Koronarokotukset

Päivitetty 19.4.2021

Ajankohtaista tietoa koronarokotuksista.

Kohderyhmät

Astra Zenecan koronarokotteeseen liittyviä tarkennuksia

Kansalliset ohjeet lääketieteellisistä riskiryhmistä

Ajanvaraus

Rokotuspisteet ja ohjeet rokotuspaikalle saapumiseen

Huomioitavaa

Rokotustilanne Vantaalla

Valtakunnallinen koronarokotusten järjestys

Tiedote 19.4.2021

Vantaan koronarokotusten ajanvarausnumero muuttuu tiistaista 20.4.2021 alkaen. Uusi numero on 09 5844 3030 (ma-pe 8-16). Puhelinpalvelu toimii takaisinsoittopalveluna, yhteydenotto tulee pääsääntöisesti samana päivänä.

Tiedote 16.4.2021

Vantaalla on annettu jo yli 50 000 koronarokotetta – ikäryhmää laajennettu 55–59-vuotiaisiin

Koronarokotusten ikäryhmää on laajennettu kaikkiin 55-59-vuotiaisiin. Tähän mennessä Vantaalla on annettu jo yli 50 000 koronarokotetta. Yli 70-vuotiaista rokotettu vähintään yhdellä annoksella 92 % ja 65-69-vuotiaista 69 %. Vantaan koronarokotukset ovat edenneet hyvää tahtia - kiitos aktiivisille kuntalaisille sekä rokotustoiminnan työntekijöille!

-

THL:n tiedote 14.4.2021: AstraZenecan koronarokotteen keskeytystä alle 65-vuotiailla jatketaan – THL arvioi keskeytyksen vaikutuksia rokotusohjelmaan

Kohderyhmät

1. Koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat

2. Ikääntyneet ja henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia, sekä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö

3. Muu väestö (katso THL:n tarkempi listaus alta)

Tällä hetkellä rokotamme:

 • Tänä vuonna 55 vuotta täyttäviä ja sitä vanhempia (1966 tai aiemmin syntyneet) sekä yli 70-vuotiaiden kanssa samassa taloudessa asuvia omaishoitajia. Heidän ajanvarauksensa on mahdollista pääsääntöisesti vain puhelimitse. Virallisen puolesta-asioinnin kautta ajanvaraus on mahdollinen myös sähköisessä ajanvarauksessa.
 • Terveydentilansa vuoksi riskiryhmiin kuuluvia:

  - riskiryhmä 1: 16-64-vuotiaat (1957-2005 syntyneet, rokotushetkellä rokotettavan tulee olla täyttänyt 16 vuotta). Katso tarkempi lista täältä

  -riskiryhmä 2: 18-64-vuotiaat (1957-2003 syntyneet). Katso tarkempi lista täältä.
  Kansallisen linjauksen mukaisesti riskiryhmien kanssa samassa taloudessa asuvat eivät voi tulla rokotettaviksi, elleivät itse kuulu tähän riskiryhmään. Riskiryhmään kuuluminen tarkistetaan rokotuspisteellä Kela-kortilla tai muilla hoitoon liittyvillä dokumenteilla.

Tänä vuonna 70 vuotta täyttävien ja sitä vanhempien vantaalaisten ikäryhmää sekä 16–64-vuotiaita rokotusten kohderyhmiin kuuluvia rokotetaan tällä hetkellä BioNTechPfizerin Comirnaty -rokotteella. Aiemmin AstraZenecan Vaxzevria -rokotteen saaneet alle 65-vuotiaat saavat tehosterokotteena BioNTechPfizerin rokotteen.

AstraZenecan Vaxzevria-koronarokotteella rokotetaan 65–69-vuotiaiden 1. rokotuksia sekä aiemmin AstraZenecan Vaxzevria-rokotteella rokotettujen kyseisen ikäryhmän tehosterokotuksia.

Vantaa on lähettänyt postitse infokirjeen koronarokotusten alkamisesta jokaiselle tänä vuonna 70 vuotta täyttävälle ja sitä vanhemmalle vantaalaiselle. Koronaviruksen aiheuttama tauti voi olla erityisen vakava ikääntyneille, joten suosittelemme ottamaan rokotuksen.

Rokotus on maksuton.

Astra Zenecan Vaxzevria-koronarokotteeseen liittyviä tarkennuksia

AstraZenecan koronavirusrokotetta ei anneta niille 65 vuotta täyttäneille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet aivolaskimotukoksen tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian (HIT). Mikäli olet sairastanut edellä mainitut, otathan yhteyttä koronarokotusten ajanvarausnumeroon 09 5844 3030 (ma-pe 8-16) ennen rokotusaikaa, jotta rokote voidaan vaihtaa. Rokotustoiminnan sujumiseksi, pyydämme että mahdolliset rokotusselvittelyt tehdään etukäteen puhelinpalvelussa eikä rokotuspaikalla.

