvat keskeytyksettä ja esim. ansaitut lomat pysyvät ennallaan.

”Mistä hyvinvointialueen rahoitus tulee?” – Hyvinvointialueen rahoitus tulee pääosin valtiolta. Hyvinvointialueilla ei ainakaan niiden toiminnan alussa ole verotusoikeutta.

”Miten käy Vantaan ja Keravan kaupungeille? – Vantaan ja Keravan kaupungit pysyvät itsenäisinä ja toimivina kaupunkeina. Hyvinvointialue vastaa vain alueen sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen järjestämisestä, muut kaupunkien nykyiset toiminnot pysyvät kaupungeissa jatkossakin.

"Onko palvelujen suunnitteluun ja kehitykseen otettu mukaan myös paikallisia yrityksiä ja niiden edustusta?" – Vielä syksyyn 2021 mennessä yrityksiä ei ole pystytty ottamaan systemaattisesti mukaan kehitystyöhön. Tällä hetkellä hyvinvointialueen osallisuusohjelmaa vasta suunnitellaan ja sen puitteissa myös yritykset ja oppilaitokset pyritään saamaan mukaan hyvinvointialueen toiminnan valmisteluun kattavasti.

"Paljonko aluevaltuuston ja hallituksen jäsenen palkka on?" – Hyvinvointialue päättää luottamushenkilöiden kokouspalkkioista. Vantaan ja Keravan osalta näitä ei ole vielä päätetty.

Sote-uudistuksen valtakunnallisen sivuston usein kysytyt kysymykset löydät täältä.

Ajankohtaista