Kehäkukka – Vantaan arkkitehtuuripalkinto

Länsisalmen sähköasema

Mikä on Kehäkukka?

Kaupunki palkitsee laadukkaita ja kekseliäitä arkkitehtuurikohteita ja -tekoja Kehäkukka-palkinnolla. Arkkitehtuuripalkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2007. Palkinto on kunniakirja, joka myönnetään tunnustuksena hankkeelle, tapahtumalle, henkilölle tai yhteisölle, joka on esimerkillisellä tavalla tuonut näkyväksi laadukkaan ympäristön toteutumista. Palkinnon voi ehdottaa kuka tahansa vantaalaisesta arkkitehtuurista innostunut.

Ehdota arkkitehtuurikohdetta tai -tekoa palkittavaksi Kehäkukalla!

Kehäkukkaehdokkaita voi ehdottaa apoli@vantaa.fi -osoitteeseen jatkuvan haun kautta ympäri vuoden. Vuoden 2019 Kehäkukka-palkinto jaetaan 22.3.2019 Vantaan arkkitehtuuriseminaarissa. Voittaja valitaan vuoden 2018 aikana ehdotetuista laadukkaista ja kekseliäistä arkkitehtuurikohteista ja -teoista.

Vuoden 2018 palkinto Fingridin Länsisalmen sähköasemalle

Palkintolautakunta perustelee Fingridin Länsisalmen sähköaseman valintaa muun muassa sen arkkitehtonisen ratkaisun selkeydellä ja vahvalla kokonaiskonseptilla. Aseman muotoilussa ja maisemoinnissa huomioitiin sen keskeinen sijainti Kehä III:n ja Porvoonväylän vieressä. Liikenneväylille näkyvän asemarakennuksen ja voimajohtojen pääteportaalin arkkitehtisuunnittelusta vastasi Parviainen Arkkitehdit Oy. Aseman maamerkiksi nousi näyttävä maisemaportaali, josta voimajohdot liittyvät asemaan.

– Haluamme Vantaalla panostaa vahvasti kaupunkikuvan laatuun. Fingridin uusi sähköasema on hieno esimerkki siitä, miten yhteiskuntamme pyörittämiseen tarvittavat välttämättömät tekniset toiminnot voidaan toteuttaa korkealuokkaisella arkkitehtuurilla. Lopputulos ilahduttaa alueen asukkaita ja ohikulkijoita, summaa palkintolautakunnan puheenjohtajana toiminut Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä.

– Hankkeessa otettiin alusta asti huomioon, että paikan ohittaa paljon ihmisiä. Tämän takia paikkaa haluttiin tuoda esille ja tehdä sähköasemasta huomionarvoinen, kommentoi Aki Laurila Fingrid Oy:stä.

– Rakennuttaja Fingrid Oy ymmärsi alusta lähtien paikan erityislaatuisuuden. Kaaren muotoinen maisemaportaali muodostaa mieleenpainuvan maamerkin. Valo on sähköä näkyvässä muodossa: valaistuksella tehdään sähkö näkyväksi. Tuomaristo osoitti rohkeutta ja ennakkoluulottomuutta valitessaan voittajaksi rakennuksen, joka palvelee 800 000 ihmistä, mutta jossa ei asu tai oleskele yhtään henkilöä, kiitteli Bratislav Toskovic Parviainen arkkitehdit Oy:stä.

Aiemmat Kehäkukka-palkinnon saajat:

  • 2017 Fazerin vierailukeskus
  • 2012 Vaisalan pääkonttori, Vantaankoski
  • 2011 Håkansbölen kartanonpuisto, Hakunila
  • 2010 Pyhän Laurin kappeli, Helsingin pitäjän kirkonkylä
  • 2009 DHL Business Park, Aviapolis
  • 2008 Bäckbyn kartano, Viertola
  • 2007 Silkinkaari, Tikkurila

Lisätietoja

Arkkitehtuurityöryhmän puheenjohtaja,
aluearkkitehti Anna-Riitta Kujala, p. 050 302 8799.

Ehdota Kehäkukan saajaa osoitteessa apoli@vantaa.fi