Huom: THL:n ohjeen mukaisesti aikaisemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto ei ole este Astra Zenecan Vaxzevria-rokotteen antamiselle. Rokottamista Astra Zenecan Vaxzevria-rokotteella ei estä myöskään sairastettu keuhkoembolia tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa.

Aiemmin AstraZenecan Vaxzevria-rokotteen saaneet alle 65-vuotiaat saavat tehosterokotteena BioNTechPfizerin Comirnaty -rokotteen.

Kansalliset ohjeet lääketieteellisistä riskiryhmistä

THL on julkaissut listan (5.3.2021), jonka perusteella määräytyy, missä järjestyksessä koronavirusrokotteita tarjotaan eri taustasairauksia sairastaville alle 70-vuotiaille eli koronavirustaudin riskiryhmille. Vantaa noudattaa kansallista rokotusjärjestystä.

Ryhmä 1:Ajanvaraus on auki riskiryhmään 1 kuuluville 16-69 -vuotiaille. Henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila

 • Elinsiirto tai kantasolusiirto
 • Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti
 • Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö
 • Vaikea krooninen munuaissairaus
 • Vaikea krooninen keuhkosairaus
 • Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
 • Downin oireyhtymä (aikuiset)

Ryhmä 2: Ajanvaraus on auki riskiryhmään 2 kuuluville 18-64 -vuotiaille. Henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila:

 • Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma
 • Vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti)
 • Aivohalvaus tai muu hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila
 • Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen
 • Vaikea krooninen maksasairaus
 • Tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta
 • Keskivaikea tai vaikea uniapnea
 • Psykoosisairaus
 • Sairaalloinen lihavuus (painoindeksi vähintään 40):
  Painoindeksin (BMI) laskuri.

Ajanvaraus

Rokotuskäynnille täytyy varata aika. Ajanvaraus tapahtuu ensisijaisesti sähköisesti www.koronarokotusaika.fi (varaus ei onnistu InternetExplorer-selaimella). Ajanvarauksen teko sähköisesti vaatii vahvan tunnistautumisen palveluun.

Toisen aikuisen puolesta asiointi verkossa on nyt myös mahdollista. Tämä edellyttää virallista valtuutusta, jonka voi tehdä suomi.fi-verkkopalvelussa. Lisätietoa ajanvarauspalvelusta.

Jos ajanvaraus netin kautta ei ole mahdollista, ajan voi varata takaisinsoittopalveluna puhelimitse numerosta 09 5844 3030 (ma-pe klo 8-16). Yhteydenotto tulee pääsääntöisesti samana päivänä.

Ajan ensimmäiseen rokotukseen ja tehosterokotukseen voi varata samalla kertaa sähköisen ajanvarauksen kautta tai puhelimitse.

Ajanvarauksen puhelinnumero on tarkoitettu ainoastaan kohderyhmän ajanvarauksia varten, ei muihin tiedusteluihin, jotta linja ei ruuhkaannu

Kotihoidon asiakkaat saavat tietoa rokotuksista kotihoidon työntekijöiltä.

Hoivakodin asukkailla on ollut mahdollisuus saada rokotus hoivakodissa.

Rokotuspisteet ja ohjeet rokotuspaikalle saapumiseen

 • Sanomalan rokotuspiste (Sanomatie 1, sisäänkäynti Vantaankosken juna-aseman puoleisesta päädystä). Esteetön rokotuspiste. Rokotuspisteelle ei voi varata uusia aikoja, koska piste on toiminnassa heinäkuun 2021 loppuun asti. Rokotuspisteellä annetaan vain tehosterokotteita.
 • Hiekkaharjun Varia (Tennistie 1). Esteetön rokotuspiste.
 • Korson Lumon monitoimitalo (sisäänkäynti Merikotkankujan ja Urpiaisentien kulmasta, pääoven vastakkainen kulma). Esteetön kulku mahdollinen, kulkuluiska rokotuspisteelle on jyrkkä ja toinen reitti on mahdollista järjestää.
 • Myyrmäen Energia Areena (Rajatorpantie 23). Esteetön rokotuspiste.

Huomioithan, että ennen rokotukseen pääsyä voit joutua odottamaan hetken ulkona, jotta saamme pidettyä 2 m turvavälit. Rokotuspaikalle otetaan sisään aikaisintaan 10 minuuttia ennen rokotusaikaa, joten ethän saavu rokotuspaikalle liian aikaisin jonotuksen välttämiseksi.

Saattaja voi tulla rokotuspaikalle sisään ainoastaan silloin, jos rokotettava henkilö ei selviydy yksin rokotustilanteesta. Rokotustapahtuma jälkiseurantoineen kestää noin 15 min.

Rokotuspaikalla tulee käyttää kasvomaskia ja huolehtia hyvästä käsihygieniasta.

Toivomme, että autolla tulevat saattajat odottavat kauempana, jotta rokotuspaikan parkkipaikka ei ruuhkaudu.

Kela korvaa 27.3.2021-31.12.2021 tehtyjen koronarokotusmatkojen kustannuksia. Yhdensuuntaisen matkan omavastuu on enintään 25 euroa. Matkat korvataan yleensä halvimman matkustustavan mukaan. Voit saada korvauksen taksimatkasta, jos joudut käyttämään taksia terveydentilasi tai puutteellisten liikenneolosuhteiden vuoksi. Lisätietoja Kelan sivulta.

Huomioitavaa

Koronaepidemia on ohi vasta, kun valtaosa väestöstä on rokotettu, joten rokotusten jälkeenkin täytyy vielä jatkaa suojautumista koronaa vastaan.

Jos on sairastanut koronavirusinfektion, rokotukseen voi tulla, mutta mielellään vasta kuuden kuukauden kuluttua oireiden alusta.

Rokotusaikoja voi varata puhelimitse ainoastaan koronarokotusten ajanvarausnumerosta. Ethän ota koronarokotusasioissa yhteyttä muihin Vantaan kaupungin numeroihin tai palveluihin kuten terveysasemille, jotta palvelut eivät ruuhkaudu.

Rokotussuunnitelma tarkentuu vähitellen kevään aikana, saapuvien rokotteiden määrän mukaan. Vielä ei tiedetä tarkkoja rokotemääriä, minkä vuoksi tarkkoja suunnitelmia ei voida julkaista.

Rokotusten sujuvoittamiseksi suositellaan, että mahdollisimman moni varaisi rokotusajan heti, kun oman ikäryhmän rokottaminen alkaa. Mikäli rokotusaikaa ei jostain syystä pääse heti varaamaan, on se kuitenkin mahdollista varata myöhemminkin.

Tällä hetkellä käytössä oleviin rokotussarjoihin kuuluu kaksi rokotuskertaa, joiden väli on 12 viikkoa. Ajan molempiin rokotuksiin voi varata samalla kertaa.

Ulkopaikkakuntalaiset: Lähtökohtaisesti koronarokotuksen saa omasta kotikunnasta. Rokotuksen voi saada myös sellaisessa kunnasta, jonka alueella henkilö oleskelee säännönmukaisesti tai pidempiaikaisesti, tai jonka terveyskeskuksen henkilö on valinnut hoitopaikakseen.

Kotikunnattomien rokotukset: Rokotuksen saa, mikäli oleilee Suomessa pidempiaikaisesti.

Yli jäävät rokoteannokset

Käyttöön otetut rokoteannokset tulee rokottaa kyseisen päivän aikana määritellyssä ajassa (6 h). Tämän vuoksi rokotuspisteelle voi päivän päätteeksi jäädä yksittäisiä ns. rokotteiden jäämäannoksia. Hävikin ehkäisemiseksi näitä yli jääviä rokoteannoksia annetaan Vantaalla ennalta määritellyn suunnitelman mukaisesti:

 1. Kutsumme rokotettavaksi varsinaisen kohderyhmän (tällä hetkellä ikääntyneet ja riskiryhmäläiset) hälytyslistalta henkilöitä.
 2. Kutsumme rokotettavaksi sote-ammattilaisia (määritellyistä kohderyhmistä).
 3. Jos edellä mainittuja henkilöitä ei ole riittävän nopeasti tarpeeksi saatavilla, annetaan hävikin estämiseksi loput rokotteet rokotuspaikalla helposti saatavilla oleville henkilöille.

Ensivaiheen rokotukset henkilöstölle

Rokotukset toteuttavat yhteistyössä Vantaan kaupungin terveyspalvelut ja työterveyshuolto. Jos yhteydenottoa rokotuksiin liittyen ei ole vielä tullut, yksityisiä palveluntarjoajia pyydetään ottamaan yhteyttä: koronarokotus@vantaa.fi. Huomioithan, että rokotusyhteyshenkilöt eivät voi ottaa kantaa yksityishenkilöiden tiedusteluihin.

Rokotustilanne Vantaalla

Katso Vantaan koronarokotusten tilanne taulukosta.

Rokotusten eteneminen Vantaalla:

 • Ryhmät 1.2 - 1.4: Valmis
 • Ryhmät 1.5: 1. kierros valmis
 • Ryhmät 2.1.1-2.1.5: 1. kierros käynnissä

Valtakunnallinen koronarokotusten järjestys

THL suosittelee, että rokotusten järjestäjät tarjoavat koronarokotteita eri ryhmille seuraavassa järjestyksessä:

1. Koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat

1.1. Teho-osastojen henkilökunta

1.2. Todettuja tai epäiltyjä covid-19-potilaita hoitavien vuodeosastojen ja päivystysosastojen sekä ensihoidon henkilökunta

1.3. Todettuja tai epäiltyjä covid-19-potilaita hoitavien infektiovastaanottojen henkilökunta, koronanäytteenottojen henkilökunta ja koronavirusdiagnostiikkaa tekevä laboratoriohenkilökunta

1.4.Iäkkäiden sosiaalihuollon asumispalvelujen ja laitoshoidon tehostetun palvelun toimintayksikköjen eli ympärivuorokautisen hoivan asukkaat ja henkilökunta

(ryhmiä 1.3 ja 1.4 voidaan rokottaa samaan aikaan)

1.5. Kriittinen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö rajatusti, esimerkiksi elinsiirtoyksikköjen henkilökunta

2. Ikääntyneet ja henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia, sekä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö

Iäkkäillä henkilöillä on suurin riski sairastua vakavaan koronavirustautiin. Myös tietyt perussairaudet altistavat vakavalle koronavirustaudille.

Koska nyt eri rokotteita käytetään eri ikäryhmien rokottamiseen, päästään tehokkaammin rokottamaan myös niitä henkilöitä, jotka ovat erityisen alttiita vakavalle koronavirustaudille.

2.1. Ikääntyneet ja henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia

2.1.1. ≥ 80-vuotiaat ja samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet*

2.1.2. 75–79-vuotiaat ja samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet *

2.1.3. 70–74-vuotiaat ja samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet*

2.1.4. < 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus

2.1.5. < 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus

* THL suosittelee, että saattohoitovaiheessa olevia henkilöitä ei rokoteta. Heikkokuntoisten, hauraiden henkilöiden rokottamisesta päätetään tapauskohtaisesti yhteistyössä hoitavan lääkärin, rokotettavan ja hänen omaistensa kanssa.

2.2. Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön rokotukset pidetään rajattuna aluksi siksi, että rokotukset saadaan ikääntyneiden lisäksi kohdennettua vakavalle koronavirustaudille alttiisiin henkilöihin.

2.2.1. Infektioille alttiita potilaita hoitavat, terveydenhuollon kantokyvyn kannalta muu keskeinen henkilöstö ja muu koronavirukselle merkittävästi altistuva henkilöstö

Kun rokotetaan vakavalle koronataudille erityisen alttiita henkilöitä, rokotuksia voi tarjota myös niille, jotka hoitavat infektioalttiita potilaita sekä työntekijöille, joiden korvaaminen muulla henkilöstöllä on hankalaa tai jotka työssään voivat altistua merkittävästi koronavirukselle.

Tällaista henkilökuntaa ovat:

 • parhaillaan syöpähoitoa saavia potilaita hoitavat
 • dialyysiosastojen henkilöstö
 • hengityshalvauspotilaita hoitavat
 • iäkkäitä hoitava henkilöstö terveyskeskusten ja sairaaloiden vuodeosastoilla, laitoskuntoutuksessa ja kotihoidossa
 • synnyttäjiä ja vastasyntyneitä hoitavat
 • kiireellisiä hoitoja toteuttavat korva-, nenä- ja kurkkutautilääkärit ja silmälääkärit
 • hengitystieinfektiopotilaiden suun terveydenhuollosta vastaava henkilöstö.

Rokotukset pitää toteuttaa asteittain niin, että ne eivät hidasta niiden alle 70-vuotiaiden rokottamista, jotka ovat erityisen alttiita vakavalle koronavirustaudille.

2.2.2. Muut sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset

Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten rokotuksia voidaan asteittain laajennetaan koskemaan henkilöstöä sitten, kun Suomeen saadaan rokotteita vielä aiempaa suurempia määriä. THL tiedottaa tästä.

Tällöinkin pitää huolehtia siitä, että rokotukset eivät hidasta niiden alle 70-vuotiaiden rokotuksia, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus.

Esimerkiksi vain ne sosiaali- ja terveydenhuollon opiskelijat rokotetaan, jotka toimivat pitkäaikaisina sijaisina työsuhteessa yksikössä, jossa muukin henkilökunta on rokotettu.

3. Muu väestö

Ryhmien 1 ja 2 jälkeen rokotukset toteutetaan iän mukaan alenevassa rokotusjärjestyksessä: 60-69-vuotiaat, 50-59-vuotiaat, 40-49-vuotiaat, 30-39-vuotiaat ja 16-29-vuotiaat.

Lapsia ei rokoteta vielä, sillä lasten rokotuksista ei ole vielä kertynyt riittävästi tietoa.

STM:n tiedote 16.4.2021:
Rokotusjärjestystä täsmennetään – muutoksia myös rokotusten antamisoikeuteen

Ajankohtaista